Ειδήσεις

ΥΠΕΞ: Κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι, αντίστοιχα

Άμεσες ήταν οι διπλωματικές απαντήσεις της Αθήνας μπροστά στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τις «μαξιμαλιστικές τουρκικές διεκδικήσεις».

Τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και προς την πλευρά της Τουρκίας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές  μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

  1. Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις
  2. Υπήρξε δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
  3. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Έρχεται ελληνική επιστολή προς Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο Ασφαλείας

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, στην Αθήνα, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα πρόκειται να απαντήσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς «με τον δέοντα τρόπο, με αναλυτική απάντηση, την οποία θα στείλουμε σε Ηνωμένα Έθνη, σε όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η σχετική απάντηση αναμένεται να αποσταλεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο καλούμενο μνημόνιο κατανόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» που φέρονται να υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη μία πλευρά και η διεθνώς αναγνωρισμένη (αναγνωρισμένη και από την Ελλάδα) κυβέρνηση της Λιβύης από την άλλη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο λόγος για μια συμφωνία η οποία, αν και το ακριβές περιεχόμενό της μας είναι προς το παρόν άγνωστο, θα μπορούσε θεωρητικώς μελλοντικά να «ντύσει» με νομικό μανδύα (έστω διάτρητο) και το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ένα αφήγημα στη βάση του οποίου η Άγκυρα διεκδικεί θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη.

«Θα πρέπει να σας πω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί, βεβαίως, κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 28 Νοεμβρίου ο κ. Δένδιας, απορρίπτοντας ως «τελείως αδόκιμη» και «εκτός κάθε λογικής» την «απόπειρα να υπάρξει συζήτηση να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου