Ειδήσεις

Ρεαλιστικός πραγματικός και υλοποιήσιμος ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου

Φ Χατζηδιάκος- Υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη

Kατά πλειοψηφία, εγκρίθηκε σήμερα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2016.

Στοιχεία, για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2016, έδωσε στη δημοσιότητα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης. Ο αντιδήμαρχος, χαρακτήρισε ρεαλιστικό πραγματικό και υλοποιήσιμο τον προϋπολογισμό του Δήμου.

« Σήμερα, σας καταθέτουμε τον προϋπολογισμό, που καταρτίσθηκε υπό καθεστώς σκληρής εποπτείας. Η δραστική μείωση και η μη απόδοση των πόρων από το κράτος, δημιουργούν σωρευτικά προβλήματα όπως και η κατάργηση του δημοτικού φόρου. Δουλειά όλων μας, δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Λογικές μεμψιμοιρίας δεν μας ταιριάζουν. Πιστεύουμε, πως υπάρχουν περιθώρια με τα οποία ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των συνδημοτών μας. Πρόκειται για προϋπολογισμό, που δείχνει την απαξίωση της ΤΑ και τις περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων κατά 60% .Ο φετινός προϋπολογισμός, είναι προϊόν αυστηρής τήρησης κανόνων και σεβασμού στις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης . Είναι εργαλείο πολιτικό και κοινωνικό. Καθορίζει και οριοθετεί τους στόχους της δημοτικής αρχής. Ο φετινός προϋπολογισμός, είναι λιτός, ρεαλιστικός, πραγματικός και υλοποιήσιμος. Το σχέδιο του, αξιολογήθηκε από το παρατηρητήριο και δεν είχε μια απόκλιση. Το ύψος του, ανέρχεται στα 189.189.565 ευρώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Περδίκη, έγινε η αιτία, να ασκηθεί κριτική από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας . Αναφορά έγινε, σε παρατήρηση που είχε κάνει σε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης ο πρόεδρος του τμήματος του Οικονομικού επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, για την σύνταξη μελέτης για τη βιωσιμότητα των οικονομικών του δήμου.
«Κανονικά, έπρεπε η συνεδρίαση να είναι χαράς. Θα έλεγα, αντί να κοιτάμε το μέλλον, μάλλον το μνημόσυνο συγκεκριμένων καταστάσεων βλέπουμε.
Το σχέδιο του προϋπολογισμο, λέγεται πως είναι ρεαλιστικό . Είναι σίγουρο ότι ο δήμος με τη σημερινή κατάσταση θα έφθανε σε αυτό το σημείο . Η αφαίρεση πόρων, έχει στερήσει το δήμο από έργα. Αδικήσατε την παράταξη του Χατζή Χατζηευθυμίου, που επιτέλεσε ένα μεγάλο έργο. Δεν λέμε ότι ο κ. Περδίκης δεν κάνει καλή δουλειά. Αυτή τη στιγμή, όλοι έχουμε όραμα για το Δήμο Ρόδου και δεν συνδυάζεται με απλή διαχείριση, αλλά με μεγάλα έργα και ανάπτυξη. Η εικόνα του νησιού, δεν είναι αυτή που θέλουμε.
Υπήρχε πρόβλημα είσπραξης που το αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή. Δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης.

«Εξετάζοντας τον προϋπολογισμό, παρατηρούμε μεγάλη υστέρηση εσόδων που έχει επισημάνει και ο κ. Αντιδήμαρχος και είναι αποτέλεσμα απουσίας ενός σχεδιασμού από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Οι ασχολούμενοι με τα δημοτικά πράγματα, γνώριζαν τις δραματικές μειώσεις των πόρων .
Γνώρισαν ότι θα καταργούνταν ο ΔΗΦΟΔΩ. Οι παρατάξεις που διεκδίκησαν το δήμο, θα έπρεπε να είχαν σχέδιο δράσης για την οικονομική κατάσταση. Ο προϋπολογισμός του έτους 2016, είναι προϋπολογισμός διαχείρισης της μιζέριας . Δεν είναι ρεαλιστικός, γιατί δεν είναι σύμφωνος με τις δυνατότητες του νησιού μας», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου. Στη δευτερολογία του, ο κ Χατζηευθυμίου αναφέρθηκε στα 991 έργα που έγιναν τα προηγούμενα 4 χρόνια.

«Η εικόνα είναι ζοφερή. Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό, ως προϋπολογισμό της απόλυτης φτώχειας. Φέτος, κινείται στα όρια χρεοκοπίας . Ο αντιδήμαρχος οικονομικών δήλωσε, πως συνεχίζουμε να λειτουργούμε. Αυτό είναι το όριο της χρεοκοπίας. Να μην λέμε πως μας φταίει η οικονομική κρίση. Να ασκηθεί οικονομική πολιτική. Αυτή δεν έχει διατυπωθεί» , τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.

«Δεν μπορεί να κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και των μνημονίων και οι προϋπολογισμοί δήμων να έχουν διαφορετική κατεύθυνση. Έχει σαν βασικό άξονα την κλιμακούμενη μείωση χρηματοδότησης των πόρων. Μπορεί κανείς να καταλάβει το πετσόκομα των πόρων από την κεντρική διοίκηση», τόνισε ο κ. Πότσος.

Ακολούθησαν, οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων Καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών κκ. Δ Κωνσταντίνου και Μιχάλη Παλαιολόγου, του αντιδημάρχου ανάπτυξης κ. Γ Πόκκια, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου κ. Ξεπεπαδάκη . Για την κοινωνική πολιτική του Δήμου, μίλησε η αντιδήμαρχος κ. Λ Κρεμαστινού.

Κριτική στη δημοτική αρχή, άσκησε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στέργος Στάγκας. Αναφορές υπήρξαν και για τα μεγάλα κονδύλια που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Στη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά στη διαχείριση που γίνονταν από τους πρώην ΟΤΑ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κκ. Στράτου Καρίκη και Χ. Χατζηευθυμίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο που έγινε την προηγούμενη θητεία .

«Δεν καταλάβατε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν. Ο Δήμος Ρόδου στην πενταετία που διανύουμε δεν θα χρεοκοπήσει», τόνισε ο κ. Περδίκης.

Υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη

Στην πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ Φωτης Χατζηδιάκος.
«Στην ανάπτυξη και στο πως θα πορευθεί ο τόπος συμβάλουν όλοι. Ανάπτυξη, μπορεί να έρθει και από τα παρακλάδια του δήμου. Αν δεν είχαμε τα έσοδα από τις παραλίες, μπορεί ο προϋπολογισμός να έμπαζε. Μας υποσχέθηκαν πως θα παραχωρηθούν έγκαιρα το 2016. Χαίρομαι, που ο δήμος μετράει στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ. Δεν είναι τυχαίο να μας λένε να δώσουμε το παρόν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Υπάρχει διάχυτη εντύπωση από Νέστορες της πολιτικής που υπηρετούν και τώρα την ΤΑ, ότι ο δήμος Ρόδου θα καταρρεύσει αν καταργηθεί το ΔΗΦΟΔΩ. Έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός, με δεδομένα Ιουλίου. Θα πρέπει να πείτε συγχαρητήρια, γιατί δεν κατέρρευσε ο δήμος κατά τη σώφρονα αντίληψη κάποιων που υπηρετούν ακόμη την ΤΑ που είναι ακόμη και μάχιμο» Ο ρόλος της μειοψηφίας δεν είναι να ισοπεδώνει, αλλά να ασκεί κριτική μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε και στο προσωπικό του δήμου και τόνισε πως 1800 οικογένειες ζουν από το δήμο.
«Γιατί δεν αναγνωρίζετε τις προσπάθειες που έγιναν για να μειωθούν οφειλές από το παρελθόν; Υπάρχουν και άυλες δράσεις που είναι έξω από τον προϋπολογισμό. Θα γίνουν και άλλα έργα που δεν απεικονίζονται στον προϋπολογισμό. Σέβομαι την προσπάθεια που έγινε από τον κ. Κουσουρνά για να νοικοκυρευτεί ο δήμος»,τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και σε όσα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο για τα οικονομικά των δήμων.
Ο δήμαρχος, αναφέρθηκε και στη διαβούλευση για την επιβολή τέλους τουριστικής ανάπτυξης ή μη με τους επιχειρηματίες του νησιού.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στην κατάθεση αύριο της υποψηφιότητας της Ρόδου για τον τίτλο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου