Ειδήσεις

Eλληνική νίκη στο σπριντ για Γερμανία

Τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης ταξιδιωτών από τα γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ όλων των μεσογειακών προορισμών, πέτυχε η Ελλάδα. Πρωταθλήτρια με αυξημένες αφίξεις η Ισπανία, πιο ψηλά και η Ιταλία. Στο ρελαντί η Τουρκία, με την όπισθεν η Γαλλία.
Το παρατεταμένο «σπριντ» που πραγματοποίησε φέτος ο ελληνικός τουρισμός στην αγορά της Γερμανίας τον κατέταξε πρώτο μεταξύ τον κύριο προορισμών της Μεσογείου, με βάση το ποσοστό αύξησης επιβατών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (DeStatis), οι επιβάτες που ταξίδεψαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς τη χώρα μας αυξήθηκαν 8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Ακόμα μεγαλύτερη, σχεδόν διπλάσια, ήταν η αύξηση επιβατών που κατευθύνθηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια η οποία έφθασε το 14,1%.

Στο εντεκάμηνο της χρονιάς που πέρασε οι ταξιδιώτες από τη Γερμανία που κατευθύνθηκαν σε ελληνικούς προορισμούς έσπασαν το φράγμα των δύο εκατ. φθάνοντας τους 2.099.726. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και το Νοέμβριο ταξίδεψαν από τη Γερμανία στη χώρα μας σχεδόν 58.000 επιβάτες (+6,8%). Ενθαρρυντικό, κυρίως για την τάση που αποτυπώνει, ήταν το γεγονός ότι διπλασιάστηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών από τη Γερμανία που κατευθύνθηκε στα ελληνικά νησιά το Νοέμβριο (1.247, αύξηση 99,2%).
Θα πρέπει να αναφέρουμε, πάντως, πως ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει επιτύχει ακόμα την ολική επαναφορά στις επιδόσεις περασμένων ετών στη γερμανική αγορά. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η συνολική τουριστική κίνηση (όλα τα μέσα μεταφοράς) από τη Γερμανία είχε φθάσει το 2006 τους 2.877.000 επισκέπτες.

Την ώρα που η Ελλάδα ανέβαζε στροφές, οι βασικοί ανταγωνιστές της κατέβαζαν ταχύτητα.
Η Τουρκία, εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» στη γερμανική αγορά ύστερα από την ξέφρενη κούρσα των τελευταίων χρόνων που της απέφερε 6,5 εκατ. επισκέπτες μέσω γερμανικών αεροδρομίων στο περυσινό εντεκάμηνο (+0,4%).
Τα πιο έντονα σημάδια «κούρασης» εμφάνισε το 2013 η «μητρόπολη» του μαζικού τουρισμού της Τουρκίας, Αττάλεια, που κατέγραψε μείωση 2,8% των αερομεταφερόμενων επισκεπτών από τη Γερμανία.

Μια ολόκληρη… Ελλάδα (10,8 εκατ.) πέταξαν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου από τη Γερμανία στην Ισπανία, 400.000 περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι (+3,8%). Έτσι, η Ισπανία διατήρησε τα σκήπτρα της στη γερμανική αγορά.
Την ακολούθησαν στις προτιμήσεις των Γερμανών επιβατών το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,6 εκατ. επιβάτες (+3%), η Ιταλία με 5,2 εκατ. επισκέπτες ( +2%) και η Γαλλία με 3,2 εκατ. επιβάτες, παρ’ότι κατέγραψε μείωση αφίξεων 3,2%.
Σταθερά αυξάνει, ταυτόχρονα, ο αριθμός των Γερμανών που προτιμούν ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε (13,4 εκατ. επιβάτες, +1,1%).

Του Παύλου Υψηλάντη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου