Ρεπορτάζ

Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών επεκτείνει τη δράση του και σε άλλα νησιά – Aυξάνεται συνεχώς ο αριθμός

Στην Κω, την Κάλυμνο και τη Λέρο επεκτείνεται ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, ιδρύοντας παραρτήματα με στόχο την στήριξη περισσότερων ασθενών καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση.
Η ανάγκη για τη λειτουργία και ίδρυση παραρτημάτων προκύπτει από την ανησυχητική αύξηση που συνεχώς καταγράφεται στους νέους ογκολογικούς ασθενείς στα Δωδεκάνησα και που σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, δεν φαίνεται να ανακόπτεται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό.
Η Κάλυμνος και η Κως, είναι τα νησιά που έχει δοθεί προτεραιότητα λόγω του αυξημένου αριθμού των ογκολογικών ασθενών και ακολουθεί η Λέρος και άλλα νησιά που θα εξεταστούν σε επόμενη φάση.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις στα νησιά, προκειμένου να αφυπνιστούν στο ζήτημα της πρόληψης οι τοπικές κοινωνίες, καθώς σύμφωνα με την κ. Μ. Κρητικού, πολλοί ασθενείς θα είχαν διαφορετική εξέλιξη αν η διάγνωση και η θεραπεία είχαν γίνει εγκαίρως.
Με βάση το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Ρόδου, που ήδη μετρά τρία χρόνια λειτουργίας, ο σχεδιασμός του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου για το 2020 δίνει έμφαση στην πρόληψη.
Η επίσημη παρουσίαση του Συλλόγου Στήριξη Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου έγινε στις 12 Μαρτίου 2017 και το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου λειτούργησε τον Ιούνιο του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ογκολογικό Τμήμα, σήμερα εξυπηρετεί 700 και πλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ανά 20ήμερο, πλην εκείνων που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες και υποβάλλονται στον τακτικό τους έλεγχο αλλά και των νέων ασθενών που σχεδόν σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται. Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο της Ρόδου ξεπερνά τους 3.000 (!) ετησίως που μεταφράζεται σε περίπου 50 ασθενείς την ημέρα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Μεταξά το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, καλύπτει 8.000 ογκολογικές συνεδρίες το έτος με 18 γιατρούς!
Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη, ασθενείς και φροντιστές, και εκτός από τους ασθενείς που στηρίζει οικονομικά για τις θεραπείες τους, παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε ακόμα 70 ασθενείς και τους φροντιστές τους, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που μισθώνει ο Σύλλογος. Στόχος της ψυχολογίας σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να βοηθηθεί ο ασθενής από την πρώτη κιόλας στιγμή της διάγνωσης να έχει τη σκέψη του στραμμένη στη θετική αντιμετώπιση της νόσου, να ελέγχει τα αρνητικά συναισθήματα και να υποστηριχθεί σε όλη τη διαδικασία της θεραπείας.
Οι ασθενείς που βοηθιούνται να έχουν «Μαχητικότητα» από τη διάγνωση και κατά τη διάρκεια της θεραπεία τους αναπτύσσουν σπανιότερα αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, και άλλες δυσκολίες στην ψυχολογική προσαρμογή.
Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από δωρεές και μπαζάρ, όμως οι ασθενείς αυξάνονται καθημερινά και τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που καταγράφονται σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι δράματα κρύβονται πίσω από ασθενείς, που η ασθένεια τούς στερεί τη δυνατότητα να εργαστούν. Για πολλούς είμαστε η τελευταία τους ελπίδα να παλέψουν για να ζήσουν. Καλύπτουμε από τρόφιμα, λογαριασμούς μέχρι και κηδείες που οι συγγενείς αδυνατούν να αποπληρώσουν», λέει η κ. Μαρία Κρητικού σημειώνοντας ότι πως καθημερινά απευθύνονται στον Σύλλογο νέοι καρκινοπαθείς αυξάνοντας κατακόρυφα των αριθμό των ογκολογικών ασθενών στη Ρόδο.

Για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τον Σύλλογο και το μεγάλο έργο που προσφέρει στα Δωδεκάνησα στηρίζοντας καρκινοπαθείς που έχουν περιέλθει σε οικονομική δυσχέρεια, το IBAN είναι: GR8801727180005718087566729.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου