Ειδήσεις

Επανέρχεται το «φάντασμα του Μακεδονικού» στην πολιτική σκηνή

Το φάντασμα του… Μακεδονικού επανέρχεται πάνω από την ελληνική πολιτική σκηνή και δοκιμάζει, στην παρούσα φάση, την κυβερνητική συνοχή, καθώς εντός του κυβερνητικού συνασπισμού υπάρχουν δύο γραμμές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή τη νέα διπλωματική μάχη που είναι σε εξέλιξη για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου: η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται στην λογική της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, ανάλογης ενδεχομένως αυτής του 1992 με το περίφημο πακέτο Πινέιρο (Νέα Μακεδονία) που εξουδετέρωσε το τότε ελληνικό πολιτικό σύστημα με την γραμμή: «Ουδέποτε όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας».

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είπε ευθέως ότι στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ «νομίζαμε ότι ο χρόνος έτρεχε υπέρ μας, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι». Και με δεδομένη αυτή την παραδοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την αριστερή πιστοποίησή του, στη σκιά της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, αποτελεί μια καλή ευκαιρία, μόνο που αυτή τορπιλίζεται από την στάση του Πάνου Καμμένου.

Ταυτόχρονα, και ενώ τα μηνύματα από την πΓΔΜ είναι αντιφατικά με χαρακτηριστική και την αντίδραση του προέδρου της γειτονικής χώρας που αντιδρά στην αλλαγή της ονομασίας, δημιουργούνται νέα δεδομένα ευρύτερα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καθώς αναμένεται να επηρεάσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένη την αντίδραση του Πάνου Καμμένου που διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία, επιχειρεί να μεταφέρει το κυβερνητικό πρόβλημα στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στις επικρίσεις της Ντόρας Μπακογιάννη που είπε ότι η κυβέρνηση «προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις» και «είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε: «…αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης».

Όμως, το αντιφατικό είναι ότι από τη μια πλευρά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος που έχει παραβιάσει πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» του, ζητεί τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διεμήνυε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει την ικανότητα να επιλύσει το πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η παράταξη της ΝΔ.

Ουδείς δύναται να γνωρίζει μέχρι ποιο σημείο δύναται να τραβήξει το σχοινί ο Π.Καμμένος που συνομιλεί τακτικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το άλλο παράδοξο είναι ότι εξήρε τη στάση του Νίκου Κοτζιά, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που συνεχίζει να παίζει το… «χαρτί» του «καραμανλισμού», αν και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μεταδίδουν ότι δεν τους εκφράζει, ανασύρει ως όπλο το βέτο Καραμανλή το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Με την επισήμανση ότι αυτό το βέτο συνεχίζει να υφίσταται έως και σήμερα, ο Π.Καμμένος είπε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο, όπου και έκανε διετή απολογισμό: «Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Για να ξεπεράσει το υπαρκτό ενδοκυβερνητικό πρόβλημα και να το μεταφέρει στη ΝΔ, έκανε και αυτός, ότι και ο Δ. Τζανακόπουλος. Επιτέθηκε στην Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας για εμμονή της στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει την συνθέτη ονομασία.

«Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια δίκη της θέση» είπε και έβαλε και αυτός στο τραπέζι το όνομα του Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να συμφωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό ποια θέση θα επικρατήσει στη ΝΔ.

Άρης Ραβανός

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου