Ειδήσεις

Κατατέθηκε ο νέος εφαρμοστικός για τα προαπαιτούμενα

Κατατέθηκε με διαδικασία επείγοντος στη Βουλή νέος εφαρμοστικός νόμος με ρυθμίσεις για την ενέργεια, “προσαρμογές” στο συνταξιοδοτικό και στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και πολλές “λοιπές”.
Αναμένεται η κατάθεση και δεύτερου νομοσχεδίου για τις τράπεζες το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα πρέπει με διαδικασία κατεπείγοντος να ψηφισθεί το Σάββατο.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την ώρα που στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ που συνδέονται με το 1ο πακέτο προαπαιτούμενων. Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα μέρος από τις εκκρεμότητες του εν λόγω πακέτου. Ωστόσο “εκτός” παραμένουν ακόμη τα κρίσιμα ανοικτά πεδία του ΦΠΑ εκπαίδευσης, των πλειστηριασμών και των φαρμακείων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για το την ισχύ του μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ στο αγροτικό Diesel από 1/10/15 έως 30/9/ 2016, ενώ μεταφέρονται οι 500 οργανικές θέσεις από το ΣΔΟΕ στην ΓΓ Εσόδων.
Επίσης παρατείνεται η ισχύς της απαλλαγής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ) από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης δίδεται δυνατότητα – καθ υπέρβασης του αριθμού- εγγραφής στα ΑΕΙ αποφοίτων λυκείου που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες.
Ενεργειακή απόδοση
Το νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση 2012/27/ΕΕ. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, για το θέμα η Επιτροπή είχε αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, προτείνοντας μάλιστα ημερήσιο πρόστιμο ύψους 29.145,6 ευρώ. Με την οδηγία όπως αυτή ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο καθορίζονται εθνικοί στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, θεσπίζεται το απαραίτητο θεσμικό και νομικό πλαίσιο και προβλέπονται τα αντίστοιχα χρηματοοικονομικά μέσα για την επίτευξη των στόχων. Επίσης δημιουργούνται οι συνθήκες για την ανάπτυξη και προώθηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον τελικό καταναλωτή.
Ειδικότερα με βάση τις προβλέψεις του ν/σ θεσπίζεται ενδεικτικός εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για την τελική κατανάλωση ενέργειας το 2020, για τον καθορισμό του οποίου συνεκτιμώνται η πρόβλεψη για κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ το 2020, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νόμο, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενσωμάτωση προηγούμενων οδηγιών καθώς και τα μέτρα προώθησης της ενεργειακής απόδοσης σε άλλα κράτη μέλη. Για την επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου θα εκπονείται ετήσια έκθεση προόδου.
Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την ανά τριετία εκπόνηση από το ΥΠΕΝ Εθνικών Σχεδίων Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και φορείς. Επίσης προβλέπεται η σύνταξη έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος που αποτελείται από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου