Τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα αλλά και οι εξελίξεις στις διαδικασίες των έργων, απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου –την πρώτη για το νέο έτος.
Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν γίνει σε δάφορες Δημοτικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες για τοπικά θέματα, ενώ μίλησε για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή για μια σειρά από έργα, που είναι σε εκκρεμότητα: «Η δική μας απόφαση είναι να προχωρήσουμε εντός δύο μηνών στη συγκέντρωση μελετών ώστε μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, να έχουμε την πρόταση του τεχνικού συμβούλου, να υπογράψουμε και να δρομολογήσουμε και την μελέτη εφαρμογής για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου. Εκείνο που… φοβάμαι είναι οι ενστάσεις, διότι θα καθυστερήσουν πολύ την υλοποίηση του έργου» όπως είπε.
Ανέφερε ακόμη πως δόθηκε από την ΠΝΑΙ το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής Κόβα έως το Καρνάγιο, ενώ προχωράει η αξιοποίηση του πάρκου του Αγίου Δημητρίου με την συγχρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταματίου.
Όσον αφορά τα έργα στα χωριά, ο δήμαρχος είπε: «Δυστυχώς δεν προχωρούν οι χρηματοδοτήσεις και οι μελέτες έχουν μπλοκαριστεί. Αυτό αφορά πολλά χωριά της δυτικής πλευράς του νησιού αλλά και την πόλη της Ρόδου –όπως η κατηφόρα στο παλαιό νοσοκομείο και σε άλλα σημεία. Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν μας το επέτρεψε αν και υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για τις ασφαλτοστρώσεις. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η εργολαβία για τα πεζοδρόμια σε σημεία της πόλεως ενώ έχουμε έτοιμες μελέτες για διάφορες άλλες περιοχές καθώς και για τα χωριά».
Το μεγάλο θέμα που απασχολεί κάθε χειμώνα την αποκατάσταση των λακκούβων θα το αναλάβει η ΔΕΥΑΡ με την αποκατάσταση στην δυτική πλευρά, στην ανατολική και στην πόλη της Ρόδου ώστε να προχωρήσουν σταδιακά –μοιράζοντας την εργολαβία σε τρία μέρη και όχι σε μια ολόκληρη για το νησί. «Εμείς σαν Τεχνικές Υπηρεσίες έχουμε υπογράψει την ετήσια εργολαβία πρ/μού 70.000 ευρώ για την αποκατάσταση του οδοστρώματος. Προσωπικά δεν θέλω να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και να ρίχνουμε απλά άσφαλτο χωρίς αποκατάσταση», είπε ο δήμαρχος.

Το ζήτημα με τους γάμους στην Λίνδο
Αναφερόμενος στο ζήτημα με τους πολιτικούς γάμους στη Λίνδο, ο δήμαρχος είπε: «Πολύ ‘σπέκουλα’ έγινε μ’ εκείνο το απαράδεκτο συμβάν και την φωτογραφία πίσω από το εκκλησάκι του Αγ. Παύλου. Δεν κατάλαβα γιατί ευθύνεται ο Δήμος Ρόδου γι’ αυτό το συμβάν; Ο πρόεδρος που τέλεσε τον πολιτικό γάμο, έπρεπε να κάνει τον χωροφύλακα; Καλώς θέλουμε να προσελκύσουμε την τέλεση πολιτικών γάμων στην περιοχή και όχι μόνο στην Λίνδο. Εμείς θέλουμε να υποδείξουμε και άλλα μέρη και ο δήμαρχος θα δώσει λύση για την τέλεση των γάμων σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη. Εάν μας βάλουν… τρικλοποδιές από υπηρεσίες (αρχαιολογία, πολεοδομία κ.λπ.) θα έχουμε πρόβλημα. Γι αυτό και δεν ανακοινώνουμε τίποτα προς το παρόν…»

Η κεραία της Digea,
η Κοιλάδα, η Έπαυλη
και το Ροδίνι
Μιλώντας για την τοποθέτηση κεραίας της εταιρείας Digea σε συγκεκριμένη περιοχή του Μόντε Σμιθ, ο κ. Χατζηδιάκος είπε: «Δεν θα δεχτεί κανείς την τοποθέτηση σε αυτή την περιοχή. Εμείς προβλέψαμε και κάναμε μια μελέτη ανάπλασης ήπιας μορφής για την αξιοποίηση της περιοχής».
Προέβη ακόμη σε ενημέρωση σχετικά με την ανάπλαση της Κοιλάδας των Πεταλούδων όπως και του πάρκου του Ροδινιού για την δημοπράτηση του έργου και την χρηματοδότησή του, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες από την Διαχειριστική Αρχή.
Ο δήμαρχος έκανε και ενημέρωση για την Ροδιακή Έπαυλη, λέγοντας: «Έχουμε υποβάλει πρόταση. Δεν είμαι αισιόδοξος για όλα τα άλλα έργα -αν και ο Δήμος Ρόδου, τα δικαιούται αυτά. Περιμένω την ένταξη της Ροδιακής Έπαυλης και των πλακόστρωτων της Μ. Πόλης ενώ αναμένουμε και την προώθηση των διαδικασιών για την Βίλα Ακάβη».
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην κατάσταση με τα καταστήματα της Νέας Αγοράς για τα οποία έχει δεχτεί κριτική, λέγοντας: «Εάν δεν αλλάξει κάτι πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκτός από τους κακοπληρωτές, υπάρχουν και οι καλοπληρωτές. Η συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, έχει να κάνει με την συνολική αξιοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει τρεις συμβούλους και μέχρι την 1η Ιουλίου να έχουμε την διακήρυξη για δημοπράτηση. Επειδή τα κόστη είναι μεγάλα, θα αναθέσουμε σε εταιρεία να εκτιμήσει το ΘΕΡΜΑΙ και τη Νέα Αγορά μαζί και να λάβει υπόψη τις μελέτες που υπήρχαν από παλιά ειδάλλως θα προχωρήσουμε στη διαδικασία του ενιαίου διαγωνισμού». Ανακοίνωσε δε πως πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να συζητηθεί η διαμόρφωση της εξωτερικής όψης της Νέας Αγοράς για τα καταστήματα που έχουν ερημώσει».

Η αντιπολίτευση
Μιλώντας ο κ. Στράτος Καρίκης, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου ενώ μίλησε και για το χριστουγεννιάτικο χωριό.
«Καλό θα είναι να δούμε από τώρα, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα στις επόμενες γιορτές», όπως τόνισε. Ο κ. Καρίκης, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση με την μείωση που παρουσιάζει η κρουαζιέρα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε τοπικό: «Επειδή η Ρόδος πλήττεται ιδιαίτερα από την κατάταση αυτή, πρέπει να δούμε πώς θα χαράξουμε δική μας πολιτική πάνω σε αυτό το είδος τουρισμού. Βλέπουμε επίσης ότι δεν υπάρχει συνέχεια στην λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ και γι αυτό εκφράζω τον προβληματισμό πως πρέπει να περάσουμε σε ένα επίπεδο πιο ειδικό για την προβολή της Ρόδου με μια διαφορετική αντιμετώπιση». Ζήτησε ακόμη ενημέρωση για το ζήτημα των ΡΟΜΑ, λέγοντας πως η παράταξή του θα στηρίξει την Δημοτική Αρχή ενώ έθεσε θέμα λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων και της διαχείρισης του νερού ώστε «να μην επαναληφθεί η κατάσταση του 2017» όπως είπε.
Για τη Νέα Αγορά είπε πως στήριξε το θέμα των κακοπληρωτών αλλά: «Τον πρώτο λόγο να έχουν ντόπιες επιχειρήσεις και όχι ξένες αλυσίδες κ.λπ. Μέχρι χτες, ενημερώθηκα ότι δεν έχει καταβληθεί το ΙΚΑ των εργαζομένων στο ΑΚΤΑΙΟΝ. Δεν θέλουμε να συμβαίνει αυτό σε άλλες επιχειρήσεις. Όλοι θέλουμε να αλλάξει η Νέα Αγορά αλλά με προσοχή».
Με την σειρά του, ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης έθεσε μια σειρά από θέματα όπως η ενεργειακή διασύνδεση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διευθέτηση της κατάστασης με τις λακκούβες.
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, ζήτησε να συζητώνται αυτά τα σοβαρά ζητήματα ξεχωριστά και να λαμβάνονται αποφάσεις και προτάσεις που θα δρομολογούνται και όχι να τίθενται όλα μαζί στα προ ημερησίας διατάξεως ενώ άσκησε κριτική στον δήμαρχο για τις ασφαλτοστρώσεις, λέγοντας πως «πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο αφού δεν βελτιώνονται τα επιμέρους προβλήματα όπως τα πεζοδρόμια κ.λπ. Όσον αφορά τη Νέα Αγορά μοιάζει με ένα ‘φάντασμα’ κι έτσι όπως έγινε όσοι έμειναν δεν θα μπορούν να εργαστούν. Μπορεί να έφυγαν οι κακοπληρωτές, αλλά δεν έχει βελτιωθεί ούτε το κτήριο. Υπάρχει πλήρης αποτύπωση της Νέας Αγοράς και πώς θα επανέλθει ή θα ψάχνουμε;».
Στον κ. Υψηλάντη απάντησε σε αυστηρό τόνο ο κ. Χατζηδιάκος ζητώντας «να μην ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα».
Για τον φόρο διανυκτέρευσης έκανε λόγο ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης, που είπε: «Δεν θα επηρεάσει τον Τουρισμό μας, καθώς ανάλογα τέλη υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Φυσικά, δεν είναι ό,τι το καλύτερο αλλά οι τουρ οπερέιτορς είπαν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τον συμπεριλάβουν. Πρότασή μου, είναι να ερχόταν ως ανταποδοτικό τέλος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως σε κάποιες άλλες περιοχές π.χ. Μαγιόρκα» όπως είπε –κάτι που βρήκε απολύτως σύμφωνο τον κ. Χατζηδιάκο.
Είπε ακόμη ότι είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της «TUI Fly» και αποφασίστηκε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου να γίνει συνάντηση στην Ρόδο, ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου της εταιρείας που θα λάβει χώρα στο νησί μας τον προσεχή Απρίλιο.
Η κα Χατζηλαζάρου απαντώντας στον κ. Καρίκη είπε: «Ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν έχει έσοδα εδώ και χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε μείνει άπραγοι, συστήσαμε την Επιτροπή Τουρισμού όπου προτάχθηκαν εκθέσεις σε χώρες από όπου εμφανίσθηκε μείωση προς το νησί μας. Προς το παρόν έχουμε καλύψει τις διαφορές. Αρωγός μας είναι η ΠΝΑΙ ενώ θέλουμε να στηρίξουμε τον θαλάσσιο τουρισμό με δράσεις».
Τα αντιπλημμυρικά έργα
Το θέμα με τα αντιπλημμυρικά έργα, εισηγήθηκαν οι μελετητές κ.κ. Αριστοτέλης Ηρακλείδης και Γεώργιος Διακογεωργίου για τα εξής:
Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο: «Αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Σχολικής Μονάδας Λάρδου Δήμου Ρόδου», «Διευθέτηση ρέματος “Ποτού’’ Φαληρακίου Δήμου Ρόδου» και «Διευθέτηση ρέματος “Ρύακα’’ T.K. Γενναδίου Δήμου Ρόδου» καθώς και για την «Προμήθεια μηχανημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Ρόδου».
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους μελετητές και τις υπηρεσίες για την έγκαιρη προετοιμασία ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για ένταξη των μελετών σε σχετικά προγράμματα: «Εάν δεν τα εντάξουν θα φέρω τα έργα σε επίπεδο Εισαγγελίας Αρείου Πάγου ακόμη. Περιμένουμε ποια θα είναι η αντιμετώπιση του θέματος τεχνικά και νομικά» αφήνοντας αιχμές για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες –ζητώντας την έγκριση του Σώματος. Το θέμα ψηφίστηκε τελικά ομοφώνως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ