ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανέρχεται το «φάντασμα του Μακεδονικού» στην πολιτική σκηνή

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Τσίπρας Καμμένος
Το φάντα­σμα του… Μακε­δο­νι­κού επα­νέρ­χε­ται πάνω από την ελλη­νική πολι­τική σκηνή και δοκι­μά­ζει, στην παρούσα φάση, την κυβερ­νη­τική συνοχή, καθώς εντός του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού υπάρ­χουν δύο γραμμές.

Το ενδια­φέ­ρον στοι­χείο σε αυτή τη νέα διπλω­μα­τική μάχη που είναι σε εξέλιξη για ένα θέμα που απα­σχο­λεί εδώ και τρεις δεκα­ε­τίες περίπου: η ελλη­νική κυβέρ­νηση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κινεί­ται στην λογική της εξεύ­ρε­σης συμ­βι­βα­στι­κής λύσης, ανά­λο­γης ενδε­χο­μέ­νως αυτής του 1992 με το περί­φημο πακέτο Πινέιρο (Νέα Μακε­δο­νία) που εξου­δε­τέ­ρωσε το τότε ελλη­νικό πολι­τικό σύστημα με την γραμμή: «Ουδέ­ποτε όρος Μακε­δο­νία στο όνομα της γει­το­νι­κής χώρας».

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Νίκος Κοτζιάς, είπε ευθέως ότι στο θέμα της ονο­μα­σίας της πΓΔΜ «νομί­ζαμε ότι ο χρόνος έτρεχε υπέρ μας, αλλά απο­δεί­χθηκε ότι δεν ήταν έτσι». Και με δεδο­μένη αυτή την παρα­δοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την αρι­στερή πιστο­ποί­ησή του, στη σκιά της εφαρ­μο­γής μνη­μο­νια­κών πολι­τι­κών, το ζήτημα της ονο­μα­σίας της πΓΔΜ, απο­τε­λεί μια καλή ευκαι­ρία, μόνο που αυτή τορ­πι­λί­ζε­ται από την στάση του Πάνου Καμ­μέ­νου.

Ταυ­τό­χρονα, και ενώ τα μηνύ­ματα από την πΓΔΜ είναι αντι­φα­τικά με χαρα­κτη­ρι­στική και την αντί­δραση του προ­έ­δρου της γει­το­νι­κής χώρας που αντιδρά στην αλλαγή της ονο­μα­σίας, δημιουρ­γού­νται νέα δεδο­μένα ευρύ­τερα στο εγχώριο πολι­τικό σκηνικό, καθώς ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­ά­σει και τις ισορ­ρο­πίες στο εσω­τε­ρικό της Νέας Δημο­κρα­τίας.

Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδο­μένη την αντί­δραση του Πάνου Καμ­μέ­νου που δια­μη­νύει ότι δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου Μακε­δο­νία, επι­χει­ρεί να μετα­φέ­ρει το κυβερ­νη­τικό πρό­βλημα στην πλευρά της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης.

Μάλιστα, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος, απα­ντώ­ντας στις επι­κρί­σεις της Ντόρας Μπα­κο­γιάννη που είπε ότι η κυβέρ­νηση «προ­σέρ­χε­ται σε δια­πραγ­μά­τευση για ένα εθνικό θέμα με δύο δια­φο­ρε­τι­κές θέσεις» και «είναι κατα­δι­κα­σμένη να απο­τύ­χει», ανέφερε: «…ανα­μέ­νουμε να μας πει αν η θέση της σημε­ρι­νής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων­στα­ντί­νου Μητσο­τάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύ­ρεση λύσης».

Όμως, το αντι­φα­τικό είναι ότι από τη μια πλευρά ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας και κυβερ­νη­τι­κός εταίρος που έχει παρα­βιά­σει πολλές από τις «κόκ­κι­νες γραμμές» του, ζητεί τη σύγκληση του συμ­βου­λίου των πολι­τι­κών αρχηγών, ενώ από την άλλη πλευρά, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος διε­μή­νυε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει την ικα­νό­τητα να επι­λύ­σει το πρό­βλημα που κλη­ρο­δό­τησε στη χώρα η παρά­ταξη της ΝΔ.

Ουδείς δύναται να γνω­ρί­ζει μέχρι ποιο σημείο δύναται να τρα­βή­ξει το σχοινί ο Π.Καμ­μέ­νος που συνο­μι­λεί τακτικά με τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας, Προκόπη Παυ­λό­πουλο, ενώ το άλλο παρά­δοξο είναι ότι εξήρε τη στάση του Νίκου Κοτζιά, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τον ως τον καλύ­τερο υπουργό Εξω­τε­ρι­κών.

Ο πρό­ε­δρος των ΑΝΕΛ που συνε­χί­ζει να παίζει το… «χαρτί» του «καρα­μαν­λι­σμού», αν και από το περι­βάλ­λον του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού μετα­δί­δουν ότι δεν τους εκφρά­ζει, ανα­σύ­ρει ως όπλο το βέτο Καρα­μανλή το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βου­κου­ρέ­στι.

Με την επι­σή­μανση ότι αυτό το βέτο συνε­χί­ζει να υφί­στα­ται έως και σήμερα, ο Π.Καμ­μέ­νος είπε στη χθεσινή συνέ­ντευξη τύπου στο Πεντά­γωνο, όπου και έκανε διετή απο­λο­γι­σμό: «Υπάρχει μια εν ενερ­γεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακε­δο­νία. Αυτό για να ανα­τρα­πεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμ­βου­λίου των πολι­τι­κών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας».

Για να ξεπε­ρά­σει το υπαρκτό ενδο­κυ­βερ­νη­τικό πρό­βλημα και να το μετα­φέ­ρει στη ΝΔ, έκανε και αυτός, ότι και ο Δ. Τζα­να­κό­που­λος. Επι­τέ­θηκε στην Ντ. Μπα­κο­γιάννη, μιλώ­ντας για εμμονή της στο επι­χεί­ρημα ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει την συνθέτη ονο­μα­σία.

«Προ­σπα­θεί να εγκλω­βί­σει την Ελλάδα σε μια δίκη της θέση» είπε και έβαλε και αυτός στο τραπέζι το όνομα του Αντ. Σαμαρά, σημειώ­νο­ντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να συμ­φω­νή­σει με τον πρώην πρω­θυ­πουργό ποια θέση θα επι­κρα­τή­σει στη ΝΔ.

Άρης Ραβανός

in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.