Ειδήσεις

Πόσες πινακίδες κυκλοφορίας θα κατατεθούν φέτος

Βρισκόμαστε μόλις δυο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016 και αυξάνεται η προσέλευση στις εφορίες για όσους επιθυμούν να υποβάλλουν δήλωση ακινησίας (κοινώς να καταθέσουν πινακίδες) προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή των τελών και τα τσουχτερά τεκμήρια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στις εφορίες οι πινακίδες περίπου 70.000 οχημάτων ενώ μέχρι και την Πέμπτη ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσεγγίσει τις 100.000.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ο αριθμός αυτός διαμορφωνόταν από τις 130.000 έως και τις 250.000 κατά τις πρώτες χρονιές της κρίσης και την κατακόρυφης αύξησης της φορολογίας.
Συνολικά υπολογίζεται ότι τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από το 2010 έως και το τέλος του 2015 περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα τέθηκαν σε ακινησία με σημαντικό μέρος από αυτά να έχουν ήδη εξαχθεί επειδή λόγω υψηλού κυβισμού η χρήση τους στην Ελλάδα κατέστη ασύμφορη ενώ αρκετά παραμένουν στα γκαράζ και τις πιλοτές των ιδιοκτητών τους οι οποίοι περιμένουν να γίνει πιο ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς για να τα θέσουν και πάλι σε κυκλοφορία.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός ιδιοκτητών ΙΧ που επιλέγουν να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να τις παραλάβουν εκ νέου μέσα στο έτος προκειμένου να γλιτώσουν μέρος του ετήσιου τεκμηρίου ή να επωφεληθούν από τυχόν επαναφορά του μέτρου των τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Πρόκειται για μέτρο που ίσχυε έως και το τέλος του 2014 και έδινες στους φορολογούμενους το δικαίωμα να θέσουν εκ νέου το όχημά τους σε κυκλοφορία καταβάλλοντας τέλη αναλογικά για τους μήνες που απέμεναν έως το τέλος του έτους (π.χ. αν γινόταν άρση της ακινησίας τον Ιούλιο ο φορολογούμενος πλήρωνε το 50% των τελών κυκλοφορίας).
Τα δικαιολογητικά
Προκειμένου να υποβάλλει ένας φορολογούμενος δήλωση ακινησίας και να μην καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 θα πρέπει έως και την Πέμπτη να προσκομίσει στην εφορία του τα εξής:
α) Την άδεια κυκλοφορίας.
β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
γ) Φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.
ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.
στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου