Ειδήσεις

Χρέωση 1 ευρώ για κάθε έντυπο λογαριασμό σχεδιάζει η ΔΕΗ

Χρέωση ενός ευρώ για κάθε έντυπο διμηνιαίο λογαριασμό που αποστέλλεται μέσω των ΕΛΤΑ (λογαριασμοί ρεύματος «έναντι» και «εκκαθαριστικοί») σχεδιάζει να επιβάλει η ΔΕΗ σε εκατομμύρια πελατών της, με σκοπό να περιορίσει σημαντικά το κόστος της αγοράς φακέλων, της εκτύπωσης και της ταχυδρομικής διανομής των έντυπων λογαριασμών ρεύματος που ετησίως ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο αυτό σκόπευε να εισηγηθεί η διοίκηση της επιχείρησης προς συζήτηση στο Δ.Σ της ΔΕΗ, αλλά τελικώς μετατέθηκε η πρόταση για ερχόμενη συνεδρίαση  του οργάνου.

Ωστόσο, η ΔΕΗ, εφόσον προχωρήσει σε αυτή την επιβάρυνση, θα ξεκαθαρίζει με ανακοίνωση ότι δεν θα επιβαρύνονται οι πελάτες που θα αποδεχθούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά το λογαριασμό τους στο e-mail τους μέσω της υπηρεσίας «e-bill».

H  επιβάρυνση των 6 ευρώ ετησίως για τους 6 διμηνιαίους έντυπους λογαριασμούς (έναντι και εκκαθαριστικούς) που αποστέλλονται κάθε χρόνο σε όλους τους καταναλωτές θα ισχύσει μόνον για όσους επιμείνουν να τους αποστέλλονται ταχυδρομικά σε έντυπη μορφή.

Για κοινωνικούς και πρακτικούς λόγους η ΔΕΗ θα εξαιρέσει από το μέτρο αυτό τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις ηλικίες άνω των 67 ετών καθώς δεν γνωρίζουν τη χρήση, ούτε έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Εκτός από την αποστολή σε έντυπη μορφή του λογαριασμού της ΔΕΗ  και άλλων λογαριασμών οι πελάτες χρεώνονται σήμερα επιπλέον ένα ευρώ και πάνω όταν τον εξοφλούν σε τράπεζες, ενώ εάν η εξόφληση γίνεται μέσω  e-banking  η χρέωση είναι 0,5 λεπτά του ευρώ.

Το παραπάνω μέτρο είναι ένα από τα πολλά που έχει προτείνει σύμβουλος McKinsey & Company, ώστε να περιοριστούν τα οικονομικά της βάρη της ΔΕΗ  που την καθιστούν γίγαντα με πήλινα πόδια.

Η εικόνα της ΔΕΗ σήμερα

Ηδη στο παθητικό  της   η δημόσια επιχείρηση  μετρά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ από πελάτες της,μειώσεις στις εισπράξεις εσόδων από  εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά λόγω της εφαρμογής του κοινωνικού τιμολογίου, τις χρεώσεις των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση νησιών), τις ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, που καταβάλει στο ενεργειακό χρηματιστήριο, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του λιγνίτη  ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  κλπ.Και όλα αυτά   χωρίς  να έχει λάβει έως σήμερα  τις αντίστοιχες αποζημιώσεις από το κράτος το οποίο μέσω της δημόσιας επιχείρησης ασκεί κοινωνική πολιτική.

Μάλιστα, η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο ΣΤΕ διεκδικώντας από το κράτος ως υπόλοιπο άλλα 325 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υποστηρίζει ότι  το κράτος  της οφείλει συνολικά από το 2011 700 εκατομμύρια ευρώ και μόλις πέρυσι της κατέβαλε  375 εκατομμύρια ευρώ. Η διεκδίκηση αυτή  έχει οδηγήσει και σε έντονη σύγκρουση τον πρόεδρο  της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

Η κοινοπραξία και σύμβουλος της ΔΕΗ McKinsey & Company έχει εισηγηθεί να ληφθούν από την επιχείρηση πρόσθετα μέτρα, ώστε να μειώσει τους κινδύνους στην αγορά της προμήθειας ρεύματος, και στον τομέα της κατανάλωσης ρίχνοντας το  βάρος στην διατήρηση στο χαρτοφυλάκιο της των καλών πελατών της στη χαμηλή  και μέση τάση, ώστε αυτοί να μη μετακινηθούν σε ιδιώτες παρόχους ενέργειας.

Συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό της σχέδιο η McKinsey & Company  προτείνει στη ΔΕΗ:

  • Την αναμόρφωση του brand neme
  • Τη μείωση του ποσοστού 15% στην έκπτωση που παρέχεται στους πελάτες που εξοφλούν το λογαριασμό τους εντός της προθεσμίας.
  • Τη συγχώνευση διαφόρων κλιμακίων κατανάλωσης που ισχύουν σήμερα.
  • Την παροχή εναλλακτικών ενεργειακών προιόντων και υπηρεσιών.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου