Ειδήσεις

Υψηλές προσδοκίες Σαμαρά από τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός εγκωμίασε τις προσπάθειες των αρμοδίων που βοήθησαν “να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια, χωρίς να περιμένουν την ανάπτυξη να έρθει, αλλά υλοποιώντας την”. Τόνισε πως ο τουρισμός δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα ,αλλά το διαχρονικό νόημα της ζωής.”Ο τουρισμός είναι κάτι λαμπρό και δυναμικό που οφείλουμε να σεβαστούμε”, επεσήμανε. “Χωρίς όμως περιβαλλοντολογική ανάπτυξη, δεν μπορούμε να έχουμε τουρισμό”, τόνισε.
Πέρα από τον ρεκόρ των αφίξεων που υλοποιήθηκε την προηγούμενη χρόνια, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της ποιοτικής αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης μέσω της επέκτασης της διαρκείας της τουριστικής περιόδου, την ενσωμάτωση υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών ξένων επισκεπτών στην χώρα και την διείσδυση σε αγορές που δεν έχουμε συμμετοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Γαλλία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αναγκαία είναι και η εφαρμογή καθετοποιημενων τουριστικών στρατηγικών και η δημιουργία αυξημένων τουριστικών υπηρεσιών.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο την προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο χωροταξικό, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο, την χάραξη του αιγιαλού, τονίζοντας το προσωπικό κόστος για την υλοποίηση αυτών των μέτρων που σιγά σιγά ολοκληρώνονται. Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε πως όλα αυτά θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Τόνισε την σημαντικότητα στις αλλαγές στην αδειοδότηση μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αλλά και στην αποκρατικοποίηση των μαρινών. Μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο, ανέφερε ότι είναι η μείωση της φορολόγησης, επισημαίνοντας πως το “επίπεδο φορολόγησης είναι απαράδεκτα υψηλό”, αλλά θα μεταβληθεί σταδιακά χωρίς να διακινδυνεύει το δημόσιο πλεόνασμα. Στη συνέχεια επεσήμανε πως το πρώτο βήμα έχει ήδη συντελεστεί με την μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23 -13%.
Ακολούθως μίλησε για την ανάγκη συνδεσιμότητας διαφορετικών προορισμών εντός της χώρας,αλλά και της Ελλάδας με τις διεθνείς αγορές, και την αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου, ξεκινώντας από την Αθήνα. “Έχουν ήδη ξεκινήσει αυτά. Ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός που ήδη αποδίδει. Με ενδιαφέρει πάνω από όλα το μεθαύριο, όχι το αύριο. Η κυβέρνηση θα επενδύσει μισό δισ. τα επόμενα 6 χρόνια και απ´τον τον ιδιωτικό τομέα θα επενδυθούν 3 δισ. ετησίως με συνολικά 13 δράσεις για τον τουρισμό”.
Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα παρουσιασθεί η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιαννη ,άνοιξε την ομιλία της σε κλίμα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί στο χώρο του τουρισμού, αλλά και αισιοδοξίας για όσα προβλέπονται. Σημείωσε την είσοδο πάνω από 20 εκατ. επισκεπτών στην χώρα το 2013 με αύξηση της τάξεως του 15% στα έσοδα και πάνω από 23% στις αφίξεις σε σχέση με την περασμένη χρόνια. Η υπουργός τόνισε πως όλα αυτά δεν είναι μια τυχαία συγκυρία , αλλά ” αποτέλεσμα μιας συνολικής κινητοποίησης και στοχευμένων μεταρρυθμίσεων” που αναδεικνύουν μια Ελλάδα “κερδισμένων μαχών”.

Με την επισήμανση των δεινών της κρίσης που κάνουν “τα τρία αυτά χρόνια τα δυσκολότερα” της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά και την διαπίστωση της αναγκαιότητας να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην κλειστή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Στο ίδιο κλίμα συνέχισε την ομιλία του στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση συνεργασίας και τους αρμόδιους φορείς για το δύσκολο έργο τους, τονίζοντας πως με την στήριξη τους ο ΣΕΤΕ “έδειξε και δείχνει τον δρόμο της αλλαγής, αφού είναι το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας”.

Στόχος του ελληνικού τουρισμού κατά τον κ. Ανδρεάδη είναι “να παράγει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργεί κάθε χρόνο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ανδρεάδης έχει ήδη κατεθέσει τον Οδικό Χάρτη 2021 για τον ελληνικό τουρισμό “με στόχο τα 24 εκατ. αφίξεις, τα 19 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον στο σημερινό ΑΕΠ της χώρας και τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας”.

O ελληνικός τουρισμός καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο παρά τα σημαντικά εμπόδια που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει πως καλέστηκε να αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα.

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στην “Κ”, ο κ. Ανδρεάδης είχε προβλέψει πως για τη φετινή σεζόν “θα φθάσουμε και μάλλον θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων και 13 δισ. ευρώ εσόδων”. Συμπληρώνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματισθεί για τη χώρα μας το 2014 εκ των οποίων οι μισές για την Αθήνα.
Στα επόμενα τρία χρόνια κ πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την προσδοκία πως ο οργανισμός θα ανδρωθεί ακόμα περισσότερο. Σε αυτό θα συμβάλλουν η Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ. Δύο βασικοί βραχίονες του ΣΕΤΕ που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία με στόχο την ανάπτυξη σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και προώθησης, αλλά και επιχειρησιακού σχεδιασμού, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.
Την αποψινή βραδιά ο κ. Ανδρεάδης επιχειρεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΣΕΤΕ, το οποίο “χαράζει τη στρατηγική της προσφοράς και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στηρίζει δυναμικά την επόμενη μέρα, την μέρα της εξωστρεφούς ανάπτυξης και συνεχώς ενδυναμώνει τη θέση του στην ελληνική κοινωνία και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία”, κατέληξε.
Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου