Ειδήσεις

UNWTO: Το 2020 η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Τουρισμού, το 2021 μπορεί να είναι χειρότερο

Ο Τουρισμός υπέστη την πιο καταστροφική χρονιά που καταγράφηκε ποτέ το 2020, αλλά φέτος θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, προειδοποιεί o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμός ( (UNWTO).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του φοβόταν ότι οι συνθήκες θα φτάσουν σε νέα χαμηλά επίπεδα φέτος, πριν βελτιωθούν το 2022. Το ένα τέταρτο αναμένει παρόμοια απόδοση το 2021 με το 2020, ενώ το 45% πιστεύει ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020.

UNWTOΟ γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili είπε: “Ενώ έχουν γίνει πολλά για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια των διεθνών ταξιδιών, γνωρίζουμε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει”.

Ο παγκόσμιος τουρισμός υπέστη τη χειρότερη χρονιά του το 2020, με τις διεθνείς αφίξεις να μειώνονται κατά 74% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Οι προορισμοί παγκοσμίως καλωσόρισαν 1 δισεκατομμύριο λιγότερες διεθνείς αφίξεις το 2020 από ότι το προηγούμενο έτος, λόγω της άνευ προηγουμένου πτώσης της ζήτησης και των εκτεταμένων ταξιδιωτικών περιορισμών. Αυτό συγκρίνεται με την πτώση 4% που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009.

UNWTOΣύμφωνα με το τελευταίο παγκόσμιο βαρόμετρο του UNWTO, η κατάρρευση των διεθνών ταξιδιών αντιπροσωπεύει μια εκτιμώμενη απώλεια 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα έσοδα , περισσότερο από 11 φορές την απώλεια που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ενώ η κρίση έθεσε σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατομμύρια άμεσες τουριστικές θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Ευρώπη σημείωσε πτώση κατά 70% στις αφίξεις το 2020, με 500 εκατομμύρια λιγότερα ταξίδια, με την Ασία-Ειρηνικό να εμφανίζει μείωση 84%, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική 75% και την Αμερική 69%.

Το 2021

Οι συνολικές προοπτικές ανάκαμψης το 2021 φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί . Το 50% των ερωτηθέντων αναμένουν τώρα να υπάρξει ανάκαμψη μόνο το 2022 σε σύγκριση με το 21% τον Οκτώβριο του 2020. Το υπόλοιπο μισό των ερωτηθέντων εξακολουθεί να βλέπει πιθανή ανάκαμψη το 2021, αν και κάτω από τις προσδοκίες που εμφανίζονται στην έρευνα του Οκτωβρίου 2020 (79% αναμένεται ανάκαμψη το 2021).

Όταν ο Τουρισμός “ξεκινήσει” εκ νέου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UpoloNWTO προβλέπει αυξανόμενη ζήτηση για υπαίθριες και φυσικές τουριστικές δραστηριότητες, με τον εγχώριο τουρισμό και τις εμπειρίες «αργών ταξιδιών» να αποκτούν αυξανόμενο ενδιαφέρον.

“Κοιτώντας” πιο μπροστά, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν βλέπουν την επιστροφή στα προ-πανδημικά επίπεδα να συμβαίνει πριν από το 2023. Στην πραγματικότητα, το 43% των ερωτηθέντων δείχνει το 2023, ενώ το 41% ​​αναμένει ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα συμβεί μόνο το 2024 ή αργότερα.

UNWTOΤα σενάρια προβλέψεων του UNWTO για το 2021-2024 δείχνουν ότι θα χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019 .

Και κατέληξε στις δηλώσεις του ο επανεκλεγείς Pololikashvili: «Η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων μείωσης του κινδύνου που σχετίζονται με το ταξίδι και τον Covid-19 – συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών δοκιμών, ανίχνευσης και εμβολιασμού – είναι βασικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και προετοιμασία για την ανάκαμψη του τουρισμού».

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου