Πολύ δύσκολη προαλείφεται η εξέλιξη για την τοπική οικονομία, σε όλα τα επίπεδα καθώς η κρίση του κορωνοϊού δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια ανάπτυξης για το 2020.
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων στην «δημοκρατική» ο οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Χαράλαμπος Λουκαράς, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια οικονομία, καθώς κάθε χώρα προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξάπλωσή της, ενώ συγχρόνως λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία της.
«Η Ελλάδα βγήκε από μια μακροχρόνια ύφεση λόγω της κρίσης που αντιμετώπισε. Όσες ενέσεις ρευστότητας κι αν γίνουν στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και φυσικά, όσα επιδόματα κι αν δοθούν δεν θα είναι εύκολο να καλυφθούν οι συνέπειες που έχει προκαλέσει στην περιοχή μας, η κρίση του κορωνοϊού» δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λουκαράς και προσθέτει:
«Αυτό που βιώνουμε είναι μια κατάσταση άνευ προηγουμένου για την παγκόσμια οικονομία. Και η οικονομική ζημία που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο σε επίπεδο κρατών, επιχειρήσεων, εργασίας και νοικοκυριών είναι αδύνατο να αποτυπωθεί εύκολα. Αυτό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι πως η οικονομία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία –πέρα από το πρακτικό κομμάτι της αγοράς. Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν επανέλθουμε στην ‘κανονικότητα’ με μικρά βήματα όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση. Για την δική μας περιοχή, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που παράγεται εδώ, δυστυχώς σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό προέρχεται από το εξωτερικό και είναι δεδομένο πως δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα θα είναι μειωμένο κατά πολύ και είναι αδύνατο να προβλεφθεί αυτή την στιγμή…»

Η ‘ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ’
ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες με ενέσεις ρευστότητας, η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις.
Η Ελλάδα προέρχεται από μια βαθιά κρίση που κράτησε πολλά χρόνια και φυσικά, πολλές επιχειρήσεις (σε όλες τις βαθμίδες) αλλά και τα νοικοκυριά δεν έχουν ακόμη αναρρώσει:
«Το ζητούμενο είναι πόσοι θα μπορέσουν να κρατηθούν στον στίβο την ‘επόμενη μέρα’. Ειδικά οι νησιωτικές περιοχές, θα έρθουν αντιμέτωπες με πλείστα όσα προβλήματα –είτε σε ό,τι έχει να κάνει με τους εποχιακά εργαζόμενους, είτε με τις επιχειρήσεις που είχαν πολλά προβλήματα με την ρευστότητα και την βιωσιμότητά τους και τώρα, καλούνται να λειτουργήσουν σε νέες συνθήκες που θα είναι πολύ δύσκολες. Έχουν ανακοινωθεί νέαχρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι αλλά σίγουρα δεν θα είναι αρκετά. Δυστυχώς, όσο και καλές προθέσεις να υπάρχουν, όσα χρήματα και να δοθούν, θα υπάρξουν πολλά ζητήματα τα οποία θα κληθεί η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει. Όσον αφορά τις τράπεζες, θα είναι το ‘μεγάλο στοίχημα’ για το κράτος ώστε να δούμε πόσο ευέλικτες μπορεί να γίνουν και κάτω από ποιες συνθήκες θα κληθούν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν. Εάν δεν ανταποκριθούν σωστά θα υπάρξει μεγάλο μέρος της αγοράς που δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, δεν θα μπορέσει να αντλήσει από την ρευστότητα που δώσει το κράτος. Η δική μας περιοχή θα πρέπει να κοιτάξει και την μετάβαση από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021 –δηλαδή την προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν. Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα κι έπειτα…» ανέφερε ο κ. Λουκαράς.
Όσον αφορά στον τουρισμό –δεν υπάρχει προοπτική για λειτουργία ή επανεκκίνηση της αγοράς που συνδέεται άμεσα με το τουριστικό προϊόν, με την μορφή την οποία γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
«Όλα θα κριθούν εφόσον λυθούν τα βασικά ζητήματα υγειονομικής ασφάλειας και έχουν διευθετηθεί όλα τα προβλήματα ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία, ο τουρισμός κ.λπ. μόνον τότε θα μπορέσουμε να εξετάσουμε υπό τις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, πώς θα πορευτούμε. Η οικονομία δεν θα επανέλθει όπως ήταν και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Τους επόμενους 12 – 18 μήνες, έχουμε να δούμε πάρα πολλές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» κατέληξε ο κ. Λουκαράς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ