Πολιτιστικά

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αινιγματικά Αγγίγματα» του Φραγκίσκου Καλαβάση

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην ταράτσα του βιβλιοπωλείου «Το Δέντρο» η ποιητική συλλογή «Αινιγματικά αγγίγματα» του Φραγκίσκου Καλαβάση από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ, τις εκδόσεις Gutenberg και το Περιοδικό Τέχνης και Λόγου «Νησίδες».

Τα «Αινιγματικά Αγγίγματα» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Φραγκίσκου Καλαβάση που εκδίδεται από τις εκδόσεις Gutenberg. Οι προηγούμενες συλλογές, «Έγχρωμες Σκιές» (2011) και «Η Ποικιλία της Επανάληψης» (2015), είχαν ενταχθεί στην ποιητική σειρά των εκδόσεων Gutenberg Λάλον Ύδωρ.

Για την ποιητική συλλογή «Αινιγματικά Αγγίγματα» μίλησαν η Όλγα Κομιζόγλου, φιλόλογος, ο Πάνος Δρακόπουλος, ποιητής – δάσκαλος, ο οποίος συνομίλησε με τον ποιητή στο τέλος της βραδιάς καθώς και η Νάνσυ Τρυποσκούφη, φιλόλογος και προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης ενώ παράλληλα, διάβασε το ποίημα «Χιαστί και αντιστρόφως».

Μια ιδιαίτερη διάσταση της ποιητικής βραδιάς ήταν οι απαγγελίες των ποιημάτων από τους Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, ποιητή (Η ανανδρία ενός χάρτη), Ελευθερία Μπινίκου, μεταφράστρια του ΔΚΣΜΡ (Αγγίγματα της επαύριον στο χθες), Άννα Γαρούφη, αρχιτέκτονα (Το άναστρο της ειλικρίνειας), Δημήτρη Κόκκινο, διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Νησίδες» (Μονοδρομήσεις), Μαρία Σπανού, φιλόλογο στο ΔΚΣΜΡ (Ο πονηρός παρατηρητής, το κατάλαβε), Ντιάνα Ουρέγο-Ρολντάν, καθηγήτρια Ισπανικών (Αυθεντική πορεία) και Μπασάρ Αμπάς, διερμηνέα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ποιητή (Distance loving), οι οποίοι διάβασαν τα ποιήματα σε δικές τους μεταφράσεις στα Ισπανικά και Αραβικά, αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, ο κ. Ιωάννης Σεϊμένης, Κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Ρόδου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Σάββας Καραγιάννης, πρώην δήμαρχος, νομάρχης και βουλευτής Δωδεκανήσου, μέλη της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και πλήθος κόσμου.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Αυγουστίνο Τσιριμώκο, δημοσιογράφο, μεταφραστή και λάτρη της λογοτεχνίας, ο οποίος θα συμμετείχε στην εκδήλωση, αν δεν έφευγε από τη ζωή τόσο αναπάντεχα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Φραγκίσκος Καλαβάσης γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Ρόδο. Σπούδασε Μαθηματικά και Διδακτική Μαθηματικών στην Αθήνα και στο Παρίσι, με το οποίο διατηρεί δεσμούς, συστηματική επιστημονική και ερευνητική συνεργασία και τακτικές πυκνές διαμονές. Από το 1989 έχει εγκατασταθεί στη Ρόδο, υπηρετεί ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σήμερα είναι ο ακαδημαϊκά αρχαιότερος Καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Με την ανάληψη των καθηκόντων του στη Ρόδο ξεκίνησε τη διοργάνωση των διεθνών συνεδρίων Διδακτικής Μαθηματικών, εγκαινιάζοντας τη σύνδεση της διεθνούς με την ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα, με σταθερό σημείο αναφοράς τη Ρόδο. Επίσης, διατηρεί τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Κασέρη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου