ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρ. Μητσοτάκης στο Le Point: η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει

news room 13 λεπτά ανάγνωση
p7b2kl1666905511968

«Οποια­δή­ποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρ­χία μιας χώρας πρέπει να λαμ­βά­νε­ται σοβαρά υπόψη, ιδιαί­τερα υπό τις τρέ­χου­σες διε­θνείς περι­στά­σεις», ανέφερε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης σε συνέ­ντευξή του στο περιο­δικό Le Point και στη δημο­σιο­γράφο Alexia Kefalas. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί πρέπει να θεω­ρού­νται σοβαρές οι τελευ­ταίες απειλές που εξα­πέ­λυσε ο Τούρκος πρό­ε­δρος, υπο­γράμ­μισε πως «δεν μπο­ρούμε να αγνο­ή­σουμε ότι οι δηλώ­σεις αυτές επι­βε­βαιώ­νουν μία επι­θε­τική και επε­κτα­τική προ­σέγ­γιση έναντι της Ελλάδας».

 

Πρό­σθεσε μάλιστα πως «οι τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις θα πρέπει να ανα­λυ­θούν υπό το πρίσμα της επι­και­ρό­τη­τας: Η Ευρώπη είναι αντι­μέ­τωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκο­σμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απα­ραί­τητο να δια­φυ­λα­χθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απα­ρα­βί­α­στο των συνόρων και η αρχή του δια­λό­γου ως το μόνο μέσο για την ειρη­νική επίλυση των δια­φο­ρών μεταξύ χωρών».

 

Για το κατά πόσον φοβάται πως η Τουρκία συμπε­ρι­φέ­ρε­ται στην Ελλάδα όπως η Ρωσία στην Ουκρα­νία, ο κ. Μητσο­τά­κης τόνισε πως «Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ είναι καταρ­χήν αδια­νό­ητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπο­τι­μούμε τους εγγε­νείς κιν­δύ­νους της παρού­σας κατά­στα­σης».

Είπε ακόμη: «όπως δήλωσα από το βήμα των Ηνω­μέ­νων Εθνών και το επα­να­λαμ­βάνω, η πόρτα του δια­λό­γου παρα­μέ­νει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, στη βάση του Διε­θνούς Δικαίου, αλλά δεν θα δεχτώ καμία αμφι­σβή­τηση της κυριαρ­χίας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύ­τερη δυνατή συνερ­γα­σία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυ­ρία, μονα­δικό καθήκον μου είναι να υπε­ρα­σπι­στώ την ασφά­λεια της χώρας μου με κάθε μέσο».

 

Για τις αμυ­ντι­κές δαπάνες τόνισε ότι «Είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεπε­ρά­σει το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δια­τη­ρούμε έναν προ­σε­κτικό σχε­δια­σμό με βάση τις ανάγκες μας και τους δια­θέ­σι­μους πόρους. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενερ­γούμε σύμφωνα με τις δια­τά­ξεις του Προ­γράμ­μα­τος Αμυ­ντι­κών Επεν­δύ­σεων του 2014. Δεν θέλουμε, σε καμία περί­πτωση, να εισέλ­θουμε σε μια κούρσα εξο­πλι­σμών με την Τουρκία, αλλά είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να δια­τη­ρούμε μια απο­τρε­πτική δύναμη απέ­να­ντι σε κάθε από­πειρα υπο­νό­μευ­σης της κυριαρ­χίας μας.

 

Ανα­φο­ρικά με το ότι η Τουρκία ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αισθά­νε­ται απει­λού­μενη, ο πρω­θυ­πουρ­γός σχο­λί­ασε ότι «Είναι ανεύ­θυνο, εκ μέρους της Τουρ­κίας, να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αισθά­νε­ται πως απει­λεί­ται από τα νησιά μας, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τητα συμ­βαί­νει το ακριβώς αντί­θετο», και θύμισε την εισβολή του τουρ­κι­κού στρατού στην Κύπρο το 1974.

 

Για τον πόλεμο στην Ουκρα­νία, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης τόνισε πως «η Ελλάδα βρί­σκε­ται πάντα στην πλευρά του Διε­θνούς Δικαίου, της Δικαιο­σύ­νης και της Ελευ­θε­ρίας. Από την πρώτη μέρα της ρωσικής επί­θε­σης, υπο­στη­ρί­ξαμε την Ουκρα­νία, στέλ­νο­ντας ανθρω­πι­στική και στρα­τιω­τική βοήθεια. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί η Ελλάδα ιστο­ρικά και παρα­δο­σιακά είχε δεσμούς φιλίας με τον ρωσικό λαό».

 

Ανέλυσε επίσης τη στρα­τη­γική της χώρας μας στον τομέα της ενέρ­γειας και τόνισε πως η Ελλάδα έχει γίνει προ­νο­μια­κός προ­ο­ρι­σμός των διεθνών επεν­δυ­τών. «Τους προ­σελ­κύει η πολι­τική στα­θε­ρό­τητα της χώρας, αλλά και η γεω­γρα­φική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώ­πινο δυνα­μικό», ανέφερε.

 

Για τον Του­ρι­σμό επε­σή­μανε πως «εργα­ζό­μα­στε ώστε η Ελλάδα να μπορεί να υπο­δέ­χε­ται επι­σκέ­πτες 365 ημέρες το χρόνο. Είμαστε στο σωστό δρόμο».

 

Για το θέμα των 92 προ­σφύ­γων και τις κατη­γο­ρίες που δέχεται η χώρα μας από την Τουρκία για τις επα­να­προ­ω­θή­σεις μετα­να­στών ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­γράμ­μισε πως αυτές οι κατη­γο­ρίες δεν είναι και­νούρ­γιες. «Πήγαμε στα σύνορα με τους ηγέτες των ευρω­παϊ­κών θεσμών για να στεί­λουμε ένα ξεκά­θαρο μήνυμα στην Τουρκία: τα ευρω­παϊκά σύνορα είναι απα­ρα­βί­α­στα» είπε. Και κατέ­ληξε: «Η Τουρκία, βεβαίως, έχει φιλο­ξε­νή­σει στο έδαφός της 4 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες, αλλά αυτό δεν σημαί­νει ότι μπο­ρούμε να αγνο­ή­σουμε την άρνησή της να σεβα­στεί τις δια­τά­ξεις της Κοινής Δήλωσης που υπε­γράφη με την ΕΕ το 2016 – πόσω μάλλον επειδή η Ένωση παρέχει γεν­ναιό­δωρα κον­δύ­λια για να βοη­θή­σει τους πρό­σφυ­γες να καλύ­ψουν τις ανάγκες τους».

 

Ανα­λυ­τικά, το πλήρες κείμενο της συνέ­ντευ­ξης του πρω­θυ­πουρ­γού στο περιο­δικό Le Point και τη δημο­σιο­γράφο Alexia Kefalas έχει ως εξής:

 

Alexia Kefalas: Στις 6 Οκτω­βρίου στην Πράγα, η έναρξη των εργα­σιών της Ευρω­παϊ­κής Πολι­τι­κής Κοι­νό­τη­τας (EPC) από 44 χώρες της ηπείρου απο­τέ­λεσε το σκηνικό ενός επει­σο­δίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος απο­χώ­ρησε νωρί­τερα από το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερ­νή­σεων. Τι συνέβη;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Ο Τούρκος Πρό­ε­δρος Erdogan πήρε τον λόγο, για να κου­νή­σει το δάχτυλο στην Ελλάδα, κατη­γο­ρώ­ντας την ότι είναι υπεύ­θυνη για την αστά­θεια στη Μεσό­γειο. Προη­γου­μέ­νως, είχα ενη­με­ρώ­σει τον Charles Michel, τον Πρόεδρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου, ότι αν συνέ­βαινε κάτι τέτοιο, θα ασκούσα το δικαί­ωμά μου να απα­ντήσω. Και πράγ­ματι αυτό συνέβη. Είχα, συνεπώς, την ευκαι­ρία να τονίσω ποιος προ­κα­λεί τις υφι­στά­με­νες εντά­σεις και προ­κλή­σεις – καλώ­ντας ταυ­τό­χρονα τον κ. Erdogan σε σοβαρό διάλογο, στη βάση του Διε­θνούς Δικαίου, όπως κάνουν όλοι οι υπεύ­θυ­νοι ηγέτες. Σε κάθε περί­πτωση, πιστεύω πως αυτή η αντι­πα­ρά­θεση ενώπιον πάνω από 40 αρχηγών κρατών και κυβερ­νή­σεων ήταν απο­κα­λυ­πτική. Οι ομό­λο­γοί μου είχαν την ευκαι­ρία να δουν ποιος είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τητα ο επι­τι­θέ­με­νος. Τώρα, πλέον, τα πράγ­ματα είναι ξεκά­θαρα για όλους. Μια πολι­τική κοι­νό­τητα βασί­ζε­ται σε κοινές αξίες και αρχές. Η Γαλλία που έλαβε την πρω­το­βου­λία της διορ­γά­νω­σης, ορθώς προ­σκά­λεσε την Τουρκία. Ωστόσο, από­κει­ται στο εξής στην τελευ­ταία να απο­φα­σί­σει εάν θέλει πραγ­μα­τικά να συμ­με­τά­σχει σε αυτή την κοι­νό­τητα.

 

Alexia Kefalas: Γιατί θα πρέπει να θεω­ρη­θούν σοβαρές οι τελευ­ταίες απειλές που εξα­πέ­λυσε ο Τούρκος Πρό­ε­δρος και ιδιαί­τερα η απειλή για εισβολή στην Ελλάδα «νύχτα»;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Οποια­δή­ποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρ­χία μιας χώρας πρέπει να λαμ­βά­νε­ται σοβαρά υπόψη, ιδιαί­τερα υπό τις τρέ­χου­σες διε­θνείς περι­στά­σεις. Το τελευ­ταίο διά­στημα παρα­τη­ρεί­ται μια αδιαμ­φι­σβή­τητη κλι­μά­κωση της τουρ­κι­κής ρητο­ρι­κής, με μια πρω­το­φανή επι­θε­τική γλώσσα, εξω­φρε­νι­κές δηλώ­σεις κατά της χώρας μου, αλλά και ενα­ντίον εμού προ­σω­πικά. Ο Πρό­ε­δρος Erdogan συχνά αφήνει υπο­νο­ού­μενα και δηλώνει τώρα ότι μπορεί να εισβά­λει στη χώρα μου νύχτα, προ­σθέ­το­ντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνο­μι­λή­σει με την Ελλάδα γιατί «δεν είμαστε στο επίπεδό τους». Πρό­κει­ται ίσως για μία γλωσ­σική υπερ­βολή που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για εσω­τε­ρι­κούς πολι­τι­κούς σκοπούς, εκλο­γι­κούς σκοπούς. Ταυ­τό­χρονα, όμως, δεν μπο­ρούμε να αγνο­ή­σουμε ότι οι δηλώ­σεις αυτές επι­βε­βαιώ­νουν μία επι­θε­τική και επε­κτα­τική προ­σέγ­γιση έναντι της Ελλάδας.

Οι τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις θα πρέπει να ανα­λυ­θούν υπό το πρίσμα της επι­και­ρό­τη­τας: Η Ευρώπη είναι αντι­μέ­τωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκο­σμίου Πολέμου. Για τη χώρα μου, είναι απα­ραί­τητο να δια­φυ­λα­χθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απα­ρα­βί­α­στο των συνόρων και η αρχή του δια­λό­γου ως το μόνο μέσο για την ειρη­νική επίλυση των δια­φο­ρών μεταξύ χωρών. Από την πλευρά μας, ανα­γνω­ρί­ζουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριο­θέ­τηση των θαλάσ­σιων συνόρων, της υφα­λο­κρη­πί­δας και της απο­κλει­στι­κής οικο­νο­μι­κής ζώνης (ΑΟΖ). Έχουμε στη διάθεσή μας μόνο ένα μέσο επί­λυ­σης (αυτής της δια­φο­ράς) – και αυτό το μέσο δεν είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο. Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν ανα­γνω­ρί­ζουν καν η μία την άλλη, κατορ­θώ­νουν να λύνουν τις δια­φο­ρές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπο­ρού­σαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία.

 

Alexia Kefalas: Φοβάστε πως η Τουρκία συμπε­ρι­φέ­ρε­ται στην Ελλάδα όπως η Ρωσία στην Ουκρα­νία;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ είναι καταρ­χήν αδια­νό­ητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπο­τι­μούμε τους εγγε­νείς κιν­δύ­νους της παρού­σας κατά­στα­σης. Επέλεξα συνει­δητά να μην αντι­δράσω σε κάθε επι­θε­τική πρό­κληση του Προ­έ­δρου Erdogan και δεν θα παίξω ποτέ το παι­χνίδι της επι­θε­τι­κής πλειο­δο­σίας. Αντι­θέ­τως, όπως δήλωσα από το βήμα των Ηνω­μέ­νων Εθνών και το επα­να­λαμ­βάνω, η πόρτα του δια­λό­γου παρα­μέ­νει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, στη βάση του Διε­θνούς Δικαίου, αλλά δεν θα δεχτώ καμία αμφι­σβή­τηση της κυριαρ­χίας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύ­τερη δυνατή συνερ­γα­σία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυ­ρία, μονα­δικό καθήκον μου είναι να υπε­ρα­σπι­στώ την ασφά­λεια της χώρας μου με κάθε μέσο.

 

Alexia Kefalas: Ανα­φέ­ρε­στε στην αγορά όπλων εκ μέρους της Ελλάδας, όπως τα 24 μαχη­τικά τύπου Rafale και οι 3 φρε­γά­τες από τη Γαλλία και τα μαχη­τικά αερο­σκάφη F-35 από τις ΗΠΑ;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα το δικαί­ωμα να δια­σφα­λί­σει την άμυνά της. Η οικο­νο­μική κρίση των τελευ­ταίων ετών δεν μας είχε επι­τρέ­ψει να επεν­δύ­σουμε στον εκσυγ­χρο­νι­σμό των Ενόπλων Δυνά­μεων. Τώρα που τα δημο­σιο­νο­μικά μας έχουν σαφώς βελ­τιω­θεί, είναι φυσιο­λο­γικό να προ­χω­ρή­σουμε σε πρό­γραμμα εκσυγ­χρο­νι­σμού, αλλά πάντα στη λογική της άμυνας. Δεν μπορεί παρά να με χαρο­ποιεί η συνερ­γα­σία που έχουμε με τη Γαλλία σε αυτόν τον τομέα.

 

Alexia Kefalas: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνά της, πιστεύ­ετε πως η ελλη­νική οικο­νο­μία μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα καιρό αυτό το βάρος;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεπε­ρά­σει το 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, δια­τη­ρούμε έναν προ­σε­κτικό σχε­δια­σμό με βάση τις ανάγκες μας και τους δια­θέ­σι­μους πόρους. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενερ­γούμε σύμφωνα με τις δια­τά­ξεις του Προ­γράμ­μα­τος Αμυ­ντι­κών Επεν­δύ­σεων του 2014. Δεν θέλουμε, σε καμία περί­πτωση, να εισέλ­θουμε σε μια κούρσα εξο­πλι­σμών με την Τουρκία, αλλά είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να δια­τη­ρούμε μια απο­τρε­πτική δύναμη απέ­να­ντι σε κάθε από­πειρα υπο­νό­μευ­σης της κυριαρ­χίας μας. Δεν χρειά­ζε­ται να πω περισ­σό­τερα.

 

Alexia Kefalas: Η Τουρκία ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αισθά­νε­ται απει­λού­μενη…

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Είναι ανεύ­θυνο, εκ μέρους της Τουρ­κίας, να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι αισθά­νε­ται πως απει­λεί­ται από τα νησιά μας, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τητα συμ­βαί­νει το ακριβώς αντί­θετο. Θυμίζω εδώ την εισβολή του τουρ­κι­κού στρατού στην Κύπρο το 1974 – αυτή η χώρα υφί­στα­ται κατοχή ακόμη και σήμερα. Επα­να­λαμ­βάνω λοιπόν ότι προ­σβλέ­πουμε στις καλύ­τε­ρες δυνατές σχέσεις με τον γείτονά μας, αλλά η ‘Αγκυρα πρέπει να γνω­ρί­ζει ότι υπάρχει μια αδια­πέ­ρα­στη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπε­ρά­σει.

 

Alexia Kefalas: Τον Ιούλιο του 2020, σοβαρά περι­στα­τικά έλαβαν χώρα στο Αιγαίο, καθώς η ‘Αγκυρα έστειλε ερευ­νη­τικό σκάφος εντο­πι­σμού υδρο­γο­ναν­θρά­κων, που συνο­δευό­ταν από πολε­μικά πλοία. Μόνον η Γαλλία μεσο­λά­βησε, γεγονός που απέ­τρεψε την κλι­μά­κωση…

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Είναι αλήθεια ότι η σχέση μας με τη Γαλλία είναι ξεχω­ρι­στή. Πέρα από την ιστο­ρική φιλία των λαών μας, υπάρχει μία συνερ­γα­σία που βασί­ζε­ται στη Συμ­φω­νία Στρα­τη­γι­κής Εται­ρι­κής Σχέσης που υπε­γράφη πέρυσι στο Παρίσι. Αυτή η Συμ­φω­νία προ­βλέ­πει αμοι­βαία βοήθεια σε περί­πτωση κιν­δύ­νου. Η Γαλλία θα παρέμ­βει για να στη­ρί­ξει την Ελλάδα, σε περί­πτωση στρα­τιω­τι­κής επί­θε­σης, και αντί­στροφα. Με τον φίλο μου, τον Πρόεδρο Emmanuel Macron, μοι­ρα­ζό­μα­στε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.

 

Alexia Kefalas: Πώς βλέπετε την επι­θυ­μία του Τούρκου Προ­έ­δρου να μεσο­λα­βή­σει στην ουκρα­νική σύγκρουση;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει ευθυ­γραμ­μι­στεί με τις δυτικές κυρώ­σεις κατά της Ρωσίας. Αντί­θετα, απο­κο­μί­ζει τερά­στια οφέλη από τα περιο­ρι­στικά μέτρα μας, διευ­κο­λύ­νο­ντας την κατα­στρα­τή­γησή τους, γεγονός που μειώνει την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητά τους.

 

Alexia Kefalas: Τι στάση τηρεί η Ελλάδα σε αυτή τη σύγκρουση; Ποιος είναι ο ρόλος της;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Η Ελλάδα βρί­σκε­ται πάντα στην πλευρά του Διε­θνούς Δικαίου, της Δικαιο­σύ­νης και της Ελευ­θε­ρίας. Από την πρώτη μέρα της ρωσικής επί­θε­σης, υπο­στη­ρί­ξαμε την Ουκρα­νία, στέλ­νο­ντας ανθρω­πι­στική και στρα­τιω­τική βοήθεια. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί η Ελλάδα ιστο­ρικά και παρα­δο­σιακά είχε δεσμούς φιλίας με τον ρωσικό λαό. Έχω εξη­γή­σει δημόσια ότι αυτός ο πόλεμος μας αφορά όλους, γιατί ουσια­στικά πρό­κει­ται για παρα­βί­αση της κυριαρ­χίας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, ιερών αρχών του Διε­θνούς Δικαίου που είναι η αυτο­κυ­ριαρ­χία και η εδαφική ακε­ραιό­τητα. Δεν μπο­ρούμε να ανε­χθούμε τη δημιουρ­γία τέτοιου είδους προη­γού­με­νων. Εξάλλου, η Ρωσία εργα­λειο­ποιεί τις πηγές ενέρ­γειας και έχει προ­κα­λέ­σει αυτήν την οικο­νο­μική και κοι­νω­νική κρίση που επη­ρε­ά­ζει όλες τις ευρω­παϊ­κές χώρες. Επι­πλέον, έχουμε θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ το λιμάνι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, στα βόρεια της χώρας, το οποίο έχει γίνει και πύλη εισόδου φυσικού αερίου, καλύ­πτο­ντας τις ανάγκες της Ελλάδας και των Βαλ­κα­νίων και -γιατί όχι- της Ουκρα­νίας.

 

Alexia Kefalas: Ποια είναι η στρα­τη­γική σας στον τομέα της ενέρ­γειας;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Βρι­σκό­μα­στε στο τελικό στάδιο της κατα­σκευής ενός πλωτού σταθμού υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου (LNG) και μόλις εγκαι­νιά­σαμε τη δια­σύν­δεση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που θα μετα­φέ­ρει αζέρικο αέριο από την Ελλάδα στη Βουλ­γα­ρία και από εκεί στη Ρου­μα­νία. Στόχος είναι να βοη­θή­σουμε τα Βαλ­κά­νια να απε­ξαρ­τη­θούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Oι Ευρω­παίοι και Αμε­ρι­κα­νοί εταίροι μας αξιο­λο­γούν θετικά αυτή τη γεω­πο­λι­τική και γεω­στρα­τη­γική θέση της Ελλάδας. Δε δια­θέ­τουμε πυρη­νικό σταθμό, επο­μέ­νως είμαστε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να εξα­κο­λου­θούμε να χρη­σι­μο­ποιούμε, βρα­χυ­πρό­θε­σμα, τον λιγνίτη, και φυσικά το φυσικό αέριο. Οι δύο σταθμοί υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου στη Ρεβυ­θούσα (ο ένας είναι πλωτός) είναι ήδη σε λει­τουρ­γία και αυτός της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης θα είναι έτοιμος το 2023. Παράλ­ληλα, συνε­χί­ζουμε τη ραγδαία ανά­πτυξη της παρα­γω­γής ενέρ­γειας από ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές. Στις 14 Οκτω­βρίου, η κατα­νά­λωση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στην Ελλάδα καλύ­φθηκε 100%, για 5 έως 6 ώρες, από αιολικά πάρκα, φωτο­βολ­ταϊκά πάνελ και υδροη­λε­κτρικά εργο­στά­σια. Πρό­κει­ται για ένα σημα­ντικό βήμα και θα κάνουμε ό,τι μπο­ρούμε για να δια­σφα­λί­σουμε ότι θα έχει συνέ­χεια.

 

Alexia Kefalas: Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και λιτό­τη­τας στην Ελλάδα, οι εξα­γω­γές βρί­σκο­νται στο υψη­λό­τερο επίπεδο και η χώρα επω­φε­λεί­ται από μια σειρά δυτικών επεν­δύ­σεων: Pfizer, Microsoft, Amazon, Volkswagen, Google και σύντομα L’Oréal. Έχει περάσει η εποχή που υπήρχαν μόνο Κινέζοι επεν­δυ­τές;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Ναι… αυτή η εποχή έχει περάσει. Η Ελλάδα έχει γίνει προ­νο­μια­κός προ­ο­ρι­σμός των διεθνών επεν­δυ­τών. Τους προ­σελ­κύει η πολι­τική στα­θε­ρό­τητα της χώρας, αλλά και η γεω­γρα­φική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώ­πινο δυνα­μικό. Ένα μεγάλο μέρος των νέων μας εγκα­τέ­λειψε τη χώρα, κατά τη διάρ­κεια της οικο­νο­μι­κής κρίσης, ανα­ζη­τώ­ντας ένα καλύ­τερο μέλλον. Θα ήθελα πολύ να τους δω να επι­στρέ­φουν. Στο μεταξύ, το 2022 καταρ­ρί­ψαμε ρεκόρ ξένων επεν­δύ­σεων στην Ελλάδα, ιδιαί­τερα στον τομέα των νέων τεχνο­λο­γιών, και είμαι πεπει­σμέ­νος ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

 

Alexia Kefalas: Ο του­ρι­σμός, δεύ­τε­ρος πυλώνας της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας μετά την εμπο­ρική ναυ­τι­λία, ανα­κάμ­πτει δυνα­μικά. Ωστόσο, δια­θέ­τει η χώρα τις απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές για να φιλο­ξε­νή­σει, όπως έγινε αυτό το καλο­καίρι, 33 εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες, δηλαδή αριθμό τρι­πλά­σιο από τον πλη­θυ­σμό της;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Εργα­ζό­μα­στε ώστε η Ελλάδα να μπορεί να υπο­δέ­χε­ται επι­σκέ­πτες 365 ημέρες το χρόνο. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Εκτός από την Ακρό­πολη που απο­τε­λεί το πιο γνωστό σύμβολο στον κόσμο, υπάρχει και μια Ελλάδα με λιγό­τε­ρους επι­σκέ­πτες, άγριας ομορ­φιάς, με εντελώς παρ­θέ­νες περιο­χές που προ­σελ­κύ­ουν του­ρί­στες οι οποίοι ανα­ζη­τούν την αυθε­ντι­κό­τητα. Τα τοπία, η φιλο­ξε­νία, ο πολι­τι­σμός, η γαστρο­νο­μία τους είναι μονα­δικά. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορ­ρο­πία μεταξύ της ανάγκης για υπο­δο­μές και της δια­φύ­λα­ξης του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος.

 

Alexia Kefalas: Η πρό­σφατη εικόνα των 92 γυμνών προ­σφύ­γων, εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νων κοντά στον ποταμό Έβρο, στα ελλη­νο­τουρ­κικά σύνορα, συγκλό­νισε πολλούς. Η Τουρκία κατη­γο­ρεί την Ελλάδα ότι επα­να­προ­ω­θεί με τη βία μετα­νά­στες…

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Αυτές οι κατη­γο­ρίες δεν είναι και­νού­ριες. Ήδη τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργα­λειο­ποί­ησε το μετα­να­στευ­τικό ζήτημα, επι­χει­ρώ­ντας να εξω­θή­σει μεγάλο αριθμό μετα­να­στών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πήγαμε στα σύνορα με τους ηγέτες των ευρω­παϊ­κών θεσμών για να στεί­λουμε ένα ξεκά­θαρο μήνυμα στην Τουρκία: τα ευρω­παϊκά σύνορα είναι απα­ρα­βί­α­στα. Και ως Πρω­θυ­πουρ­γός μιας ευρω­παϊ­κής χώρας πρώτης γραμμής, έτσι αντι­λαμ­βά­νο­μαι το καθήκον μας, που είναι να προ­στα­τεύ­ουμε τα σύνορά μας και να εμπο­δί­ζουμε τους μετα­νά­στες να εισέρ­χο­νται παρά­νομα στην Ευρώπη – με σεβασμό, βεβαίως, στις αρχές του ανθρω­πι­σμού. Καθη­με­ρινά, οι ελλη­νι­κές αρχές κάνουν το καλύ­τερο δυνατό για να σώσουν μετα­νά­στες που κιν­δυ­νεύ­ουν και έχουμε σώσει χιλιά­δες ζωές από το 2015.

 

Alexia Kefalas: Ωστόσο, η Ελλάδα δέχεται κατη­γο­ρίες, εδώ και καιρό, ότι δεν σέβεται τα θεμε­λιώδη δικαιώ­ματα των μετα­να­στών;

 

Κυριά­κος Μητσο­τά­κης: Ασφαλώς, σήμερα, οι συν­θή­κες για τους μετα­νά­στες δεν είναι πια οι ίδιες στα νησιά του Αιγαίου. Ο καταυ­λι­σμός της Μόριας, στη Λέσβο, αυτό το παλιό, απάν­θρωπο στρα­τό­πεδο της ντροπής, δεν υπάρχει πια. Έχουμε δημιουρ­γή­σει υπερ­σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές, σε στενή συνερ­γα­σία με την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή. Οι αιτή­σεις ασύλου εξε­τά­ζο­νται γρήγορα. Εάν γίνουν δεκτοί, όσοι έχουν λάβει άσυλο είναι ευπρόσ­δε­κτοι να ενσω­μα­τω­θούν στη χώρα μας. Προ­σω­πικά, έχω εργα­στεί πολύ για τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν για τους ασυ­νό­δευ­τους ανή­λι­κους – κάτι που ανα­γνω­ρί­ζουν άλλωστε οι ΜΚΟ που αντι­με­τω­πί­ζουν αυτά τα θέματα με τη δέουσα σοβα­ρό­τητα.

Έχουμε καλή συνερ­γα­σία με τη συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των ΜΚΟ, αλλά πρέπει να γίνει αντι­λη­πτό ότι ορι­σμέ­νες από αυτές προ­τι­μούν ξεκά­θαρα να παίζουν το ρόλο του δια­κι­νητή – κάτι που τους οδηγεί να ασκούν κριτική στην Ελλάδα, ανα­πα­ρά­γο­ντας αβάσιμα επι­χει­ρή­ματα της ‘Αγκυρας. Η Τουρκία, βεβαίως, έχει φιλο­ξε­νή­σει στο έδαφός της 4 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες, αλλά αυτό δεν σημαί­νει ότι μπο­ρούμε να αγνο­ή­σουμε την άρνησή της να σεβα­στεί τις δια­τά­ξεις της Κοινής Δήλωσης που υπε­γράφη με την ΕΕ το 2016 – πόσω μάλλον επειδή η Ένωση παρέχει γεν­ναιό­δωρα κον­δύ­λια για να βοη­θή­σει τους πρό­σφυ­γες να καλύ­ψουν τις ανάγκες τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.