Ρεπορτάζ

1.500 συμπατριώτες μας εμβολιάστηκαν μέχρι τώρα

Συνολικά 1500 άτομα εμβολιάστηκαν κατά του Covid-19 στη Ρόδο σε διάστημα τριών εβδομάδων περίπου. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο, από το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, συνεχίσθηκαν με τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, το γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα τις ηλικιακές κατηγορίες άνω των 85 και άνω των 80 ετών.
Η διαδικασία συνεχίζεται απρόσκοπτα, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης, δηλώνει ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έκαναν την πρώτη θα αρχίσει να χορηγείται από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου. Σημειώνει παράλληλα ότι σε κανένα από τα άτομα που εμβολιάστηκαν, δεν παρουσιάστηκαν παρενέργειες.
«Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού συνεχίζονται ομαλά. Σε ημερήσια βάση εμβολιάζονται στο Νοσοκομείο 90 με 110 άτομα και δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες σε κανένα από τους εμβολιασθέντες μέχρι τώρα.
Παρατηρούμε δε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή τους στους εμβολιασμούς. Έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα», δήλωσε ο κ. Ρουμάνης.
Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στα κέντρα Υγείας που μέχρι τώρα γίνονται μόνο στο Νοσοκομείο. Το κέντρο υγείας στο χώρο του ΙΚΑ, στον Αρχάγγελο και στην Ιαλυσό, αναμένεται να είναι στα πρώτα απ’ όπου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Στο μεταξύ δεν υπάρχουν νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο της Ρόδου. Μόνο ένα βρέφος που έχει βρεθεί θετικό στον Covid-19 νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της παιδιατρικής κλινικής, λαμβάνοντας την κατάλληλη αγωγή.
Η κατάσταση της υγείας του, είναι ελεγχόμενη σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση στα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του βρέφους.
Τέλος, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) την Πέμπτη, τα Δωδεκάνησα, όπως και οι Κυκλάδες παραμένουν στις λίγες «πράσινες» περιοχές της Ευρώπης.
Οι χάρτες αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 21-28 Ιανουαρίου.

Τα μικρά νησιά
Ο εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου ξεκίνησε πριν λίγες μέρες από το Καστελλόριζο. Ήταν ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός στη χώρα όπου συμμετείχαν 200 άτομα. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού υλοποιείται με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ειδικά για τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κάτω των 1.000 κατοίκων, και ως στόχο έχει την αποτελεσματική θωράκισή τους έναντι της πανδημίας Covid-19.
Το σχέδιο το οποίο θα αναπτυχθεί εντός του Φεβρουαρίου, προβλέπει ότι ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος, για όλο τον μόνιμο πληθυσμό των μικρών νησιών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας -σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα στην υπόλοιπη χώρα, όπου προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.
Τα επόμενα νησιά όπου θα πραγματοποιηθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί, θα είναι η Χάλκη και η Τήλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου