Ειδήσεις

Ρύθμιση-σοκ για τα «κόκκινα δάνεια»!

Τη σύσταση νέας ανεξάρτητης αρχής που θα αποτελείται από υπουργούς δρομολογεί η κυβέρνηση, η οποία επιφορτίζεται να «τρέξει» τη ρύθμιση για την εξόφληση όλων των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων δανείων θα είναι η λίστα των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας, με το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεσή τους τον «τιμοκατάλογο» ανάλογα με το αν ένα νοικοκυριό είναι μονομελές, ζευγάρι, τριμελής οικογένεια κ.ο.κ. θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά, θα αφαιρεί τις δαπάνες από το εισόδημα και το ποσό που περισσεύει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων.

Προβλέπεται επίσης ότι οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο θα εξετάσει και την προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης, ενώ υπάρχει απόφαση και τους «συνεργαζόμενους» δανειολήπτες που δεν κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες και που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες δόσεις, ενώ θα τις ενημερώνουν αν υπάρξει αλλαγή στα οικονομικά τους δεδομέα.
Έτσι, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χαρακτηρίζουν αυθαίρετα κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει τα όποια σχέδια «κουρέματος» χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κείμενο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Σύσκεψη στο υπ. Εργασίας για την απασχόληση
Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας προανήγγειλε ο Σαμαράς
440.000 ευκαιρίες απασχόλησης υπόσχονται τα κυβερνητικά στελέχη – Στόχος η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα – «Δε δίνουμε “ασπιρίνες” στους ανέργους» δήλωσε ο πρωθυπουργός
Αστραπιαία και ουσιαστικά συμβολική -με δεδομένο ότι στο πρόβλημα της ανεργίας θα επικεντρωθεί η προεκλογική περίοδος- ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη σύσκεψη των στελεχών του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες με τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2014, θα δημιουργηθούν 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης.
Οι δράσεις στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: Στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee), και στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 4,4 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, «τελείωσε η ανάπτυξη με δανεικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι «δε δίνουμε “ασπιρίνες” στους ανέργους».
Ανέφερε μάλιστα ότι «αυτά που εξαγγέλλονται είναι μόνο η αρχή», καθώς όπως παραδέχθηκε, η κοινωνία έχει πολλές πληγές και απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις.
Επανέλαβε δε, ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα είναι να διορθωθούν οι αδικίες.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός είπε πως σύντομα η μάχη κατά της γραφειοκρατίας θα γενικευτεί παντού.

Δύσπιστη η εξαντλημένη κοινωνία
Επτά στους 10 θεωρούν ότι το πλεόνασμα δεν θα αλλάξει την καθημερινότητά τους
Έντονη δυσπιστία χαρακτηρίζει του πολίτες σε ό,τι αφορά στις άμεσες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην καθημερινότητά τους το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013. Επτά στους 10 από τους συμμετέχοντες στην ποσοτική έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την ALCO, θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
Αύξηση της απασχόλησης, ανάκαμψη και έξοδος από το μνημόνιο πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2014, σύμφωνα με τους πολίτες.

«Η έξοδος από τη βαθιά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος.
Συγκεκριμένα, το 66% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, ενώ μόλις το 22% διατήρησε πιο αισιόδοξη προσέγγιση απαντώντας θετικά, και το 12% επέλεξε να μην συμμετάσχει.
Σε ερώτηση αναφορικά με τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της οικονομίας τα ευρήματα δείχνουν ότι το διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης έρευνας και της νέας, μειώθηκε τόσο το ποσοστό αισιοδοξίας όσο και το ποσοστό απαισιοδοξίας από τις 15 στις 14 ποσοστιαίες μονάδες και από τις 70 στις 68 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.

Η διαφορά που προέκυψε φαίνεται να καλύφθηκε από την αύξηση του ποσοστού εκείνων που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν, καταλήγοντας σε μια αύξηση 3 μονάδων, από το 15% στο 18%.
Σε ερώτημα που σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό αισιοδοξίας αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, στο 12%, ενώ μειώθηκε ο προσωπικός δείκτης απαισιοδοξίας στο 74%.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες τις οποίες θεωρεί η ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να θέσει η κυβέρνηση κατά το 2014, στις δύο πρώτες θέσεις με μέσο όρο 4,8 και 4,7 στα 5 κατέληξαν η αύξηση της απασχόλησης και η οικονομική ανάκαμψη αντίστοιχα και ακολούθησε η έξοδος από το μνημόνιο με μέσο όρο 4,4 στα 5 στην τρίτη θέση.
Στην τέταρτη θέση η πολιτική σταθερότητα με μέσο όρο 4 στα 5, και την πεντάδα των υπό εξέταση προτεραιοτήτων ολοκλήρωσε η αλλαγή της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,4 στα 5.
Σε ερώτηση για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και συγκεκριμένα για το εάν εξυπηρετήθηκαν ως καταναλωτές από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι συμμετέχοντες απάντησαν θετικά κατά 61%, αρνητικά κατά 22%, ενώ απείχε μόλις το 12%.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε:
«Η έξοδος της οικονομίας από τη βαθιά ύφεση δεν φαίνεται να είναι κοντά σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της κοινωνίας.
» Και το χειρότερο όλων, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ, είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι το πολυσυζητημένο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
» Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι η αύξηση της απασχόλησης και η προαπαιτούμενη οικονομική ανάκαμψη αποτελούν τους πρώτους σε προτεραιότητα στόχους που η κοινωνία ζητά να επιτευχθούν για το 2014.»

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου