Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη-Συντάσσεται κοινό κείμενο-Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Nέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να μετάσχουν σε επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα που προτείνει η κυβέρνηση. Σε ανάλογη γραμμή ο Στ. Θεοδωράκης για το ασφαλιστικό. Επικριτικός για την στάση των υπόλοιπων ο Λεβέντης.

Με συμφωνίες σε ελάχιστα πράγματα έληξε μετά από περισσότερες από έξι ώρες το συμβούλιο αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησαν σε συμμετοχή σε επιτροπές για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του συντάγματος, ενώ συμφωνία υπήρξε για το θέμα του προσφυγικού.

Πάνος Καμμένος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφοροποίησαν τη στάση τους για το ασφαλιστικό

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν και διαχωρίζουν τη θέση τους σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κράτησε περισσότερο από έξι ώρες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία σε σχέση με τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί διεθνές και όχι ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας πως ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.

Για την συνταγματική μεταρρύθμιση είπε πως για πρώτη φορά συμφωνήσαμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και αποφασίσαμε την αλλαγή αυτή από την παρούσα βουλή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, κάτι με το οποίο διαφώνησε η ΝΔ.

Όπως δήλωσε, στο ασφαλιστικό «δυστυχώς είδαμε ότι η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε πάλι τη διαφοροποίηση των δυο κομμάτων σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων αρχηγών», συμπληρώνοντας πως «ζητάμε μια λύση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα ασφαλιστικών ταμείων και μη περικοπή συντάξεων. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να μην συμφωνήσουν σε κοινό ανακοινωθέν και να διαχωρίσουν τη θέση τους».

Παράλληλα, είπε πως θεωρεί ότι για την προστασία και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα πρέπει να προχωρήσει έρευνα εξεταστικής επιτροπής για το PSI, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης.

Λεβέντης: Ζητάμε οικουμενική κυβέρνηση

Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι ισχνή πλειοψηφία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης. Ο Αλ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέπτεται οικουμενική.

Πιστεύω ότι ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό που ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει. Προσπαθεί να αξιοποιήσει την ενότητα του πολιτικού συστήματος.

Αυτό δεν θα περάσει γιατί οι ξένοι έχουν κουραστεί να κάνουν υποχωρήσεις και να δίνουν παρατάσεις. Νομίζω ότι σε αυτό το σχέδιο ο Αλ. Τσίπρας θα αποτύχει.

Τι στήριξη να παράσχω στο ασφαλιστικό, αφού έχουν υπογράψει μείωση συντάξεων κατά 50%;, απάντησε εξοργισμένος.
Τα άλλα κόμματα σαν να μην υπήρχαν: ο Γ. Πλακιωτάκης είπε μόνο για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλα αντί άλλων, προσέθεσε.

Δεν υπέγραψα κοινό ανακοινωθέν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν, εγώ τους άφησα να γράφουν.

Αποκάλυψε ότι είπε πως το Grexit είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πρωθυπουργό ευρωπαίο όσο ποτέ. Αρνήθηκε πως είπε «μην πυροβολείτε τον πρωθυπουργό». Όπως δήλωσε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν αντιδρούν κανένα άλλο λόγο αλλά για να πάρουν ψήφους. Ψήφισαν τα πάντα (όπως και η ΝΔ). Οσα θέλει να περάσει ο Τσίπρας τα έχουν ψηφίσει και τώρα αντιδρούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, είπε.

Θεοδωράκης: Αλέξη, ο δρόμος που τραβάς είναι λάθος

Είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβά είναι λάθος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Συζητήσαμε για το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Με πρότασή μου έγινε δεκτή (εκτός ΝΔ) η θέση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή.

Στο προσφυγικό επεσήμανα τις ευθύνες της Ελλάδας. Οι ροές αυξήθηκαν και λόγο της ανικανότητας υπουργών. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο που καλεί την Ευρώπη να βοηθήσει και να γίνεται η ταυτοποίηση στην Τουρκία.

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση για επιτροπή που θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό. Περιμένουμε συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή. Θέλουμε ένα σύστημα χωρίς περισσότερα βάρη για τους πολίτες.

Δεν προτίθεται το Ποτάμι να μετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ούτε η οικουμενική είναι λύση, θα είναι κυβέρνηση ελάχιστου παρονομαστή. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ελλάδος» που θα αντιμετωπίσει άμεσα τα φλέγοντα προβλήματα.

Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί έλεγε ψέματα για το ασφαλιστικό. Είπαμε ότι οι συσκέψεις των αρχηγών δεν γίνεται για να βγάζεις τα απωθημένα σου. Να τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στη Βουλή και εκεί θα δώσουμε τις προτάσεις μας.

Δεν συζητήσαμε για συγκεκριμένη πρόταση αλλά επί της αρχής. «Είπα το ασφαλιστικό είναι το τέρας που κρύβεται κάτω από το χαλί». Για εμάς σημαντικός όρος είναι ότι ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να πιστεύει ότι έχει μέλλον μέσα σε αυτό το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τις συντάξεις.

Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων

«Πιστεύω στο διάλογο και την πολιτική συνεννόηση γιατί αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό όμως απαιτεί σοβαρότητα και συνέπεια», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Δεν διστάσαμε να αναλάβουμε κόστος και ευθύνη αλλά δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού».

Όπως είπε δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις για τις δυο επιτροπές.

«Στο προσφυγικό συμφώνησα σε ένα πλαίσιο ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής. Για το Σύνταγμα χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Στη Βουλή θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή».

Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε όλες αυτές τις ώρες επί της ουσίας, υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις προτάσεις μας. Αν δεν μπορεί να το χειριστεί η κυβέρνηση να το πει, αυτό είναι άλλης τάξης θέμα. «Το κόμμα μας δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή».
Καλώ την κυβέρνηση να δουλέψει για να μην κοπούν οι συντάξεις.

Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβια σωτηρίας

Προσήλθα με θεσμική συνέπεια και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Αναζητά σωσίβια σωτηρίας. Η ΝΔ δεν συμμετέχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Βουλή είναι το μέρος που θα συζητηθούν όλα».

Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι άμεσου προτεραιότητας.

Στο προσφυγικό διαφωνήσαμε γιατί υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των ροών, σημείωσε.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε ότι με το Συμβούλιο Αρχηγών να βρίσκεται σε εξέλιξη μετρώντας ήδη τρεις ώρες από την έναρξή του, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Πλακιωτάκης εμφανίσθηκαν αρνητικοί στη πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνεννόηση στο ασφαλιστικό και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αρνήθηκαν συμμετοχή στις αντίστοιχες διακομματικές επιτροπές, των οποίων τη σύσταση πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, για να επεξεργασθούν κοινή θέση – προς τους εταίρους για το ασφαλιστικό και προς τη Βουλή για το νέο Σύνταγμα.

Αρνητικός στον διάλογο για το ασφαλιστικό εμφανίσθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ επικριτικός προς τους άλλους αρχηγούς για την άρνησή τους να ανταποκριθούν στην προσπάθεια συνεννόησης ήταν ο Βασίλης Λεβέντης.

Να σημειωθεί ότι ο κ.Θεοδωράκης, λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε, μέσω twitter: Οι ίδιοι άνθρωποι που μου έλεγαν την άνοιξη «βοήθα», τώρα μου λένε «μη βοηθάς, μας κορόιδεψε».

Νωρίτερα η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, επιχείρησε ένα άνοιγμα προς τους αρχηγούς: να μετατεθεί η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τον Ιανουάριο, εάν βεβαίως αναζητηθεί κοινή θέση.

Η κεντρική ιδέα; Εάν η (“ευρωπαϊκή”) αντιπολίτευση προσέλθει στον διάλογο, θα δοθεί χρόνος δύο μηνών για την ολοκλήρωσή του, σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου