Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
«Οι εξελίξεις επηρεάζουν και τους εργαζόμενους της περιοχής μας. Υπογράφτηκε από την ΓΣΕΕ και τους λοιπούς εργοδοτικούς φορείς, η νέα ΕΓΣΣΕ η οποία καθορίζει τους όρους για τις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών εκείνων που δεν έχουν κλαδικές συμβάσεις. Είναι σημαντική η υπογραφή αυτής της σύμβασης, γιατί ήδη 31 Μαρτίου έληγε και η τρίμηνη μετενέργεια η οποία κάλυπτε και την προηγούμενη ΣΣΕ κι αν δεν υπήρχε νέα ΕΓΣΣΕ θα χάνονταν για τον ιδιωτικό τομέα, τα επιδόματα γάμου, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που ισχύουν, το επίδομα άδειας, ειδικά επιδόματα για ΑΜΕΑ και άλλους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας κ.λπ. Το μόνο που δεν υπογράφτηκε είναι ο κατώτατος μισθός γιατί όπως ξέρετε, απαγορεύεται δυστυχώς στη χώρα μας, να υπογράφουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι και να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, υπέγραψαν για να διατηρήσουν ‘ζωντανό’ τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και προέβλεψαν σε ένα άρθρο αυτής της σύμβασης, ότι μόλις αρθεί αυτή η νομική απαγόρευση θα συμπληρωθεί. Θεωρούμε θετική αυτή την σύμβαση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εργαζόμενους απροστάτευτους και δεν μπορεί η διοίκηση της ΓΣΕΕ να μείνει απαθής μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς», όπως είπε.
Ο κ. Χατζησάββας, σημείωσε ακόμη πως η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και η κριτική που ασκείται στην ΓΣΕΕ ότι υπογράφει χωρίς να προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς είναι άνευ αντικειμένου, διότι δεν θα είχε νομική ισχύ.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι υπάρχει ακόμη μια ρύθμιση για «υπο-κατώτατο» μισθό (μέσα στον…κατώτατο) που αφορά τους νέους έως 24 ετών, δημιουργώντας ζητήματα με απολύσεις όσων ξεπερνούν αυτή την ηλικία.
«Μία ακόμη θετική εξέλιξη είναι η υπογραφή της Πανελλήνιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Βέβαια, στην Ρόδο ισχύει από πέρσι η δική μας Κλαδική Σύμβαση που είναι τριετούς διάρκειας και την οποία υπέγραψε το Σωματείο και με βάση αυτήν πορευόμαστε αφού είναι καλύτερη από την Πανελλήνια Σύμβαση, από πλευράς αμοιβών. Όμως, η υπογραφή μιας Πανελλήνιας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλύπτει και όσους εργαζόμενους στην περιοχή μας, ενδεχομένως εργάζονται σε επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι δεν ανήκουν στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν αλλού έδρα ή άλλα ξενοδοχεία και δεν δεσμεύονται από αυτήν. Γι αυτό και υπάρχει ακόμη ένα δίχτυ προστασίας για όλους».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ είπε ότι η Πανελλήνια Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις του κλάδου, προβλέπει αυξήσεις 1,5+1,5% για δύο χρόνια και ρυθμίζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απασχόληση των εργαζομένων την 6η και την 7η ημέρα και μια σειρά από άλλα θέματα –κάτι που αφορά την περίφημη «μαύρη» εργασία.
Η Σύμβαση προβλέπει 5νθήμερη απασχόληση τους μήνες αιχμής (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) και όταν έχει πληρότητα πάνω από 70%: «Αυτό το δηλώνουμε επειδή κάποιοι κάνουν σπέκουλα ότι η Ομοσπονδία δεν καλύπτει τους εργαζόμενους. Τα Συνδικάτα είναι χρήσιμα φτάνει να είναι και υπεύθυνα. Δεν ξεπουλάμε τα συμφέροντά τους», όπως είπε.

Συνάντηση με
Γ. Χατζημάρκο για το
εργοστάσιο της ΔΕΗ
Ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο μαζί με το σωματείο εργαζομένων ‘Ζεύς’ της ΔΕΗ Α.Ε: «Ήταν μια συνάντηση με στόχο να αναδείξουμε το ζήτημα της στελέχωσης με ντόπιο προσωπικό του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Ο περιφερειάρχης άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με την ΔΕΗ θα ασκήσει όλη την επιρροή που μπορεί για να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις και να θέσει την ανάγκη να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ με δικούς μας εργαζόμενους και όχι με μετακινούμενους. Να καλυφθεί και πλήρως το οργανόγραμμα και να μην υπάρχει ζήτημα εργολαβικών σχέσεων. Αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Νότια Ρόδο, θα αναστρέψει το κλίμα φυγής που υπάρχει στα χωριά και θα αποτελέσει ευκαιρία για να αξιοποιηθεί. Θα είναι καθοριστική η συμβολή του περιφερειάρχη και την 1η Μαΐου που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο να είναι μέσα οι εργαζόμενοι».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ