Ειδήσεις

Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ: Ανειλικρινής η Ελλάδα απέναντί μας

Έντονη αντίδραση εξαιτίας του κοινού ανακοινωθέντος Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου μετά τη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου μετά τη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει τη διακήρυξη και χαρακτηρίζει παράνομη και μαξιμαλιστική την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατ. Μεσόγειο.

«Απορρίπτουμε εντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας στην κοινή διακήρυξη της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου-Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στη Νέα Υόρκη στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου να εμπλέξουν χώρες της περιοχής, μαζί με ευρωπαϊκές χώρες, στην παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μαξιμαλιστική εθνική τους πολιτική το τελευταίο διάστημα δεν συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατ. Μεσογείου».

Μάλιστα αναφέρει ότι οι χώρες που συνεργάζονται με τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους δεν έχουν λόγο να ανακατεύονται στο Αιγαίο και το Κυπριακό.  «Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε δικαιοδοσία, ούτε υποχρέωση, ούτε λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού ζητήματος.

Βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες, που στόχο έχουν την απομόνωση και τον παραμερισμό της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο, δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας». Στη συνέχεια ο Χαμί Ακσόι κάνει λόγο για «ανειλικρινή» στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία όταν πρώτα την κατηγορεί και έπειτα ζητά συνεργασία.

«Επιπλέον, είναι ανειλικρινές από την πλευρά της Ελλάδας να προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ίδια ώρα που απευθύνει μηνύματα συνεργασίας προς εμάς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες να δουν την πραγματικότητα που υπάρχει στην ανατ. Μεσόγειο κα υπενθυμίζει ότι κανένα σχέδιο χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει τύχη.

«Καλούμε αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες στην περιοχή και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίες που να συνάδουν με αυτές τις πραγματικότητες.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατ. Μεσόγειο και για μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Σχέδια σε αυτή την περιοχή που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τ/Κ, δεν πρόκειται ποτέ να είναι επαρκή και αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο».

πηγή ethnos.gr
Μαρία Ζαχαράκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου