Ειδήσεις

Κρεμαστινός : Υστατες προσπάθειες για να αποφευχθεί η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ

Εκκληση έστω και τώρα να μην προχωρήσει σε ίδρυση νέου Κινήματος απηύθυνε εκ νέου ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας σήμερα στον Sky. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε καμία φατρία, αλλά μοναδικός στόχος του είναι η διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έκανε γνωστό, ότι συμφωνεί με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και εκλογή προέδρου από τη βάση αλλά σε ουδέτερο χρόνο και όχι προεκλογικά.Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κρεμαστινού στον Sky:

«Εγώ δεν ανήκω σε καμία φατρία»

Ο δικός μου ρόλος και η δική μου προσπάθεια είναι ξεκάθαρα ενωτικός, διότι πως  θα ήταν δυνατόν να είναι όταν εδώ και τόσα χρόνια φωνάζω ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση ενότητας και  ο ίδιος να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασπαστεί. Θα ήταν αδιανόητο.

Δεν είναι ούτε με τον Α ούτε με τον Β απλούστατα,  γιατί εγώ δεν ανήκω σε φατρίες και ομάδες. Το λέω αυτό γιατί μερικοί που δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται , στη Δωδεκάνησο με κατατάσσουν στη μία ή στην άλλη ομάδα. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ενωμένο , όπως ακριβώς  το ήθελε και ο  αρχηγός του , ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος  έδωσε μάχη γι’ αυτή την ενότητα και πρέπει όλοι να τον τιμήσουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια. Αυτή είναι η επιδίωξή μου.

 

Για τα δημοσιεύματα που  θέλουν την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να είναι ειλημμένη ο κ. Κρεμαστινός απάντησε:

Το ακούω και εγώ ότι είναι ειλημμένη, αλλά αν δεν ανακοινώσει ο ίδιος οτιδήποτε πάντα κρατάει ο καθένας μια επιδίωξη.Επειδή λοιπόν δεν έχει ανακοινωθεί  οτιδήποτε οι προσπάθειες που γίνονται για να μην διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ έχουν ορισμένο στόχο από ορισμένους ανθρώπους που είναι πιο ψύχραιμοι και διορατικοί αν θέλετε.

 

«Συμφωνώ με την πρόταση του Γιώργου, αλλά όχι τώρα»

Για αυτούς που  στηρίζουν τη δημιουργία κόμματος του  Γιώργου Παπανδρέου :

Δεν νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος σε προεκλογική περίοδο θα συνιστούσε όχι μόνο στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στον Ευ. Βενιζέλο και σε οποιοδήποτε να κάνει κίνηση διασπαστική του κόμματος. Αν κάνει κάποιος ή μετεκλογικά ή σε ένα ουδέτερο χρόνο εάν βεβαίως εξαντλήσει τις διαδικασίες της ροής του καταστατικού του κόμματος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα αυτό , δεν είναι  προνόμιο κανενός να πάρει τέτοιες αποφάσεις, αλλά αν ανήκει σε ένα χώρο μια ορισμένη  δύσκολη στιγμή για τη χώρα δεν μπορεί να τον διασπάσει για οποιοδήποτε λόγο. Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε. Είναι δυνατόν να γίνει Συνέδριο του κόμματος παραμονή των εκλογών;  Έγιναν Ευρωεκλογές . Αμέσως μετά έπρεπε να εγερθεί θέμα. Ποιος θα έλεγε όχι; Θα συμφωνούσα με το σκεπτικό ότι πρέπει να συζητηθεί η οποιαδήποτε διαφωνία και άποψη  πολύ περισσότερο του Γιώργου Παπανδρέου που υπήρξε πρωθυπουργός για δύο χρόνια.

 

«Σε προεκλογική περίοδο τα κόμματα συσπειρώνονται , δεν διασπώνται»

 Και από την πλευρά του ο Βενιζέλος έκανε κάποιους πειραματισμούς με την ΕΛΙΑ και τη ΔΗΠΑΡ, με τους 58 που δεν του βγήκαν: Ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του , εγώ δεν θα τον ακολουθήσω, εγώ θα πω ότι σε προεκλογική περίοδο τα κόμματα συσπειρώνονται δεν αποσυσπειρώνονται, αλλιώς ο καθένας  κάνει ό,τι θέλει. Δημοκρατία έχουμε. Οι διαφωνίες γίνονται είτε μετεκλογικά είτε σε μία ουδέτερη προεκλογική περίοδο που δεν προμηνύονται εκλογές. Αυτά κάνει ο κάθε χώρος πως είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να λειτουργεί διαφορετικά. Δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για κριτική των πάντων.

 

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έγινε αρχηγός κόμματος επειδή ήταν γιος του Γεωργίου»

 Για το αν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου γεννήθηκε με ποικίλες αντίθετες φωνές , που τελικά οδήγησαν το κόμμα στην εκλογή του , και το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι παρόμοιο με τον Γιώργο Παπανδρέου :

Όχι. Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε διαφορετικά. Το ΠΑΚ , το οποίο δρούσε στην περίοδο δικτατορίας  στον Καναδά στην Ευρώπη , μετασχηματίστηκε σε ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε λεχθεί από τον  τότε αρχηγό της Ενωσης Κέντρου που ήταν η συνέχεια του  Γεωργίου Παπανδρέου, του  πατέρα του Ανδρέα,  « Ιδού το κόμμα σου έλα να το αναλάβεις». Ο Παπανδρέου τότε είπε  « εγώ έχω ιδρύσει στο εξωτερικό το ΠΑΚ , το οποίο μεταμόρφωσε σε ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή δεν πήγε να γίνει αρχηγός κόμματος επειδή ήταν ο γιος του  Γεωργίου Παπανδρέου. Ο άνθρωπος αυτός είπε δεν με αφορά το θέμα της διαδοχής, με αφορά το θέμα ενός νέου ξεκινήματος  με άλλη φιλοσοφία , με άλλη πορεία, ενός σοσιαλιστικού κόμματος.

 

 

«Εχω ιστορική υποχρέωση απέναντι στον Ανδρέα να στηρίξω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Για όσους επιμένουν ότι δεν πρέπει να αποτραπεί η προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου αφού το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον προσανατολισμό του:

Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, για να κάνει οποιαδήποτε καμπάνια ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά είναι δυνατόν μέχρι το  βράδυ  να ψηφίζουμε όλα τα νομοσχέδια μαζί μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε 20 μέρες που είναι οι εκλογές να βρούμε όλες τις διαφωνίες;  Oι διαφωνίες αυτές έπρεπε να εκφραστούν πριν. Εχω ιστορική υποχρέωση να στηρίξω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ , έχω ζήσει τον Παπανδρέου όσο κανένας άλλος. Ξέρετε από πόσα περίφημα κανάλια πέρασε για να αντέξει  το ΠΑΣΟΚ; Ο Αρσένης έφυγε έκανε κόμμα , κατέβηκε στις εκλογές αντίπαλος του  Παπανδρέου . To ΠΑΣΟΚ κέρδισε και τον ξαναέβαλε μέσα. Ο Σημίτης που του έκανε κριτική , ποτέ δεν τον διέγραψε, έμεινε μέχρι το τέλος, έγινε και πρωθυπουργός. Όταν  ήταν άρρωστος ο Παπανδρέου τους 4 μήνες στο σπίτι του  ήτανε πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός ο Σημίτης και δεν είχανε καμία επαφή και εκείνος παρά τα όσα του λέγανε έβαζε πρώτα την ενότητα. Αυτός ήτανε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πως είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα σήμερα; Eδώ υπάρχει μια ιστορία του κόμματος.

Για το ενδεχόμενο η κίνηση του Παπανδρέου να πάει καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου :

Δηλαδή τι εννοείτε καλύτερα να πάει καλύτερα, να πάρει 1% και 2% ; Το καλύτερο θα ήτανε να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ και να γίνει πρώτο κόμμα. Αν τσακώνονται μεταξύ τους για το αν θα πάρει κάποιος 0,5% πάνω ή κάτω, λυπούμαι και για τη συζήτηση που κάνουμε.

Aν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ είναι σημείο αρνητικό στην πολιτική ιστορία. Το τι θα γίνει αύριο δεν μπορώ να το ξέρω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου