Τοπικές Ειδήσεις

Δικαιώθηκαν αιρετοί του Δήμου Μεγίστης που καταλογίστηκαν για παράνομες δαπάνες

Με τρεις αποφάσεις που εξέδωσε το δεύτερο (πρώην VII) τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγιναν δεκτές οι πρώτες εφέσεις που άσκησαν 8 υπόλογοι του Δήμου Μεγίστης, αιρετοί, για την ακύρωση πράξεων του Β’ Κλιμακίου με τις οποίες τους καταλογίστηκε συνολικά το ποσό των 604.901,13 ευρώ για δαπάνες οι οποίες κρίθηκαν ανοίκειες.
Πιο συγκεκριμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε να εκδίδει (σταδιακά) τις οριστικές αποφάσεις του για την υπόθεση των καταλογισμών του Δήμου Μεγίστης.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχεται πλήρως τον ισχυρισμό που άσκησαν οι υπόλογοι δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους κ. Φώτη Κωστόπουλου, περί μη συμμετοχής των καταλογισθέντων συμβούλων σε σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στις αποφάσεις, είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει επί της ουσίας μη ύπαρξη αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των δαπανών που κρίθηκαν ανοίκειες!!
Οπως τονίζεται επί παραδείγματι στις αποφάσεις, όπως αποδεικνύεται από το πρωτότυπο βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ελήφθησαν αποφάσεις με περιεχόμενο που να αφορά στις δαπάνες που έγιναν, παρά τα περί του αντιθέτου αναγραφόμενα στο σχετικό αντίγραφο αποσπάσματός της. Ειδικότερα τα πρωτότυπα πρακτικά για το έτος 2002 εκκινούν από τη συνεδρίαση της 23.3.2002 (πρακτικό 1/2002) και συνεχίζουν με συνεδριάσεις στις 2.6.2002 (πρακτικό 2) και 3.6.2002 (πρακτικό 3) και κλείνουν με τη συνεδρίαση της 17.11.2002 (πρακτικό 4).
Με τα δεδομένα αυτά μη νομίμως καταλογίστηκαν οι εκκαλούντες με δαπάνες για την εκτέλεση έργων, καθόσον δεν συμμετείχαν πράγματι σε απόφαση που ενέκρινε τις δαπάνες αυτές. Ως εκ τούτου, πρέπει αυτοί να απαλλαγούν από το ποσό του σε βάρος τους καταλογισμού. Θυμίζουμε ότι με φύλλο μεταβολών και ελλείψεων που είχε εκδώσει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχαν κριθεί παράνομες δαπάνες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Μεγίστης και υπόλογοι είχαν κριθεί ο δήμαρχος, ο ταμίας, ο λογιστής, εισπράκτορες, ο ελεγκτής εσόδων- εξόδων Ο.Τ.Α. της Δ.Ο.Υ. Ρόδου και µέλη των δηµοτικών συµβουλίων της περιόδου 2000-2007. Θυμίζουμε ακόμη ότι σοβαρές παρατυπίες στη διαχείριση και φύλαξη παραστατικών και χρηματικών ενταλμάτων διαπίστωσε ο καθολικός κατασταλτικός διαχειριστικός έλεγχος των ετών 1999-2008 στο Δήμο Μεγίστης με αποτέλεσμα πέραν των φύλλων μεταβολών και ελλείψεων που εκδόθηκαν να παραγγελθεί η διενέργεια και Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Σύμφωνα με τα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια παραμονής κλιμακίου του στο Δήμο Μεγίστης, δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία για τον διενεργούμενο έλεγχο των διαχειριστικών χρήσεων 1998, 1999 και 2008, καθόσον οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Μεγίστης (αναπληρωτής δήμαρχος, μόνιμοι υπάλληλοι, ειδικός συνεργάτης κ.λ.π.) δεν ήταν συνεργάσιμοι, ως προς την παροχή των ζητηθέντων στοιχείων, καθώς επικαλούνταν διάφορες δικαιολογίες – προφάσεις (έλλειψη προσωπικού, απουσία αρμόδιας υπαλλήλου με αναρρωτική άδεια, άγνοια χώρου φύλαξης των ζητηθέντων στοιχείων κ.α.) καθώς και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούσαν χρήσεις παρελθόντων ετών για τα οποία δεν γνωρίζουν σε ποιο χώρο βρίσκονται αρχειοθετημένα, πιθανόν αυτά να βρίσκονται διάσπαρτα και ότι για την ανεύρεση και συγκέντρωσή τους θα απαιτηθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου