Μεγάλο ήταν το πλήγμα που υπέστη ο θαλάσσιος τουρισμός το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις 331 προγραμματισμένες προσεγγίσεις στον τουριστικό λιμένα της Ρόδου, πραγματοποιήθηκαν μόλις οι επτά. Και ενώ η χρονιά προδιαγραφόταν ως μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών για την κρουαζιέρα, ο Covid-19 ανέτρεψε τα πάντα. Το 2019 η Ρόδος είχε δεχθεί 258 κρουαζιερόπλοια και 308.178 επιβάτες και αναμενόταν να δεχθεί φέτος περισσότερα πλοία και περισσότερους επισκέπτες, πράγμα που δεν συνέβη τελικά.

Οι ελάχιστες προσεγγίσεις που πραγματοποιήθηκαν τελικά το 2020 ήταν στην ουσία δώρο άδωρον για την τοπική αγορά, αφού οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τηρούσαν αυστηρά πρωτόκολλα και δεν επέτρεπαν στους επιβάτες να επισκεφθούν τα τοπικά καταστήματα, παρά μόνο να πάρουν μέρος σε οργανωμένες εκδρομές, υπό αυστηρή επιτήρηση.
Θολό παραμένει όμως το τοπίο και για το 2021, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα καθορίσουν την πορεία του θαλάσσιου τουρισμού. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 338 προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για την επόμενη σεζόν, καμία όμως από αυτές δεν είναι επιβεβαιωμένη. «Ποδαρικό» επρόκειτο να κάνει στις 26 Ιανουαρίου στον τουριστικό λιμένα της Ρόδου το κρουαζιερόπλοιο Viking Sea, άφιξη η οποία ακυρώθηκε μόλις χθες! Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει όμως ακυρώσει ακόμη τις αφίξεις στις 17 και 26 Φεβρουαρίου στη Ρόδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών των πλοιοκτητριών εταιρειών, κυβερνητικών και τοπικών φορέων για την επόμενη σεζόν. Καθοριστικό ρόλο και στην περίπτωση της επανεκκίνησης του θαλάσσιου τουρισμού, αναμένεται να παίξει η κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σε αυτή την περίπτωση, τουριστικοί παράγοντες, αναφέρουν ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μία σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 2020, κυρίως μετά το δεύτερο μισό της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, ο τουριστικός πράκτορας κ. Παύλος Γεωργιάδης, δήλωσε στη «δ» τα εξής: «Υπήρχαν κάποιες προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο για το 2021, οι οποίες δεν ακυρώθηκαν, δεν είναι όμως επιβεβαιωμένες 100%. Τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων. Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, εκτιμώ ότι από τον Απρίλιο κι έπειτα θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση. Μένει βέβαια να δούμε ποια πρωτόκολλα θα ισχύουν και κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργεί ο κλάδος της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, το 2021 θα είναι σαφώς μία καλύτερη χρονιά για το θαλάσσιο τουρισμό σε σύγκριση με το 2020».
Σημειώνεται πάντως, ότι η Ρόδος αποτελεί έναν από τους περιζήτητους προορισμούς για τις εταιρείες κρουαζιέρας. Μετά και την εγκατάσταση ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS, το λιμάνι της Ρόδου βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των πλοιοκτητριών εταιρειών. Τα μηνύματα λοιπόν όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό το 2021 είναι αισιόδοξα, φτάνει μόνο να αναχαιτισθεί η πανδημία και να αποφευχθούν απρόοπτες εξελίξεις.

Ένα σχόλιο στο Μεγάλο πλήγμα υπέστη στη Ρόδο το 2020, ο θαλάσσιος τουρισμός!

  1. Avatar Ο/Η Ritsa Orfanoudaki λέει:

    Osoi turistes irtha irtha paei k teleiose efto pio tora na kitaxete ouloi sas kai tn ygeionomiki asfaleia tu nisiou !
    De theloyme allus toyristes otan arostainei o kosmos ante !

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ