Συνεντεύξεις

Γ. Υψηλάντης: «Οπως φαίνεται, οι εκλογές είναι σπορ μόνο για πλούσιους»!

«Το αν θα γίνουν ή όχι ξανά εκλογές, δεν το καθορίζει καμιά δημοτική παράταξη. Αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα της κρίσης του αρμόδιου δικαστηρίου επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και αμφισβητούν το κύρος των εκλογών. Δεν έχω νομική άποψη αλλά εκτιμώ από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ότι ναι, το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών είναι η πιο πιθανή εξέλιξη».

Στο ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο επικεφαλής της παράταξης “Ρόδος Πορεία Ανατροπής” κ. Γιώργος Υψηλάντης και εκφράζει την βεβαίωσή του πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν, αν το δικαστήριο κρίνει πως θα πρέπει να γίνουν ξανά δημοτικές εκλογές.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το καθορίζει κανένα δικαστήριο, αλλά η ψήφος των πολιτών. Αν κληθούν, λοιπόν, ξανά στις κάλπες, οι πολίτες θα αποφασίσουν με τη ψήφο τους ποια δημοτική αρχή θέλουν, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα. Οι δημότες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν, αν επιθυμούν ή όχι ανατροπές στο σημερινό σκηνικό», δηλώνει ο κ.Γιώργος Υψηλάντης.

Σε ερώτηση για την τακτική που θα ακολουθήσει η παράταξή του στο δημοτικό συμβούλιο, o κ. Υψηλάντης δηλώνει:
«Eίμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε εποικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση. Αυτό για μας περιλαμβάνει πέρα από τον έλεγχο και την κριτική των ενεργειών της δημοτικής πλειοψηφίας, κυρίως την διατύπωση επεξεργασμένων προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου και των δημοτών μας και την επιδίωξη των μέγιστων δυνατών συνθέσεων και συναινέσεων».

H συνέντευξη του κ. Γιώργου Υψηλάντη, αναλυτικά:

• Πώς αποτιμήσατε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου;
Αναφερόμενοι στην δική μας παράταξη, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι. Καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη οχτώ χιλιάδων και πλέον δημοτών. Θα θέλαμε βεβαίως και θα μπορούσαμε ν’ αποτελέσουμε τη συνειδητή και ελεύθερη επιλογή πολύ περισσότερων. Θα μπορούσαμε, αν εμείς οι ίδιοι είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά, όσον αφορά στην πληρότητα του ψηφοδελτίου μας, αν είμασταν οι πιο αναγνωρίσιμοι πολίτες αυτού του τόπου ή αν είμασταν εμείς οι διαχειριστές της τοπικής εξουσίας και διαθέταμε τα μέσα και τους μηχανισμούς της. Θα μπορούσαμε αν διαθέταμε τους αναγκαίους πόρους για να κάνουμε όσα έπρεπε να γίνουν, μιας και οι εκλογές φαίνεται να είναι σπορ μόνο για πλούσιους. Θα μπορούσαμε, αν τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει ο κόσμος, ήταν απαλλαγμένα από το βάρος των υποχρεώσεων που δημιουργούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι πελατειακού χαρακτήρα εξαρτήσεις και βεβαίως αν είχαμε ως ψηφοφόροι μεγαλύτερες αντιστάσεις στις πιέσεις και στα φαινόμενα εκμαυλισμού.Ωστόσο για κάποια από όλα αυτά τα μέσα, θέλω να τονίσω ότι και να τα είχαμε στη διάθεσή μας, δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε γιατί απλά ξεφεύγουν από την φιλοσοφία και την πολιτική κουλτούρα της παράταξής μας.

• Ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε στο δημοτικό συμβούλιο;
Από τη θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε εποικοδομητική και δημιουργική αντιπολίτευση. Αυτό για μας περιλαμβάνει πέρα από τον έλεγχο και την κριτική των ενεργειών της δημοτικής πλειοψηφίας, κυρίως την διατύπωση επεξεργασμένων προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου και των δημοτών μας και την επιδίωξη των μέγιστων δυνατών συνθέσεων και συναινέσεων.

• Η συγκρότηση οργάνων πρόσφατα δείχνει πως η παράταξη είναι σε ετοιμότητα. Εκτιμάτε ότι μπορεί να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές;
Η ΡΟΠΟΑΝ, έχει παρόν αλλά κυρίως έχει μέλλον στη Ρόδο. Οργανώνεται και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κίνημα ενεργών πολιτών, με συστηματική παρουσία και παρέμβαση στα δρώμενα του τόπου, μέσα κι έξω από το Δήμο.Το αν θα γίνουν ή όχι ξανά εκλογές, δεν το καθορίζει καμιά δημοτική παράταξη. Αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα της κρίσης του αρμόδιου δικαστηρίου επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί και αμφισβητούν το κύρος των εκλογών. Δεν έχω νομική άποψη αλλά εκτιμώ από όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ότι ναι, το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών είναι η πιο πιθανή εξέλιξη.

• Είναι πιθανό να σημειωθούν ανατροπές σε ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών; Εκτιμάτε πως είναι πρόθυμοι να μετάσχουν οι πολίτες;
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν το καθορίζει κανένα δικαστήριο, αλλά η ψήφος των πολιτών. Αν κληθούν λοιπόν ξανά στις κάλπες, οι πολίτες θα αποφασίσουν με τη ψήφο τους ποια δημοτική αρχή θέλουν, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα. Οι δημότες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι ανατροπές στο σημερινό σκηνικό.Είναι βέβαιο ότι κανένας δημότης δεν αρέσκεται στην επανάληψη μιας εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στην καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο αν αυτό προκύψει ως ανάγκη, εκτιμώ ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί.

• Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην κατάθεση ενστάσεως κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών;
Να ξεκαθαρίσω ότι η ΡΟΠΟΑΝ δεν κατέθεσε καμιά ένσταση που στρέφεται εναντίον άλλων παρατάξεων ή που αμφισβητεί συνολικά το κύρος των εκλογών.
Η ένσταση που καταθέσαμε έχει να κάνει με την διόρθωση προφανών σφαλμάτων στην ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών και στην απόδοση σ’ εμάς όσων δικαιούμαστε με βάση αυτά τα αποτελέσματα. Ήδη το Πρωτοδικείο αναγνωρίζοντας το βάσιμο των αιτημάτων μας, με συμπληρωματική απόφασή του έχει διορθώσει τα περισσότερα. Τα υπόλοιπα είμαστε βέβαιοι ότι θα τακτοποιηθούν κατά την εξέταση της ένστασής μας.

• Σε πρόσφατη συνάντησή σας με το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά συζητήσατε για τους τσιγγάνους. Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Η λύση έγκειται στο να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Η κοινωνία μας δεν αντέχει τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης, που μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Ζητήσαμε λοιπόν μέσα από μια κοινή σύσκεψη των πολιτικών παραγόντων του τόπου, να προκύψει μια κοινή πρόταση για τη λύση του προβλήματος και κυρίως να υιοθετηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.Τα προβλήματα δεν λύνονται με δηλώσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες. Η θέση μας για τη λύση του προβλήματος θα διατυπωθεί δημόσια πριν τη σύσκεψη αυτή, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο και βάση του διαλόγου που θα αναπτυχθεί εκεί.

• Εμπλοκή σημειώθηκε και στο έργο της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα αφού το έργο είναι απαραίτητο για τη Ρόδο;
Προφανώς το έργο είναι απαραίτητο για τη Ρόδο και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα γι’ αυτό. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγες μέρες θα αρχίσουν οι γνωστές καλοκαιρινές διακοπές ρεύματος, με τις γνωστές πια συνέπειες στη ζωή μας και στην τοπική οικονομία. Η ΔΕΗ πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να λύσει το όποιο πρόβλημα ταχύτατα. Από την άλλη η παράταξή μας εκτιμά ότι ισχυρά συμφέροντα γης, σχετίζονται με τις εμπλοκές και τις καθυστερήσεις του έργου. Τα οποία μάλιστα προσπαθούν συγκαλυμμένα, να εκμεταλλευτούν τις δικαιολογημένες ανησυχίες κάποιων περιβαλλοντικά ευαίσθητων συμπολιτών μας. Και λέω δικαιολογημένες, γιατί η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει την καλύτερη διαγωγή στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αν συνεχίσουν όμως αυτό το βιολί, θα μας βρουν απέναντι τους και μαζί μας όλη την κοινωνία.

• Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του νερού που έχουν σταλεί σε καταναλωτές τεσσάρων πρώην Δήμων της Ρόδου ενώ ο νέος δήμαρχος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής. Τι θα πρέπει να γίνει τελικά;
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι εν μέρει αποτέλεσμα της ένταξης όλων των δημοτικών ενοτήτων στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΡ και βεβαίως στην εφαρμογή της δικής της τιμολογιακής πολιτικής που αντικατέστησε τις αντίστοιχες των τοπικών πρώην Δήμων. Κυρίως όμως οφείλεται στην αποστολή ανακεφαλαιωτικών λογαριασμών που περιλαμβάνουν πολλά τρίμηνα μαζί. Ενδεχόμενα και σε αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας καταμετρήσεις. Η Επιχείρηση πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα διόρθωσης αυτών των προβλημάτων. Δεν γνωρίζω τι προτίθεται να κάνει η νέα δημοτική αρχή, εμείς όμως ως ΡΟΠΟΑΝ είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου