Ατάκτως Ερριμμένα

Περιμένοντας το θαύμα

1.«Στις 14/12/2011 σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε «έκθεση η οποία αποτελεί ένα συνθετικό κείμενο από συζητήσεις και προτάσεις άτυπης γνωμοδοτικής επιτροπής, όπου έγινε για πρώτη φορά οργανωμένη καταγραφή μνημείων με περιγραφή και φωτογράφιση, συμπληρωματικά στοιχεία για την προσβασιμότητα, τα διαθέσιμα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή, τη λειτουργία εστιατορίων και άλλων καταστημάτων και περιγραφή των γενικών και ειδικών υποδομών περιοχών στις οποίες βρίσκονται θρησκευτικά μνημεία. Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί 100 θρησκευτικά μνημεία, με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε 300 μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ στοιχείων για 100 θρησκευτικά μνημεία της χώρας, αρχικά, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα πέρα από την πληροφόρηση, να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Για τον λόγο αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση κρατήσεων από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ.»  Αυτά  επί εποχής κ. Γ. Νικητιάδη , κατά την οποία έγινε και  παρουσίαση των μέχρι τότε καταγεγραμμένων θρησκευτικών μνημείων στη Δωδεκάνησο.

2.«Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της Μητρόπολης Δωδεκανήσου, υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, για τις εν Δωδεκανήσω Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα.» (4/12/2913)»

3.«To 2014 υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Δωδεκάνησα με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η προβολή των κορυφαίων θρησκευτικών μνημείων της περιοχής και η καθιέρωση της Δωδεκανήσου ως σημαντικού θρησκευτικού προορισμού της χώρας. Για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού στα Δωδεκάνησα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση τουριστικού οδηγού ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα θρησκευτικά μνημεία. Το έντυπο θα μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες προκειμένου να μπορούν να τον διαβάσουν όλοι οι επισκέπτες που έρχονται για διακοπές στη Ρόδο από το εξωτερικό. «Οι υπηρεσίες μας δίνουν μάχη με το χρόνο γιατί επιδιώκουμε να είναι έτοιμος ο οδηγός τον Μάρτιο. Θέλουμε να παρουσιαστεί στις τουριστικές εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ρόδου. Αν το έντυπο είναι έτοιμο νωρίτερα δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ»

4.Και  στις 26/4/2017 : «Τα θέματα της ανάπτυξης του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Στους τρόπους ενίσχυσης των προγραμμάτων προβολής και αξιοποίησης των πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων της Χώρας, με στρατηγικό σχέδιο, όραμα και με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του ομιλία για το θρησκευτικό τουρισμό και τις προσκυνηματικές περιηγήσεις, χθες 26.04.17, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης.»

Αυτά, από κάποιες κατά καιρούς συσκέψεις, τα τελευταία έξι χρόνια, για τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό. Πόσες πια πρέπει να γίνουν ακόμη, για να αρχίσει αυτό το… όραμα όλων να υλοποιείται; Πόσα πρωτόκολλα συνεργασίας πρέπει ακόμη να υπογραφούν για να γίνουν πράξη οι εκθέσεις ιδεών των κατά καιρούς συσκεπτομένων; Πόσες ακόμη καταγραφές πρέπει να ξεκινήσουν  για να ξεκινήσει  η πλέον  δυναμική από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού;  Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα στις ατέλειωτες συσκέψεις;

Υ.Γ.  Στις προτάσεις του κ. Μ. Κόνσολα, στην  σύσκεψη της 26/4/2017, ήταν, «η χαρτογράφηση  όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με τη συνεργασία της Εκκλησίας.» Δεν ξεκινάμε από τα ήδη καταγεγραμμένα, να μην χάνουμε χρόνο ( και χρήμα);

Σύμφωνα με την σύσκεψη του 2011 και τις εξαγγελίες του  κ. Νικητιάδη, είχαν ήδη καταγραφεί και χαρτογραφηθεί 100. Δεν ξέρω εάν έχει συνέχεια και συνέπεια το κράτος και φτάσαμε τα 300 όπως ήταν το πλάνο, αλλά στη Δωδεκάνησο  ως  καταγεγραμμένα παρουσιάσθηκαν τα εξής :

Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου: Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νισύρου Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου και Αστυπάλαιας : Η Παναγιά του Κάστρου Λέρου  Εκκλησιαστικό Μουσείο Παναγίας Κάστρου Λέρου Ιερός Ναός του Ἁγίου Σάββα Καλύμνου Ιερά Μονή της Παναγίας της Πορταΐτισσας Αστυπάλαιας Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου: Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Ιερός Ναός Παναγίας της Διασώζουσας Ιερά Μητρόπολη Ρόδου: Ιερά Μονή Αγίου Φιλήμονα Αρνίθας Ιερός Βυζαντινός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λίνδου Ιερά Μονή Παναγίας της Σκιαδενής Ιερός Ναός Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής Ιερά Μητρόπολη Σύμης Τήλου και Καστελλόριζου: Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Τήλου Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου Σύμης Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουνού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου