ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Υψηλάντης: «Η Δημοτική Αρχή του Αλ. Κολιάδη κινείται με στοχευμένες, γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα»

Μαίρη Φώτη 8 λεπτά ανάγνωση
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η Δημοτική Αρχή του Αλ. Κολιάδη κινείται με στοχευμένες, γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Με αφορμή τη συμπλή­ρωση ενός έτους της Δημο­τι­κής Αρχής Ρόδου και της ανά­λη­ψης των καθη­κό­ντων του ως διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου στον ανα­πτυ­ξιακό οργα­νι­σμό του Δήμου Ρόδου «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.» ο κ. Γιώργος Υψη­λά­ντης, κάνει τον απο­λο­γι­σμό της χρονιάς που έφυγε και παρου­σιά­ζει τον προ­γραμ­μα­τι­σμό αλλά και την νέα στρα­τη­γική του.

Στη συνέ­ντευξή του στη «δ», ανα­φέ­ρε­ται επίσης στο τι παρέ­λαβε ανα­λαμ­βά­νο­ντας τα καθή­κο­ντά του και τη φιλο­σο­φία που διέπει πλέον τον ανα­πτυ­ξιακό οργα­νι­σμό με πρω­το­βου­λία του δημάρ­χου Ρόδου Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη, τον οποίον χαρα­κτη­ρί­ζει «αει­κί­νητο και παντα­χού παρόντα».

Κύριε Υψη­λά­ντη, η «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.», είναι ίσως ένα από τα λιγό­τερο γνωστά νομικά πρόσωπα του Δήμου. Δώστε μας μία πρώτη εικόνα γι’ αυτήν.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που επι­ση­μαί­νετε, μιας και η «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.» ιδρύ­θηκε μόλις το 2021 και ξεκί­νησε πρα­κτικά να λει­τουρ­γεί το 2022. Πολύς κόσμος δεν γνω­ρί­ζει γι’ αυτήν ή δεν έχει κατα­νο­ή­σει σωστά κάποια πράγ­ματα.

Το κράτος με τον ν. 4674/20, έδωσε τη δυνα­τό­τητα στους Δήμους και στις Περι­φέ­ρειες, να ιδρύ­σουν ανα­πτυ­ξια­κούς οργα­νι­σμούς. Οι οργα­νι­σμοί αυτοί έχουν τη νομική μορφή ανώ­νυ­μης εται­ρείας (μονο­με­το­χι­κής ή πολυ­με­το­χι­κής) ειδικού σκοπού, η οποία λει­τουρ­γεί υπέρ του δημο­σίου συμ­φέ­ρο­ντος. Η λει­τουρ­γία τους διέ­πε­ται από τον παρα­πάνω νόμο και τον νόμο που διέπει τη λει­τουρ­γία όλων των ανω­νύ­μων εται­ρειών, τον ν. 4548/18.

Με βάση τα παρα­πάνω στις 09/07/2021, ιδρύ­θηκε η «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.- ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», με μονα­δικό μέτοχο τον Δήμο Ρόδου. Είναι πιο γνωστή με τον δια­κρι­τικό της τίτλο, «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.».

Κύριος σκοπός κάθε ανα­πτυ­ξια­κού οργα­νι­σμού είναι να υπο­στη­ρί­ζει τον Δήμο μέτοχο, εν προ­κει­μένω τον Δήμο Ρόδου, αλλά και άλλους Δήμους ή ΝΠΔΔ σε όλη την επι­κρά­τεια ή και στο εξω­τε­ρικό, στην υλο­ποί­ηση του έργου και των αρμο­διο­τή­των τους. Αυτός είναι ο λόγος που η «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.», έχει ένα ευρύ­τατο φάσμα αρμο­διο­τή­των που αγκα­λιά­ζουν σχεδόν το σύνολο των αρμο­διο­τή­των των ΟΤΑ.

Καθο­ρι­στικό γνώ­ρι­σμα της εται­ρείας είναι το γεγονός ότι πέραν του μετο­χι­κού κεφα­λαίου που κατέ­βαλε ο Δήμος Ρόδου για την ίδρυσή της, δεν επι­τρέ­πε­ται η χρη­μα­το­δό­τηση ή η επι­χο­ρή­γησή της. Με απλά λόγια, η εται­ρεία πρέπει από κει και πέρα να τα βγάλει πέρα μόνη της, δημιουρ­γώ­ντας έσοδα απο­κλει­στικά μέσα από την δρα­στη­ριό­τητά της.

Ένα δεύτερο επίσης καθο­ρι­στικό γνώ­ρι­σμά της είναι ότι, η εται­ρεία δεν χρειά­ζε­ται -και δεν πρέπει- να φορ­τω­θεί με προ­σω­πικό γενικά και αόριστα και για αόριστο χρόνο. Ανα­λαμ­βά­νει να φέρει εις πέρας κάποιο έργο απο­κλει­στικά μέσω προ­γραμ­μα­τι­κών συμ­βά­σεων και για να το κάνει αυτό, προ­σλαμ­βά­νει το απο­λύ­τως ανα­γκαίο προ­σω­πικό και για όσο διά­στημα διαρκεί το έργο. Έτσι η στε­λέ­χωσή της σήμερα, είναι η ελά­χι­στη ανα­γκαία. Αυτή τη στιγμή, έχει ας το ονο­μά­σουμε «τακτικό προ­σω­πικό», τρία άτομα που καλύ­πτουν της θέσεις των επι­κε­φα­λής των τριών Διευ­θύν­σεων της εται­ρείας. Η θέση του γενικού διευ­θυ­ντή καλύ­πτε­ται από εμένα, παράλ­ληλα με τα καθή­κο­ντά μου ως διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου. Επι­δί­ωξή μας είναι, η μείωση του λει­τουρ­γι­κού της κόστους στο ελά­χι­στο δυνατό. Για βασικές λει­τουρ­γι­κές της ανάγκες (π.χ. λογι­στική και νομική υπο­στή­ριξη) συμ­βάλ­λε­ται με εξω­τε­ρι­κούς συνερ­γά­τες.

Ανα­φέρ­θηκα στα παρα­πάνω, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που ακού­γο­ντας ότι ο ανα­πτυ­ξια­κός οργα­νι­σμός του Δήμου Ρόδου είναι ανώνυμη εται­ρεία, φαντά­ζο­νται αμέσως κάποια εται­ρεία ιδιω­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων ή κάποια εται­ρεία που απομυζά οικο­νο­μικά τον Δήμο. Η αλήθεια όμως είναι μία και είναι τόσο απλή. Η εται­ρεία ανήκει απο­κλει­στικά στον Δήμο Ρόδου και οι εργα­ζό­με­νοί της δεν χαίρουν καμιάς δημο­σιο­ϋ­παλ­λη­λι­κής μονι­μό­τη­τας, δεν πλη­ρώ­νο­νται άμεσα από τον Δήμο και πρέπει με τη δουλειά τους να δημιουρ­γή­σουν τα ανα­γκαία έσοδα για να υπάρχει η εται­ρεία και άρα να έχουν και οι ίδιοι τη δουλειά τους.

Πώς ήταν λοιπόν ο πρώτος χρόνος σας στην εται­ρεία; Τι ακριβώς βρήκατε και πώς το αντι­με­τω­πί­σατε;

Βρήκαμε έξι προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις μεταξύ Δήμου Ρόδου και ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε., υπο­γε­γραμ­μέ­νες το 2022 και το 2023, εκ των οποίων οι τρεις είχαν ήδη ολο­κλη­ρω­θεί και οι τρεις ήταν σε εξέλιξη. Οι ολο­κλη­ρω­μέ­νες ήταν μικρές σε έκταση και οικο­νο­μικό αντι­κεί­μενο.

Οι υπό­λοι­πες τρεις που βρί­σκο­νταν σε στάδιο εξέ­λι­ξης είχαν να κάνουν, με την δημιουρ­γία ιστο­ρι­κού λευ­κώ­μα­τος του Δήμου Ρόδου, με την υπο­στή­ριξη της Διεύ­θυν­σης Πρω­το­γε­νούς Τομέα για τη λει­τουρ­γία του κατα­φυ­γίου ζώων συντρο­φιάς και η τρίτη και μεγα­λύ­τερη με την τακτο­ποί­ηση της ακί­νη­της περιου­σίας του Δήμου Ρόδου.

Η πρώτη εκ των τριών, που στην ουσία είχε εγκα­τα­λει­φθεί, ολο­κλη­ρώ­θηκε επι­τυ­χώς από εμάς και ένα υπέροχο λεύκωμα με στοι­χεία από την ιστορία της Ρόδου, παρα­δό­θηκε σε 2400 αντί­τυπα στον Δήμο μας.

Η δεύτερη που συνε­χί­ζε­ται με συνέ­πεια και ολο­κλη­ρώ­νε­ται τον Αύγου­στο του 2025, περι­λαμ­βά­νει την υπο­στή­ριξη της λει­τουρ­γίας του κυνο­κο­μείου με ζωο­τρο­φές και την παρου­σία ενός κτη­νιά­τρου και μίας διοι­κη­τι­κής υπαλ­λή­λου στις εγκα­τα­στά­σεις του.

Η τρίτη έχει να κάνει με την τακτο­ποί­ηση της ακί­νη­της περιου­σίας του Δήμου Ρόδου. Είχε διάρ­κεια δύο ετών (λήγει τυπικά τον Φεβρουά­ριο του 2025) και είχε ουσια­στικά χαθεί ο πρώτος χρόνος σε δια­δι­κα­στικά ζητή­ματα. Πρα­κτικά άρχισε να υλο­ποιεί­ται με την ανάληψη των καθη­κό­ντων της σημε­ρι­νής δημο­τι­κής αρχής. Το προ­σω­πικό που είχε προ­σλη­φθεί (δικη­γό­ροι και μηχα­νι­κοί) ασχο­λή­θη­καν και ασχο­λού­νται συνεχώς με έναν κατά­λογο 1.125 ακι­νή­των που περι­λαμ­βά­νο­νται στη συγκε­κρι­μένη προ­γραμ­μα­τική σύμβαση, ελά­χι­στα εκ των οποίων είχαν ή έχουν μία ξεκά­θαρη εικόνα. Μέχρι στιγμής έχει ολο­κλη­ρω­θεί ο νομικός έλεγχος στο σύνολο σχεδόν των ακι­νή­των από τους δικη­γό­ρους, ενώ παρά­γο­νται συνεχώς τοπο­γρα­φικά δια­γράμ­ματα, απο­τυ­πώ­σεις και τακτο­ποι­ή­σεις από την ομάδα των μηχα­νι­κών. Απο­φα­σί­σθηκε ήδη η παρά­ταση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης για ένα επι­πλέον έτος, χωρίς αύξηση του οικο­νο­μι­κού της αντι­κει­μέ­νου.

Επι­πλέον αυτών, στο πλαίσιο τρι­με­ρούς προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης μεταξύ Υπουρ­γείου Εργα­σίας, Δήμου Ρόδου και ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε., η Εται­ρεία μας είναι ο φορέας δια­χεί­ρι­σης του προ­γράμ­μα­τος «Στέγαση και Εργασία» στον Δήμο Ρόδου, του οποίου δια­νύ­ουμε ήδη το τελευ­ταίο εξάμηνο.

Η γενική μου δια­πί­στωση ως προς αυτές τις προ­γραμ­μα­τι­κές συμ­βά­σεις, που βρήκαμε να έχουν υλο­ποι­η­θεί ή να είναι σε εξέλιξη, είναι η εξής: Το αντι­κεί­μενο τους ήταν χρήσιμο για τον Δήμο και ενδια­φέ­ρον για εμάς, ωστόσο δεν είχαν καμιά επαφή με τη λογική βιώ­σι­μης λει­τουρ­γίας της εται­ρείας. Όχι μόνο δεν προ­έ­βλε­παν την δημιουρ­γία κάποιου εσόδου για τις παρε­χό­με­νες από την εται­ρεία υπη­ρε­σίες, αλλά αντί­θετα, σε κάποιες περι­πτώ­σεις προ­έ­βλε­παν και την οικο­νο­μική συμ­με­τοχή της ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε. στην υλο­ποί­ησή τους. Για παρά­δειγμα στην δημιουρ­γία του λευ­κώ­μα­τος, στο σύνολο των 124.000€ της σύμ­βα­σης, ο Δήμος Ρόδου μετείχε με 70.000 € και η εται­ρεία με 54.000€. Στην προ­γραμ­μα­τική σύμβαση των ακι­νή­των, η εται­ρεία μετέχει χρη­μα­το­δο­τώ­ντας την, με 200.000€. Η λογική αυτή όχι μόνο δεν δημιουρ­γεί έσοδο που να καλύ­πτει τις λει­τουρ­γι­κές δαπάνες της εται­ρείας, αλλά αντί­θετα απαιτεί την ανάλωση τμή­μα­τος του μετο­χι­κού της κεφα­λαίου, προ­κα­λώ­ντας την οικο­νο­μική της δυσα­νε­ξία.

Ε, αυτή την λογική δεν μπο­ρούμε να την συνε­χί­σουμε. Και γι’ αυτό την αλλά­ξαμε ήδη. Του­λά­χι­στον για τις συμ­βά­σεις που υπο­γρά­ψαμε ή θα υπο­γρά­ψουμε από εδώ και πέρα.

Τι νέο ακριβώς σχε­διά­στηκε φέτος και θα υλο­ποι­η­θεί τη νέα χρονιά;

Κατ’ αρχήν με πρω­το­βου­λία του δημάρ­χου κ. Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη, χαρά­χτηκε η στρα­τη­γική ανά­πτυ­ξης του οργα­νι­σμού με στόχο τη βιω­σι­μό­τητά του και κύριο γνώ­ρι­σμά της, την εξω­στρέ­φεια.

Στε­λε­χώ­θη­καν γρήγορα και οι τρεις Διευ­θύν­σεις και κυρίως η Διεύ­θυνση Τεχνι­κών Έργων και Μελετών.

Τιμή­σαμε τις υπο­γρα­φές της εται­ρείας σε ό,τι είχε ήδη ανα­λά­βει, παρά την όποια δια­φο­ρε­τική άπο­ψή­μας, όπως ήδη εξη­γή­σαμε παρα­πάνω.

Μειώ­σαμε τα λει­τουρ­γικά μας κόστη.

Βοη­θή­σαμε τον Δήμο στην ολο­κλή­ρωση πρό­τα­σης ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης του Δημο­τι­κού Μεγάρου. Η πρόταση αυτή προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού άνω των 2.500.000,00 €, υπο­βλή­θηκε ήδη για χρη­μα­το­δό­τηση στο πρό­γραμμα Νότιο Αιγαίο.

Συντά­ξαμε τις ανα­γκαίες μελέτες και υπο­βά­λαμε στο ίδιο πρό­γραμμα, πρόταση ύψους 864.079,63 €, για την ανά­δειξη του Ελαιώνα του Κλε­ό­βου­λου στο Βάτι.

Ετοι­μά­ζο­νται οι ανα­γκαίες μελέτες και εγκρί­σεις για την υποβολή στο πρό­γραμμα Ηλέκτρα, του έργου ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης του κτηρίου της Ακα­δη­μίας.

Υπο­γρά­ψαμε με τον Δήμο Ρόδου, προ­γραμ­μα­τική σύμβαση για την «Παροχή υπη­ρε­σιών βιώ­σι­μης αστικής κινη­τι­κό­τη­τας στην Μεσαιω­νική Πόλη της Ρόδου, μέσω συστή­μα­τος μετα­φο­ρών με ηλε­κτρο­κί­νητα οχήματα».

Υπε­βλήθη στο πρό­γραμμα Νότιο Αιγαίο με Φορέα Υλο­ποί­η­σης την «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.» η πρόταση για το πρό­γραμμα «Εστια-ΖΩ στην ΠΕ Ρόδου», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 713.787,00 €.

Στο πλαίσιο της νέας εξω­στρε­φούς πολι­τι­κής, μέσω προ­γραμ­μα­τι­κών συμ­βά­σεων η εται­ρεία θα είναι ο φορέας υλο­ποί­η­σης:

Για το ενταγ­μένο ήδη έργο του Δήμου Η.Ν. Κάσου, «Ανα­βάθ­μιση – επέ­κταση Δημο­τι­κού Σχο­λείου Φρυ Κάσου», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 1.858.000,00€ για το υπό ένταξη έργο «Ενερ­γειακή Ανα­βάθ­μιση Κτηρίου Υδρο­βιο­λο­γι­κού Σταθμού Ρόδου του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 669.451,20€

Είναι σε εξέλιξη συνερ­γα­σίες για επι­πλέον έργα με τους Δήμους Κάσου και Χάλκης και ιδιαί­τερο βάρος θα δοθεί το 2025 στην επέ­κταση των συνερ­γα­σιών με όλους τους Δήμους της Δωδε­κα­νή­σου κυρίως.

Απέ­χουμε πολύ από τον στόχο της βιώ­σι­μης και γιατί όχι κερ­δο­φό­ρου εται­ρείας, αλλά αυτός θα είναι ο στόχος μας μέχρι την ολο­κλή­ρωση της θητείας της σημε­ρι­νής δημο­τι­κής αρχής.

Σταθμός στην εξω­στρεφή πορεία της εται­ρείας, υπήρξε η διορ­γά­νωση της διη­με­ρί­δας με θέμα «Ανα­πτυ­ξιακή Προ­ο­πτική των Δωδε­κα­νή­σων». Διορ­γα­νώ­θηκε με πρω­το­βου­λία του προ­έ­δρου του Δ.Σ. κ. Βάιου Καλο­πήτα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου και της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και χαρα­κτη­ρί­στηκε από την πλη­ρό­τητα και τη θεμα­τική συνοχή των ειση­γή­σεων και παρου­σιά­σεων που έγιναν.

Πώς είδατε την πρώτη χρονιά της Δημο­τι­κής Αρχής;

Η πορεία της «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2047 Α.Ε.» είναι ένα πολύ μικρό δείγμα γραφής της σημε­ρι­νής δημο­τι­κής αρχής και προ­σω­πικά του δημάρ­χου κ. Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη. Με στο­χευ­μέ­νες, γρή­γο­ρες και απο­φα­σι­στι­κές κινή­σεις σε όλα τα επίπεδα. Έτσι την είδα εγώ. Όπως την είδαν και την βλέπουν πιστεύω η συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των συν­δη­μο­τών μας. Με ικα­νο­ποί­ηση και βεβαιό­τητα για ακόμα μεγα­λύ­τερα και καλύ­τερα απο­τε­λέ­σματα, μόλις ξεπε­ρα­στούν τελείως τα εμπόδια της κατά­στα­σης που κλη­ρο­νό­μησε. Ένας δήμαρ­χος αει­κί­νη­τος, παντα­χού παρών, δίπλα στους πολίτες και στα προ­βλή­ματά τους, πλαι­σιω­μέ­νος από μία νεανική ομάδα συμ­βού­λων και στε­λε­χών, που μπορεί κάποιοι να λένε ότι τους λείπει η εμπει­ρία (ευτυχώς λέω εγώ που τους λείπει!) αλλά δεν τους λείπει ο ενθου­σια­σμός, η όρεξη για δουλειά και κυρίως το ομαδικό πνεύμα. Συνε­χί­ζουν να λει­τουρ­γούν όπως έλεγαν και στις εκλογές, ως ΕΝΑ.

Η σημε­ρινή δημο­τική αρχή έχει να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Για δύο λόγους κυρίως. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα σωρευ­μένα προ­βλή­ματα, που έμειναν για χρόνια κάτω από το χαλί. Ο δεύ­τε­ρος έχει να κάνει με τις πολύ υψηλές προσ­δο­κίες του κόσμου απ’ αυτήν, του κόσμου που απο­γοη­τεύ­θηκε ξανά και ξανά από υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα. Προ­σω­πικά, είμαι αισιό­δο­ξος και βέβαιος για την επι­τυ­χία της.

Καλή χρονιά λοιπόν, με υγεία, χαρά, ευτυχία στους συν­δη­μό­τες μας και πολλές επι­τυ­χίες στη Ρόδο μας!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.