ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμμένος: Στα €300 εκατ. το κόστος για τα αναδρομικά ενστόλων-Διαβίβασε στη Βουλή το σχέδιο της ΚΥΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ενστολοι

Τα 300 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ θα προ­σεγ­γί­σει το ποσό που θα απαι­τή­σει η πλή­ρης εφαρ­μο­γή της από­φα­σης του ΣτΕ που αφορά στην κα­τα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών στα εν ενερ­γεία στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων, της ΕΛΑΣ και του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος, σύμ­φω­να με στοι­χεία που έχει επε­ξερ­γα­στεί το υπουρ­γείο Εθνι­κής Αμυ­νας και αντί­στοι­χο σχέ­διο Κοι­νής Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης που έχει προ­τεί­νει προς τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία, ει­δι­κά δε προς το επι­σπεύ­δον υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών.

Έγ­γρα­φο που υπο­γρά­φει ο υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας Πάνος Καμ­μέ­νος και δια­βι­βά­στη­κε στη Βουλή, ενη­με­ρώ­νει ότι η επι­τρο­πή που είχε συ­στα­θεί, κα­τό­πιν δια­τα­γής του, ολο­κλή­ρω­σε το έργο της και υπέ­βα­λε πρό­τα­ση σχε­δί­ου νόμου και ΚΥΑ με πλή­ρως κο­στο­λο­γη­μέ­νη και αι­τιο­λο­γη­μέ­νη πρό­τα­ση.

Ο κ. Καμ­μέ­νος δια­βι­βά­ζει στη Βουλή το σχέ­διο της ΚΥΑ το­νί­ζο­ντας όμως ότι η αρ­μο­διό­τη­τα για την ψή­φι­ση νόμων σχε­τι­κά με την κα­τα­βο­λή ανα­δρο­μι­κών απο­δο­χών και την εφαρ­μο­γή δι­κα­στι­κών απο­φά­σε­ων, ανή­κει στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών που έχει την ευ­θύ­νη εκτέ­λε­σης του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, ο οποί­ος επι­βα­ρύ­νε­ται με την εφαρ­μο­γή των πρά­ξε­ων αυτών.

Την ίδια ώρα ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Δη­μή­τρης Μάρ­δας δια­βι­βά­ζει επί­σης έγ­γρα­φο, με το οποίο υπεν­θυ­μί­ζει ότι «τυχόν ανα­προ­σαρ­μο­γή των απο­δο­χών δια­φό­ρων κα­τη­γο­ριών προ­σω­πι­κού της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων και των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας, συ­ναρ­τά­ται και προσ­διο­ρί­ζε­ται από τις εκά­στο­τε επι­κρα­τού­σες δη­μο­σιο­νο­μι­κές συν­θή­κες».

Τα έγ­γρα­φα δια­βι­βά­στη­καν στη Βουλή μετά από ερώ­τη­ση που είχαν κα­τα­θέ­σει οι βου­λευ­τές της ΝΔ κ.κ. Στέ­φα­νος Γκί­κας, Νίκος Πα­να­γιω­τό­που­λος, Σίμος Κε­δί­κο­γλου, Γιώρ­γος Στύ­λιος, Μά­ξι­μος Χα­ρα­κό­που­λος και Ευ­ρι­πί­δης Στυ­λια­νί­δης για την απο­κα­τά­στα­ση των απο­δο­χών των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων και των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας.

Από τη Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Οι­κο­νο­μι­κού Σχε­δια­σμού και Υπο­στή­ρι­ξης του υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Αμυ­νας επι­ση­μαί­νε­ται, σε σχε­τι­κό έγ­γρα­φο, ότι η Διοί­κη­ση συμ­μορ­φού­με­νη με­ρι­κώς προς τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΣτΕ (σ.σ. οι οποί­ες είχαν κρί­νει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κές μειώ­σεις απο­δο­χών των στε­λε­χών των ΕΔ και των ΣΑ) ανα­προ­σάρ­μο­σε τις απο­δο­χές ανα­δρο­μι­κά από 1.8.2012 όχι πλή­ρως αλλά μόνο κατά το ήμισυ (50%).

Επι­ση­μαί­νε­ται επί­σης ότι για λό­γους χρη­στής διοί­κη­σης και ηθι­κής ικα­νο­ποί­η­σης των στε­λε­χών των ΕΔ και των ΣΑ, θα πρέ­πει οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΣτΕ να εφαρ­μο­στούν πλή­ρως, δη­λα­δή να κα­τα­βλη­θεί ανα­δρο­μι­κά από 1.8.2012 και το υπό­λοι­πο 50% των απο­δο­χών στα στε­λέ­χη των ΕΔ και των ΣΑ.

Το σχέ­διο Κοι­νής Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης προ­βλέ­πει ότι το ποσό της εφά­παξ δόσης των ανα­δρο­μι­κών θα πρέ­πει να κα­θο­ρι­σθεί στα 500 ευρώ, σε αντι­δια­στο­λή με τα 250 ευρώ που ίσχυε με την προη­γού­με­νη ΚΥΑ.

Προ­τεί­νει επί­σης η κα­τα­βο­λή των ανα­δρο­μι­κών να γίνει σε 24 μη­νιαί­ες δό­σεις, αντί των 36 που προ­έ­βλε­πε η προη­γού­με­νη ΚΥΑ, ανα­γνω­ρί­ζε­ται ωστό­σο ότι ο χρό­νος έναρ­ξης κα­τα­βο­λής των ανα­δρο­μι­κών αφή­νε­ται στη δια­κρι­τι­κή ευ­χέ­ρεια του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις ευ­ρύ­τε­ρες δη­μο­σιο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που πα­ρα­θέ­τει το υπουρ­γείο Εθνι­κής Αμυ­νας, οι απο­δο­χές των στε­λε­χών των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων υπο­λεί­πο­νται κατά πολύ ένα­ντι των ομοιο­βάθ­μων τους σε άλλες χώρες της Ευ­ρώ­πης. Ανα­φέ­ρε­ται δη­λα­δή εν­δει­κτι­κά ότι οι ετή­σιες απο­δο­χές:

συ­νταγ­μα­τάρ­χη στην Ισπα­νία είναι 58.447,71 ευρώ, στην Αγ­γλία είναι 118.234,51 ευρώ (σ.σ. έχει γίνει με­τα­τρο­πή της λίρας σε ευρώ) και στη Γερ­μα­νία είναι 90.578,52 ευρώ,

τα­ξί­αρ­χου στην Ισπα­νία είναι 70.782,30 ευρώ, στην Αγ­γλία είναι 138.586,73 ευρώ, στη Γερ­μα­νία είναι 107.643,24 ευρώ,

υπο­στρα­τή­γου στην Ισπα­νία είναι 78.760,97 ευρώ, στην Αγ­γλία είναι 160.385,68 ευρώ και στη Γερ­μα­νία είναι 113.185,68 ευρώ,

αντι­στρα­τή­γου στην Ισπα­νία είναι 86.818,48 ευρώ, στην Αγ­γλία είναι 201.386,71 ευρώ στη Γερ­μα­νία είναι 126.182,04 ευρώ.

Σύμ­φω­να με το σχέ­διο της νο­μο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης και το σχέ­διο της ΚΥΑ που προ­τεί­νει το υπουρ­γείο Εθνι­κής Αμυ­νας η κα­τα­βο­λή ανα­δρο­μι­κών για το διά­στη­μα από 1.8.2012 έως 31.12.2014 είναι:

Για το ΓΕΣ 92.000.000 ευρώ με μη­νιαία επι­βά­ρυν­ση από 1.1.2015 στα 3.000.000 ευρώ, για το ΓΕΝ είναι 32.735.000 ευρώ με μη­νιαία επι­βά­ρυν­ση από 1.1.2015 στο 1.123.000 ευρώ, για το ΓΕΑ είναι 45.284.340,05 ευρώ με μη­νιαία επι­βά­ρυν­ση από 1.1.2015 στο 1.558.200,69 ευρώ. Για την ΕΛΑΣ θα είναι 106.318.081,73 ευρώ με μη­νιαία επι­βά­ρυν­ση από 1.1.2015 στα 3.717.287,81 ευρώ και για το Πυ­ρο­σβε­στι­κό Σώμα είναι 20.500.000 με μη­νιαία επι­βά­ρυν­ση από 1.1.2015 στα 707.000 ευρώ.

Το ΒΗΜΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.