Ειδήσεις

Ωρες ευθύνης για την επιχειρούμενη κατάργηση του Κτηματολογίου Ρόδου – Διέρρευσε το σχέδιο νόμου

«Διέρρευσε» το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, που τιτλοφορείται, «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», που υποβλήθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συστήθηκε με την υπ’ αρίθμ. 891/9.2.2017 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 24η Οκτωβρίου 2017 και επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράστηκαν από τον δικηγορικό κόσμο του νησιού.
Με το σχέδιο νόμου, που παραμένει άγνωστο πότε θα κατατεθεί προς ψήφιση, αλλάζει ο χάρτης του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται.
Προβλέπει την σύσταση ενός νέου φορέα με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, καθώς και η δραστηριότητα της εταιρείας που υλοποιεί το Κτηματολόγιο, ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση).
Ο νέος Οργανισμός θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚΤ) και για τις ανάγκες παρουσίας του στο εξωτερικό την ονομασία Hellenic Cadastre.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, στο ΝΠΔΔ θα μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού στα υποθηκοφυλακεία της χώρας και στην ΕΚΧΑ.
Η επιχειρούμενη αλλαγή λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την υλοποίηση του Κτηματολογίου, αλλά και των δασικών χαρτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου και προς επιβεβαίωση των όσων εγράφησαν μέχρι σήμερα τα έμμισθα και άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας, τα κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου καταργούνται και οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις του προσωπικού καταργούνται σε κάθε περίπτωση αυτοδικαίως 9 μήνες από την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Προβλέπεται ειδικότερα για την κατάργηση των κτηματολογικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων να εκδίδονται εντός 9 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ. του νέου οργανισμού.
Συστήνεται εξάλλου κτηματολογικό γραφείο Δωδεκανήσου με υποκαταστήματα σε Σύμη, Καλύμνο, Αστυπάλαια, Λέρο, Πάτμο, Καρπάθο και Κω – Λέρο.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση οργανικών θέσεων προσωπικού στην Κεντρική και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού για συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους, ενώ συνιστάται προσωρινός κλάδος υπαλλήλων κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων ο οποίος περιλαμβάνει 716 προσωποπαγείς οργανικές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και σ’ αυτές εντάσσονται όσοι προσελήφθησαν πρίν την 1η Ιανουαρίου 2015.
Με το άρθρο 38 του σχεδίου νόμου προβλέπεται εξάλλου η παράδοση όλων των βιβλίων των καταργούμενων κτηματολογικών γραφείων στον οργανισμό με την πάροδο ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου και πάντως πριν την πάροδο των 9 μηνών και θα ακολουθήσει σχετική απογραφή από τριμελή επιτροπή.
Αντιδράσεις όσον αφορά τη μορφή που θα πάρει ο φορέας του Κτηματολογίου καταγράφονται ήδη αφού δεν υφίσταται σαφής πρόβλεψη αλλά και σχέδιο για τον τρόπο που θα προχωρήσει η κτηματογράφηση.
Σημειώνεται ότι ο Κτηματολογικός Δικαστής, Πρωτοδίκης κ. Αναστάσιος Κατσαφυλλούδης, δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος ερωτηθείς προς τούτο από την «δημοκρατική» καθώς αναμένει το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου.
Είχε ωστόσο συμμετάσχει στην δημόσια διαβούλευση, που έλαβε χώρα, στην πρώτη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου και είχε εκφράσει τις απόψεις του.
Μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στο φαινόμενο το Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου (ομοίως και της Κω) να τηρεί τρία διαφορετικά συστήματα δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων με αντίστοιχη τήρηση διαφορετικών βιβλίων, και υπέρμετρη διοικητική επιβάρυνση της Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ίδιας υπηρεσίας, στα ακίνητα που κείνται στη νήσο της Ρόδου θα εφαρμόζεται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου (Κυβερνητικό Διάταγμα 132 της 1ης Σεπτεμβρίου 1929 του Ιταλού Κυβερνήτη της Δωδεκανήσου, όπως ισχύει, καθώς με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 510/1947 «περί της εν Δωδεκανήσω εφαρμοστέας Δικαστικής Νομοθεσίας» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 298) διατηρήθηκαν ως τοπικό δίκαιο οι κατά τη δημοσίευση του Νόμου ισχύουσες διατάξεις περί Κτηματολογίου), στα ακίνητα της νήσου Σύμης θα εφαρμόζεται η νομοθεσία του Εθνικού Κτηματολογίου, τηρουμένου και του αρχείου του παλαιού Υποθηκοφυλακείου, ενώ στα ακίνητα Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης θα εφαρμόζεται το εξακολουθούν σύστημα μεταγραφών και υποθηκών (μέχρι την μετάβαση στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου).
Ήτοι, στο πλαίσιο λειτουργίας της μίας υπηρεσίας του Κτηματολογικού Γραφείου θα ισχύουν συγχρόνως α) το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των Υποθηκοφυλακείων, β) το σύστημα του κτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, και γ) το σύστημα του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.
Ενσταση είχε υποβάλει στην ίδια διαβούλευση για το γεγονός ότι όσον αφορά στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου, δεν γίνεται μνεία περί της υπάρξεως Τεχνικού Τμήματος και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να ληφθεί νομοθετικώς η πρόνοια για την ύπαρξή του [ως αυτοτελούς (τρίτου) τμήματος ενόψει των ιδιαιτεροτήτων του Κτηματολογίου Ρόδου].
Ενστάσεις υφίστανται και από υπαλλήλους του Κτηματολογίου Ρόδου αφού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να εργαστούν στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με αποτέλεσμα να πιθανολογείται ότι θα απαιτηθεί η μετάταξη τους σε άλλο κλάδο ή η υποχρεωτική απασχόλησή τους στις δικαστικές υπηρεσίες του νησιού.
Επιπλέον η λειτουργία του ΝΠΔΔ θα οδηγήσει αυτόματα στην κατάργηση της θέσεως και του Κτηματολογικού Δικαστή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Κτηματολόγιο της Ρόδου και την ιδιαιτερότητα του, αφού λειτουργεί με ειδικό κτηματολογικό κανονισμό.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρής έχει δηλώσει ότι δεν υφίσταται πρόβλεψη για το μέλλον του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν δύναται επουδενί να καταργηθεί και να ενσωματωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς απαιτείται η μεταγραφή όλων των πράξεων που εκκρεμούν ως και νέα Κτηματογράφηση.
Επιπλέον τίθενται θέματα που αφορούν τον δικαιοδοτικό έλεγχο ως και την εξασφάλιση της δημόσιας πίστης στις εγγραφές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου