Ειδήσεις

Με συν 500 εκατ. κάνει ταμείο ο Τουρισμός

Με 500 εκατ. επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κάνει προς το παρόν ταμείο ο Τουρισμός, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να είναι μεν ικανοποιημένοι από το γεγονός πως παρά την πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν, με πολλές ανατροπές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, δεν υπήρξαν απώλειες στα έσοδα, από την άλλη όμως να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το μικρό ποσοστό της αύξησης σε σύγκριση με τους επισκέπτες, αλλά και για την πορεία των εισπράξεων τη χρονιά που ξεκινά.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο δεκάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 4,1%, φθάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 13 δισ. που ήταν τα έσοδα την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στελέχη της τουριστικής αγοράς εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα πως για το σύνολο του 2015 τα άμεσα έσοδα από τους ξένους τουρίστες θα φθάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ.

Η ειδικότερη ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα της ΤτΕ, δείχνει πως τα περαιτέρω έσοδα προκύπτουν από την αύξηση κατά 9,4% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28.Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.080 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 2,4%, φθάνοντας τα 1.143 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.869 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,8%. Σημαντική ήταν και η συμβολή των αμερικανικών τουριστών στα έσοδα, που σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο 36,9%, αγγίζοντας τα 866 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς δεν προχωρούν σε εκτιμήσεις για το στόχο των εσόδων το 2016, κρατώντας ακόμη “μικρό καλάθι” και περιμένοντας να δουν αφενός πως θα εξελιχθούν οι προκρατήσεις από τις βασικές για την Ελλάδα αγορές, αφετέρου πως θα αντιδράσει τους επόμενους μήνες η αγορά της Ρωσίας. Αν και η πρόβλεψη για +5% στις αεροπορικές θέσεις από τις εταιρείες την επόμενη χρονιά, ποσοστό που μεταφράζεται σε 800 χιλ. παραπάνω δυνητικούς επισκέπτες, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και για τα έσοδα, τυχόν απροσδόκητες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και η πορεία των γειτονικών χωρών της Μεσογείου, δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή περαιτέρω προβλέψεις. Μένουν επίσης να καταγραφούν και οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Την παρτίδα φαίνεται να σώζει ο οδικός τουρισμός, που μετά τη φετινή αύξηση, ενισχύει τις προσδοκίες για συνέχιση της ροής από τα σύνορα και την προσεχή σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το Νοέμβριο, οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 16,3%, αγγίζοντας σχεδόν τα 11,4 εκατ. δηλαδή 1,1 εκατ. επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014. Μόνο το Νοέμβριο η αύξηση ήταν 28,9%. Με εξαίρεση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που παρατηρήθηκε μείωση τόσο στο σύνολο όσο και στην πλειονότητα των σταθμών, σε όλους τους υπόλοιπους μήνες η μεταβολή υπήρξε θετική, γεγονός που οδήγησε και στη θετική εξέλιξη των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου