Φουντώνουν οι φήμες πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφεύγουν να μπουν στην ουσία της συζήτησης ακόμη και με στενούς συνεργάτες τους, ωστόσο ήδη στα υπουργικά γραφεία αλλά και στα επιτελεία των κομμάτων υπάρχει οσμή ανασχηματισμού.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο ο ίδιος έχει αποδείξει στο παρελθόν πως αρέσκεται σε κινήσεις αιφνιδιασμού.

Σε λιγότερο από δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις κάλπες, ο Α. Σαμαράς θέλει να ανατρέψει το κλίμα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπά ταβάνι» σε όλες τις έρευνες, χωρίς ωστόσο να έχει «ανοίξει την ψαλίδα», και πως η ΝΔ, σε συνδυασμό με μια σειρά θετικών ειδήσεων που αναμένεται να επισημοποιηθούν την άνοιξη, έχει ανοιχτό πεδίο για να ανατρέψει τους διαφαινόμενους συσχετισμούς.

Δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά που του προτείνουν να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό άμεσα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κυβέρνηση να… βαλτώσει στο αρνητικό κλίμα και να οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε ήττα στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει σίγουρα απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός το γνωρίζει καλά αυτό και σχεδιάζει τη στρατηγική του για τους επόμενους μήνες. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές να είναι «φρέσκο» και απαλλαγμένο από πρόσωπα, τα οποία έχουν αρνητικό πρόσημο στην κοινωνία. Υπάρχουν επίσης υπουργοί και υφυπουργοί με μειωμένα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται τριβές στο κυβερνητικό σχήμα και να αντανακλάται μια δυσάρεστη εικόνα προς την κοινωνία.

Άρχισε το «γράψε – σβήσε»
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές προκαλούν εκ των πραγμάτων “τρύπες” στο κυβερνητικό σχήμα καθώς υπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί που θα είναι υποψήφιοι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Καλαφάτης ανακοίνωσε αμέσως μόλις αποδέχθηκε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να παραιτηθεί και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια τηλεόραση Π. Καψής, ο οποίος θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και πρόταση προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να μετακινηθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές ο κ. Γεωργιάδης είτε όχι, η έξοδός του από την κυβέρνηση θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη σε περίπτωση ανασχηματισμού, καθώς είναι ο υπουργός που έχει έρθει περισσότερο από κάθε άλλον σε σύγκρουση με την κοινωνία δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο προφίλ της κυβέρνησης.

Τρίζουν καρέκλες
Η επτάμηνη διαπραγμάτευση ανέδειξε αδυναμίες σε συγκεκριμένα υπουργεία. Στο στόχαστρο βρέθηκαν αρκετές φορές τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες..
Η θέση του κ. Χατζηδάκη αλλά και του Αθανάσιου Σκορδά στο ΥΠΑΝ δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα.

Η συνεργασία τους είναι πολύ καλή και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκαν από τους δανειστές αλλά και από την κοινωνία ανταπεξήλθαν τουλάχιστον ικανοποιητικά.
Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν εισηγήσεις για αντικατάσταση του κ. Βρούτση, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης χρειαζόταν διαρκώς υποστήριξη.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Αθ. Τσαυτάρης έχει θίξει κατεστημένες αντιλήψεις και βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται το σπάσιμο του υπουργείου στα δύο, το ένα θα αναλάβει τον συντονισμό της εθνικής οικονομίας και το άλλο τα δημοσιονομικά (δαπάνες – έσοδα). Αν και ο Γ. Στουρνάρας θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει αν δεν ολκληρωθεί η διαγραφή του χρέους.

Επικρατέστερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ο οποίος ήταν “παρών” σε όλες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς. Το άλλο κομμάτι του ΥΠΟΙΚ που θα ασχολείται με τα έσοδα θα πάει στα χέρια του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
1945520

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται πετυχημένος από τον πρωθυπουργό, φέρεται να έχει εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει πόστο. Για το Δημοσίας Τάξης υπάρχει έντονη φημολογία ότι μπορεί να «δοθεί» στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη τον οποίο εκτιμά ο Α. Σαμαράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει εκφράσει ενστάσεις για τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, με τον Α. Σαμαρά να έχει να λύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο ένα δύσκολο γρίφο. Για το Υπουργείο Εσωτερικών η επιλογή του κ. Σαμαρά ακούγεται ότι θα είναι ο κ. Α. Λοβέρδος σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και ο δείκτης σταθερότητας της κυβέρνησης. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ όμως ξεκαθαρίζουν πως είναι αδύνατον να «μπει» ο Λοβέρδος στην κυβέρνηση γιατί δεν τον θέλει ο Ευ. Βενιζέλος.

Το δίδυμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η αναπληρώτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει άψογη συνεργασία και θεωρείται αμετακίνητο. Αναλόγως με τις καραμπόλες ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος μπορεί να αλλάξει πόστο, όπως επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

Στη θέση τους αναμένεται να παραμείνουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ενώ καλή εικόνα υπάρχει για τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου. Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί πιθανότατα ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου.

Αυτά βέβαια είναι όλα σενάρια που κυκλοφορούν πέριξ του Μαξίμου και στα υπουργικά γραφεία και οι μόνοι «αμετακίνητοι» είναι οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος.
(newsbomb)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ