Ειδήσεις

Τουρισμός: Ποιες αγορές πάτησαν φρένο τον Αύγουστο

Μειώθηκαν τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ξένες αγορές. Ποιες χώρες ψαλίδισαν την άνοδο ρεκόρ των εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία Αυγούστου ταξιδιωτικού ισοζυγίου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -0,40%) επιβεβαίωσαν αυτό που οι παράγοντες του τουρισμού μετέφεραν από τον Ιούλιο: ότι το «φρένο» που καταγράφηκε στη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα κατά το χρυσοφόρο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και το κύμα προσφορών που επιστράτευσαν οι ξενοδόχοι για να αναθερμάνουν τις κρατήσεις, θα αποτυπωνόταν, αναπόφευκτα, στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αυτές που καταγράφει επίσημα η ΤτΕ ΕΛΛ -0,40%, τουλάχιστον, αφού υπάρχει μια πρόσθετη «γκρίζα» περιοχή εσόδων- όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής– αδιευκρίνιστου ακόμα μεγέθους.

Το ηχηρό alert που εκπέμπουν τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ -0,40% αφορά το γεγονός πως οι εισπράξεις σχεδόν σήκωσαν χειρόφρενο τον Αύγουστο. Τον μήνα της απόλυτης αιχμής της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Μήνα κατά τον οποίο η χώρα:

– Υποδέχεται τον περισσότερο κόσμο: 6 εκατ. επισκέπτες φέτος σε σύνολο 21 εκατ. ταξιδιωτών που ήρθαν στη χώρα στο σύνολο του οκταμήνου (δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιβάτες κρουαζιέρας)

– Μετράει τις περισσότερες εισπράξεις: 3,6 δισ. ευρώ φέτος σε σύνολο 11,6 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου (συμπεριλαμβάνονται έσοδα από την κρουαζιέρα).

Όμως, ενώ το οκτάμηνο ολοκληρώθηκε με αύξηση 11,1% των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ο Αύγουστος έκλεισε με άνοδο 1,4% η οποία μεταφράζεται σε οριακή αύξηση 5 εκατ. ευρώ. Μικρή αλλά άνοδος θα πει κανείς. Όμως, στην οικονομία της χρονιάς, οι εισπράξεις του Αυγούστου έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τα έσοδα άλλων μηνών.

Τα πιο πάνω αποτυπώθηκαν στα χρήματα που ξόδεψε κάθε ξένος επισκέπτης που ήρθε στην Ελλάδα. Έτσι, η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών η οποία παρουσίαζε αύξηση μέχρι τον Ιούλιο, κατέγραψε μείωση 3,2% τον Αύγουστο συμπαρασύροντας σε οριακή πτώση (-0,2%) τη μέση δαπάνη για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Αν ανατρέξει κανείς στη… μεγάλη εικόνα της φετινής τουριστικής, χρονιάς όπως αυτή εξελίχθηκε μέχρι τον Αύγουστο, θα διαπιστώσει την τεράστια τρύπα εσόδων από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28. Μια «τρύπα» το μέγεθος της οποίας φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο και αντιστοιχεί σε βουτιά 36,7%, από τα 3,15 δισ. ευρώ έσοδα του 2017 στα 1,99 δισ. ευρώ φέτος.

Το alert, όμως, δεν αφορά μόνο τις χώρες εκτός ΕΕ-28. Επεκτείνεται και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς πτώση 3,3% κατέγραψαν τον Αύγουστο οι εισπράξεις από επισκέπτες χωρών της Ε.Ε εκτός της ζώνης του ευρώ.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, δεν θα ήταν από μόνο του δυνατό να θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Εκείνο που σίγουρα προκαλεί πονοκεφάλους σε κυβέρνηση και παράγοντες του χώρου είναι το γεγονός πως η μείωση εισπράξεων του Αυγούστου δεν αφορούσε μία, ούτε δύο αλλά τις τέσσερις από τις πέντε βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία). Κι επιπλέον, την κρουαζιέρα, έστω οριακά. Τρεις, μάλιστα, από τις πέντε κύριες αγορές (Γαλλία, Ηνωμ. Βασίλειο, Ρωσία) κατέγραψαν μείωση εισπράξεων όχι μόνο τον Αύγουστο αλλά στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου. Με πιθανότερο σενάριο να ολοκληρώσουν τη φετινή χρονιά με μείωση σε σχέση με το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αγορά της Γερμανίας η οποία εμφάνισε άνοδο εισπράξεων 18,2% στο οκτάμηνο, τον Αύγουστο κινήθηκε με την όπισθεν καταγράφοντας μείωση εσόδων 5%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά-δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε μείωση εσόδων 15,1% τον Αύγουστο και 4,3% στο οκτάμηνο.

Ακόμα πιο ηχηρή ήταν η μείωση εισπράξεων από την αγορά της Γαλλίας η οποία έφθασε το 21,5% τον Αύγουστο και το 8,3% στο οκτάμηνο.

Η αγορά της Ρωσίας αποδείχθηκε μακράν η καλύτερη στο… μακροβούτι καθώς κατέγραψε μείωση εισπράξεων 39,5% τον Αύγουστο και 23% στους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς.

Στα περυσινά επίπεδα διατηρήθηκαν τα έσοδα από την κρουαζιέρα τα οποία εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,9% στο οκτάμηνο η οποία συνδυάστηκε με μείωση εσόδων 1,4% τον Αύγουστο.

Μοναδική εξαίρεση από τις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού αποτέλεσαν οι ΗΠΑ από τις οποίες οι εισπράξεις αυξήθηκαν 10,9% τον Αύγουστο και 27,5% στο οκτάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι.

πηγή euro2day.gr

Συντάκτης Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου