Τις πρώτες του σκέψεις γύρω από τον τρόπο αξιοποίησης του πάρκου του «Θέρμαι» μετά την βιαία αποβολή της μισθώτριας εταιρείας από τον εκκαθαριστή της δημοτικής επιχείρησης «ΡΟΔΩΝ ΑΕ», που το εκμεταλλεύεται δυνάμει χρησιδανείου, γνωστοποίησε χθες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Πιο συγκεκριμένα την 25η Ιανουαρίου 2018, ο δικηγόρος κ. Μάριος Μαραβέλιας, εκκαθαριστής της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ», απέστειλε στον δήμαρχο Ρόδο, τον φάκελο της υπόθεσης συνοδευόμενο με διαβιβαστικό έγγραφο στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,
όπως γνωρίζετε, η υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση ΡΟΔΩΝ Α.Ε. εκμεταλλεύεται, έπειτα από σχετική παραχώρηση του Δήμου Ρόδου, εκτός των άλλων, το δημοτικό ακίνητο επιφανείας 4.600 τ.μ γνωστό ως πάρκο «ΘΕΡΜΑΙ». Το εν λόγω ακίνητο ήταν υπομισθωμένο, έπειτα από σχετική σύμβαση που καταρτίστηκε από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας. Πλην όμως η υπομισθώτρια όφειλε κατά τη διάρκεια της θητείας μου τρέχοντα μισθώματα και για τον λόγο αυτό μερίμνησα για την απόδοση του εν λόγω μισθίου. Πλέον φρονώ ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για τη διατήρηση της παραχώρησης που έγινε προς τη ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Αντιθέτως θεωρώ ότι συντρέχει νόμιμη περίπτωση για την ανάκλησή της, προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος Ρόδου να προβεί στη δέουσα εκμετάλλευση του ακινήτου με όποιον τρόπο επιλέξει, με σκοπό να επαυξήσει τα έσοδά του».

Στην τοποθέτησή του επί του θέματος, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε τα εξής:
«Με ενημέρωσε ο εκκαθαριστής –ο οποίος είναι ανεξάρτητος από το δημοτικό συμβούλιο- για τις εκκρεμότητες και τις αποφάσεις για έξωση. Το μίσθωμα δεν εισπραττόταν αλλά θα μπορούσε να ‘τρέχει’ υπέρ του Δήμου Ρόδου ή της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα πολεοδομικά. Θυμόμαστε όλοι πώς ήταν το οίκημα την εποχή του Γ. Γιαννόπουλου και του Χ. Χατζηευθυμίου. Ενημερώθηκα ότι ο μισθωτής πήγε και μάζεψε τα κινητά πράγματα και τα τζάμια που ήταν στο ακίνητο. Η νομική μου άποψη, ήταν να εκτελεστεί η απόφαση. Ωστόσο, το ό,τι το έκανε…. ‘ρημαδιό’ δείχνει την αχαριστία του πολίτη, που μπορεί να αστόχησε επιχειρηματικά αλλά αποφάσισε και αποξήλωσε το κτήριο. Προσωπικά, πήγα εκεί και είδα κάποιους να κάνουν εργασίες. Μάλιστα, ήρθε ο ιδιοκτήτης κ. Χορευτής και μου είπε διάφορα. Υπάρχει η εκτέλεση με ό,τι έχει μείνει μέσα και υπάρχει ένας φάκελος για το θέμα. Για να σταματήσουν οι όποιες παραφιλολογίες δηλώνω: η πρότασή μου στο Σώμα, είναι είτε μέσω της ΔΕΡΜ Α.Ε. είτε απ’ ευθείας ο Δήμος Ρόδου, να το αξιοποιήσει και να το κάνει Πολιτιστικό Πάρκο στο κέντρο της πόλης, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς την Ροδιακή Έπαυλη. Στο πάνω διάζωμα να μετεγκατασταθεί η Βιβλιοθήκη του Δήμου Ρόδου και στον κάτω χώρο, θα ακούσω τις προτάσεις σας. Π.χ. να γίνει ένας πολιτιστικός χώρος, το Μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης της Ρόδου ή κάτι άλλο που θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Θα εξεταστεί η πρόταση και θα κάνουμε την σχετική μελέτη. Όσον αφορά την παραφιλολογία ότι ‘Ο Δήμος θα φέρει τον έναν ή τον άλλον επενδυτή από την Αθήνα ή από αλλού’ ξεκαθαρίζω: η αγορά και ο νόμος διαμορφώνουν τις όποιες καταστάσεις της μίσθωσης ή όχι. Να σταματήσει και αυτή η σπέκουλα εδώ! Τελεία και παύλα. Όλα θα γίνονται νομίμως και μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς» ξεκαθάρισε.
«Το ΘΕΡΜΑΙ δεν μάς αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό» είπε ο κ. Στράτος Καρίκης, ενώ ο κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε: «Δεν έχω καμία εισήγηση για το θέμα ενώ περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει μια κουβέντα με στοιχεία, λεπτομέρειες κ.λπ. διότι δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι στον συγκεκριμένο χώρο».
Σε τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Αντώνης Γιαννικουρής, είπε πως υφίστανται κάποια ανοιχτά πολεοδομικά ζητήματα στον πάρκο του ΘΕΡΜΑΙ και υπάρχει μια μελέτη από το παρελθόν για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Ωστόσο, ο δήμαρχος επέμεινε ότι το ΘΕΡΜΑΙ μπορεί να αξιοποιηθεί με ορθό τρόπο και η πρόταση θα έρθει προς συζήτηση, εμπεριστατωμένη.
Σημειώνεται πως η τελική πρόταση του δημάρχου για την αξιοποίησή του, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Τονίζεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης του πάρκου θα ληφθεί μέριμνα για τον καθαρισμό του από την υπηρεσία Καθαριότητας και για τον καλλωπισμό του από την διεύθυνση Πρασίνου.
Σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα μισθώματα, ύψους άνω των 250.000 ευρώ, αυτά θα διεκδικήσει ακόμη και με διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ο εκκαθαριστής.
Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό καθώς εκκρεμεί ανακοπή της εταιρείας κατά της διαταγής απόδοσης του μισθίου ως και αγωγή της για την μείωση του μισθώματος.
Αν δεν τελεσιδικήσει η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» με την μισθώτρια είναι αδύνατον να προσδιοριστεί το πραγματικό ύψος της οφειλής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ