Τοπικές Ειδήσεις

A-τυπος και υπογραμμός: Ο χρόνος… δεν σε γέλασε

Οι ουσιαστικοί απολογισμοί, είναι εκείνοι που γίνονται αθόρυβα. Κάθε τέλος του έτους, ανάμεσα στις συναθροίσεις, τις γιορτές, τις εξόδους και τις συνεστιάσεις, στο πίσω μέρος του μυαλού προβάλλεται νοητά μια ταινία. Από εκείνες τις ασπρόμαυρες, τις νοσταλγικές, που αποτυπώνουν συναισθήματα, πολύτιμες στιγμές, μεγάλες χαρές και βουβούς πόνους, όλα όσα ζήσαμε στον χρόνο που αφήνουμε πίσω.
Όπως λέει η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, κανένα τέλος δεν έρχεται μόνο. Το θέμα είναι ποιος ορίζει το τέλος και ποιος την αρχή, κι αν πράγματι η ολοκλήρωση ενός ημερολογιακού έτους είναι η αφορμή για να ξαναρχίσει κανείς το ταξίδι από την αρχή, για να μηδενίσει τα χιλιόμετρα του κοντέρ και να ορίσει νέο προορισμό, να βάλει πλώρη για νέα ταξίδια, για νέους σταθμούς.
Αφιερώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο στον καθορισμό του νέου προορισμού και λιγότερο στον απολογισμό του ταξιδιού που ολοκληρώθηκε, αφήνοντας σε κάθε σταθμό τις αποσκευές που δεν θέλουμε να κουβαλήσουμε στο επόμενο ταξίδι.
Δύσκολο να κρατάς το πηδάλιο, και να ορίζεις τους επόμενους προορισμούς. Σε βαραίνει η ευθύνη των επιλογών και των εμπειριών.
Τελευταία Κυριακή του έτους. Περίοδος αναστοχασμού, επαναπροσδιορισμού, απολογισμού.
Ακόμα ένας ενδιάμεσος σταθμός μέχρι την «Ιθάκη». Ενα ταξίδι πηγαιμού, εν αντιθέσει με τον οδυσσειακό νόστο.
Σαν το ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα που ήταν περιπετειώδες και έμοιαζε ατέρμονο, περιελάμβανε νοσταλγία για τον τόπο του και απογοήτευση απ’ τις δυσκολίες που συναντούσε, οι οποίες δεν ήταν άλλες απ’ τα γνωστά πλάσματα της μυθολογίας. Τους Λαιστρυγόνες, τους Κύκλωπες, τον Ποσειδώνα, μπορεί να μην τους συναντάμε στο δρόμο μας, όμως πολλές φορές στη διαδρομή θα χρειαστεί να παλέψουμε με τους προσωπικούς μας δαίμονες, τα αποκυήματα του φόβου μας…
Η Ιθάκη γίνεται η μοίρα του καθενός και είναι στη δική μας βούληση, η πραγμάτωσή της.

[…] Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν…

Μέχρι το επόμενο έτος. Ευχές για καλή χρονιά με πολλά ταξίδια και ενδιαφέροντες νέους προορισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου