Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν τη σύνδεση της προετοιμασίας των εννέα συλληφθέντων με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου

Ως μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τη σύλληψη των εννέα Τούρκων σε τρία διαμερίσματα, στις περιοχές του Νέου Κόσμου και της Καλλιθέας. Από το γεγονός ότι στα σπίτια βρέθηκαν πυροκροτητές, πρώτη ύλη για την παρασκευή εκρηκτικών, αλλά και ένα πιστόλι, ερευνάται αν οι οκτώ άνδρες και η μία γυναίκα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα. Μάλιστα το γεγονός ότι στις 7 και 8 Δεκεμβρίου φτάνει στη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τους αναλυτές να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο οι προπαρασκευαστικές ενέργειες να έχουν σχέση με την επίσκεψη του.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται μέλη του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο), το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία. Μάλιστα το κόμμα έχει δύο διαφορετικές οντότητες. Μία το πολιτικό κομμάτι και μία το «Μέτωπο» που είναι το ένοπλο κομμάτι, υπεύθυνο για δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Στην Ελλάδα από το 2011 έχουν γίνει συλλήψεις μελών του στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2011), σε σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοιχτά των Οινουσσών (Ιούλιος 2013), σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη (Φεβρουάριος 2014), αλλά και μια «περίεργη» απέλαση υπόπτου στις 30 Μαΐου του 2013, στην οδό Σόλωνος.

Η τριπλή επιχείρηση το πρωί σε Καλλιθέα και Νέο Κόσμο θεωρείται συνέχεια των προηγούμενων και έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που δημιουργεί περίεργους συνειρμούς. Μάλιστα, το γεγονός ότι για έναν από τους εννέα συλληφθέντες εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την παλιά ιστορία των Οινουσσών, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Οι αρχές σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους εξετάζουν το πότε οι Τούρκοι συλληφθέντες μπήκαν στη χώρα μας, από ποια σύνορα ενώ μέσω των κινητών τηλεφώνων και των λαπ τοπ προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» διασυνδέσεις και επαφές στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ μέσα στα διαμερίσματα, βρέθηκαν πυροκροτητές, ύλη που χρησιμοποιείται για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, ταξιδιωτικά έγραφα, ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής, για τα εννέα άτομα που προσήχθησαν σήμερα το πρωί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σχηματίζεται σχετική δικογραφία, σε βάρος ενός εκ των ατόμων εκκρεμεί ενεργό εθνικό ένταλμα σύλληψης για υπόθεση, που είχε διαδραματιστεί τον Ιούλιο του 2013, στις Οινούσσες Χίου και μεταξύ των αντικειμένων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των ερευνών, περιλαμβάνεται και πιστόλι CZ.

protothema.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ