ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Χρυσή Βίζα»: Οι επενδυτές αναζητούν εξοχικές κατοικίες σε Κρήτη, Ρόδο και Χαλκιδική

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατοικια

Αύ­ξη­ση της ζή­τη­σης εξο­χι­κών κα­τοι­κιών από ξέ­νους αγο­ρα­στές, σε πε­ριο­χές πέριξ των αστι­κών κέ­ντρων της Κρή­της, της Ρόδου και της Χαλ­κι­δι­κής, κα­τα­γρά­φει η τε­λευ­ταία ανά­λυ­ση της εται­ρεί­ας Elxis-At Home in Greece. Η αύ­ξη­ση αυτή οφεί­λε­ται στις αλ­λα­γές που έγι­ναν στο πρό­γραμ­μα της «Χρυ­σής Βίζας» και οι οποί­ες είχαν ως απο­τέ­λε­σμα να στρα­φεί το επεν­δυ­τι­κό κοινό, σε άλλες πε­ριο­χές, όπου εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει το χα­μη­λό­τε­ρο όριο επέν­δυ­σης των 250.000 ευρώ. «Η αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του ορίου αγο­ράς στις 500.000 ευρώ στις με­γά­λες πό­λεις της Αθή­νας (κέ­ντρο, βό­ρεια και νότια προ­ά­στια) και της Θεσ­σα­λο­νί­κης (κέ­ντρο), έχει στρέ­ψει όσους επι­θυ­μούν να απο­κτή­σουν άδεια πα­ρα­μο­νής Golden Visa, σε προ­ο­ρι­σμούς εκτός των δύο με­γα­λου­πό­λε­ων. Κερ­δι­σμέ­νες είναι οι πε­ριο­χές γύρω από τα αστι­κά κέ­ντρα της Ρόδου, της Κρή­της και της Χαλ­κι­δι­κής», ανα­φέ­ρει ο κ. Γιώρ­γος Γα­βρι­η­λί­δης, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Elxis, η οποία ει­δι­κεύ­ε­ται σε πω­λή­σεις εξο­χι­κών κα­τοι­κιών σε ξέ­νους αγο­ρα­στές στην Ελ­λά­δα.

Η τάση αυτή ανα­μέ­νε­ται να γίνει πιο εμ­φα­νής τους επό­με­νους μήνες, όταν θα ολο­κλη­ρω­θεί ένας ση­μα­ντι­κός αριθ­μός αγο­ρα­πω­λη­σιών. Ηδη πά­ντως, έχει αυ­ξη­θεί ο αριθ­μός των Βρε­τα­νών και Αμε­ρι­κα­νών αγο­ρα­στών εξο­χι­κών κα­τοι­κιών, οι οποί­οι πλέον επι­διώ­κουν και την εξα­σφά­λι­ση της Golden Visa, κάτι που δεν συ­νέ­βαι­νε μέχρι πριν από ένα χρόνο. Αντί­στοι­χα, σύμ­φω­να με την Elxis, αυ­ξη­μέ­νο είναι και το αγο­ρα­στι­κό εν­δια­φέ­ρον από τον Κα­να­δά και το Ισ­ρα­ήλ. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, ο αριθ­μός των αδειών που έχουν χο­ρη­γη­θεί σε επεν­δυ­τές από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο, αυ­ξή­θη­καν κατά 77,8% σε 370 έως το τέλος Νο­εμ­βρί­ου του 2023, από 208 που ήταν τον Ια­νουά­ριο του ίδιου χρό­νου. Αντί­στοι­χα, οι άδειες προς πο­λί­τες από τις ΗΠΑ (με­τα­ξύ αυτών και αρ­κε­τοί ομο­γε­νείς δεύ­τε­ρης και τρί­της γε­νιάς), έχουν αυ­ξη­θεί κατά 47,5%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 270 έως το τέλος του Νο­εμ­βρί­ου. Τα νού­με­ρα αυτά ανα­μέ­νε­ται να αυ­ξη­θούν κα­τα­κό­ρυ­φα τους επό­με­νους μήνες, λόγω της με­γά­λης κα­θυ­στέ­ρη­σης που πα­ρα­τη­ρεί­ται στις εγκρί­σεις υφι­στά­με­νων αι­τη­μά­των χο­ρή­γη­σης αδειών.

Προ­τί­μη­ση σε κα­τοι­κί­ες μι­κρό­τε­ρης επι­φά­νειας

Μια ακόμα ανα­δυό­με­νη τάση του 2024 αφορά την προ­τί­μη­ση των ξένων αγο­ρα­στών σε κα­τοι­κί­ες μι­κρό­τε­ρης επι­φά­νειας. «Βλέ­που­με ότι οι κα­τοι­κί­ες που ζη­τούν οι πε­λά­τες μας γί­νο­νται μι­κρό­τε­ρες, αλλά ταυ­τό­χρο­να είναι και ση­μα­ντι­κά ανα­βαθ­μι­σμέ­νες από αι­σθη­τι­κής πλευ­ράς και ως προς τον εξο­πλι­σμό τους. Δια­πι­στώ­νου­με δη­λα­δή ότι δεν έχει πλέον τόση ση­μα­σία το μέ­γε­θος του εσω­τε­ρι­κού χώρου, ή ο αριθ­μός των δω­μα­τί­ων. Αντι­θέ­τως, τα σπί­τια που προ­τι­μώ­νται έχουν κα­λαί­σθη­τα μπά­νια και κου­ζί­νες, όπως επί­σης και ωραί­ους εξω­τε­ρι­κούς χώ­ρους, όπως θερ­μαι­νό­με­νη πι­σί­να, σκε­πα­σμέ­νες πέρ­γκο­λες με κα­θι­στι­κό χώρο, ακόμα και εξω­τε­ρι­κή κου­ζί­να», ανα­φέ­ρει ο κ. Γα­βρι­η­λί­δης.

Η αλ­λα­γή αυτή στις προ­τι­μή­σεις των ξένων αγο­ρα­στών οφεί­λε­ται στο ότι πλέον, πρώ­τι­στος στό­χος τους είναι η εξα­σφά­λι­ση της κα­λύ­τε­ρης δυ­να­τής από­δο­σης από την εκ­με­τάλ­λευ­ση του ακι­νή­του. Σύμ­φω­να με την Elxis, η εξέ­λι­ξη αυτή εξη­γεί­ται από την από­το­μη και με­γά­λη αύ­ξη­ση των επι­το­κί­ων, η οποία έχει ως απο­τέ­λε­σμα το μέσο επι­τό­κιο (4,5%) να είναι εφά­μιλ­λο της από­δο­σης που μπο­ρεί να έχει κα­νείς από την εκ­μί­σθω­ση μιας εξο­χι­κής κα­τοι­κί­ας. Ετσι, οι επεν­δυ­τές προ­τι­μούν να αγο­ρά­σουν μια κα­τοι­κία σε τιμή 300.000 – 400.000 ευρώ (αντί για 500.000 ευρώ), ποσό που τους επι­τρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν κυ­ρί­ως τις απο­τα­μιεύ­σεις τους. Με τον τρόπο αυτό, με­γι­στο­ποιούν την από­δο­ση των κε­φα­λαί­ων τους και ταυ­τό­χρο­να έχουν και τη δυ­να­τό­τη­τα δια­μο­νής σε μια πο­λυ­τε­λή κα­τα­σκευή για με­ρι­κές εβδο­μά­δες τον χρόνο.

Οι τά­σεις αυτές επι­βε­βαιώ­θη­καν και στο πλαί­σιο της συμ­με­το­χής της Elxis στην πρό­σφα­τη διε­θνή έκ­θε­ση για την εξο­χι­κή κα­τοι­κία, «Second Home Expo», η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Μά­α­στριχτ πριν από με­ρι­κές ημέ­ρες. Η Second Home Expo είναι η με­γα­λύ­τε­ρη έκ­θε­ση του εί­δους της στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Benelux (Βέλ­γιο, Ολ­λαν­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γο) και απο­τε­λεί πόλο έλξης για 25.000 επεν­δυ­τές κι αγο­ρα­στές εξο­χι­κών κα­τοι­κιών σε ετή­σια βάση. Ο μέσος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των αν­θρώ­πων αυτών είναι 238.000 ευρώ, δείγ­μα της ση­μα­ντι­κής απή­χη­σης που έχουν οι εξο­χι­κές κα­τοι­κί­ες στο ευ­ρω­παϊ­κό αγο­ρα­στι­κό κοινό.

Σχε­τι­κά με την Elxis

Η Elxis είναι κο­ρυ­φαία εται­ρεία πα­ρο­χής κτη­μα­το­με­σι­τι­κών και νο­μι­κών υπη­ρε­σιών στην Ελ­λά­δα. Με γρα­φεία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, την Κρήτη και την Ου­τρέ­χτη της Ολ­λαν­δί­ας και με μια ομάδα επαγ­γελ­μα­τιών υψη­λής εξει­δί­κευ­σης, έχει πάνω από 30 χρό­νια εμπει­ρί­ας στη δια­χεί­ρι­ση αγο­ρα­πω­λη­σιών κα­τοι­κιών. Κα­λύ­πτει με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρόπο τις ανά­γκες του διε­θνούς πε­λα­το­λο­γί­ου της με μια επτα­με­λή ομάδα δι­κη­γό­ρων, καθώς και με προ­σω­πι­κό με μη­τρι­κή γλώσ­σα τα αγ­γλι­κά, τα ολ­λαν­δι­κά και τα γερ­μα­νι­κά.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.