Ρεπορτάζ

Εργολάβος οικοδομών κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα

Την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με σκοπούμενο συνολικό όφελος, που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση θα αντιμετωπίσει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου ένας εργολάβος οικοδομών που έχει καταδικαστεί ερήμην πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα.
Αθώος έχει κριθεί στην ίδια υπόθεση γνωστός επιχειρηματίας του ίδιου κλάδου, που εφέρετο να είχε κάνει χρήση επιταγών που έφεραν πλαστές υπογραφές, από κοινού με τον ανωτέρω, προκειμένου να πετύχουν την προεξόφλησή τους σε τράπεζες.
Την 1η Ιουνίου 2009 η Τράπεζα Αττικής Α.Ε. επέδωσε στον μηνυτή- εργολάβο αντίγραφο απογράφου της, με διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και συνημμένη επιταγή προς πληρωμή, με την οποία επιτασσόταν να της καταβάλει συνολικά το χρηματικό ποσό των 21.730 €. Η ανωτέρω διαταγή πληρωμής εξεδόθη με βάση επιταγή της FBBank ποσού 20.000 €, εκδόσεως σε διαταγή ενός κατοίκου της Ρόδου και πληρωτέα στη Ρόδο την 30ή Νοεμβρίου 2008. Η επιταγή αυτή φέρεται να μεταβιβάστηκε δια οπισθογραφήσεως από τον επιχειρηματία στον μηνυτη,́ ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να τη μεταβίβασε δια οπισθογραφήσεως σε ομόρρυθμη εταιρία που εκπροσωπείται από τον πρώτο κατηγορούμενο. Ο τελευταίος μεταβίβασε τη συγκεκριμένη επιταγή δια οπισθογραφήσεως «αξία ενεχύρου» στην Τράπεζα Αττικής Α.Ε.. Στη συνέχεια, η τράπεζα εμφάνισε την επιταγή νομότυπα και εμπρόθεσμα προς είσπραξη ωστόσο δεν πληρώθηκε λόγω ελλείψεως επαρκούς υπολοίπου στο λογαριασμό του εκδότη, οπότε και σφραγίστηκε. Την 24η Ιουνίου 2009 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. επέδωσε στον μηνυτή αντίγραφο απογράφου διαταγής πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ρόδου με συνημμένη επιταγή προς πληρωμή, με την οποία επιτασσόταν να της καταβάλει συνολικά το χρηματικό ποσό των 10.195 €. Η ανωτέρω διαταγή πληρωμής εξεδόθη με βάση επιταγή της Συνεταιριστικής Τράπεζας ποσού 9.450 €, εκδόσεως του δευτέρου κατηγορουμένου σε διαταγή του μηνυτή που ήταν πληρωτέα στη Ρόδο την 25η Απριλίου 2009. Η επιταγή αυτή φέρεται να μεταβιβάστηκε δια οπισθογραφήσεως από τον μηνυτή στην ομόρρυθμη εταιρία του πρώτου κατηγορούμενου. Ο τελευταίος μεταβίβασε τη συγκεκριμένη επιταγή δια οπισθογραφήσεως «αξία ενεχύρου» στην Εθνική Τράπεζα, δεν πληρώθηκε λόγω ελλείψεως επαρκούς υπολοίπου στο λογαριασμό του εκδότη και σφραγίστηκε. Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 η FBBank επέδωσε στον μηνυτή αντίγραφο απογράφου διαταγής πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ρόδου με συνημμένη επιταγή προς πληρωμή, με την οποία επιτασσόταν να της καταβάλει το χρηματικό ποσό των 7.223,85 €. Η διαταγή πληρωμής εξεδόθη με βάση επιταγή της Γενικής Τράπεζας ποσού 6.700 €, εκδόσεως του δευτέρου κατηγορουμένου σε διαταγή του μηνυτή και πληρωτέα στη Ρόδο την 25η Φεβρουαρίου 2009. Η επιταγή αυτή φέρεται να μεταβιβάστηκε δια οπισθογραφήσεως από τον μηνυτή στην ομόρρυθμη εταιρία του πρώτου κατηγορούμενου. Ο τελευταίος μεταβίβασε τη συγκεκριμένη επιταγή δια οπισθογραφήσεως «αξία ενεχύρου» στην FBBank, δεν πληρώθηκε λόγω ελλείψεως επαρκούς υπολοίπου και σφραγίστηκε. Την ύπαρξη και των τριών επιταγών, όπως προέκυψε, αγνοούσε ο μηνυτής.
Συγκεκριμένα στην πρώτη επιταγή ο μηνυτής φέρεται σαν δεύτερος οπισθογράφος με μόνη τη θέση μιας υπογραφής φερόμενης ως δικής του και μάλιστα δυσανάγνωστης, χωρίς να υπάρχει σφραγίδα της επιχείρησής του, την οποία όμως υπογραφή δεν την αναγνωρίζει ως δική του. Επιπλέον δεν γνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, ούτε τον φερόμενο ως εκδότη της επιταγής ούτε και τον φερόμενο ως πρώτο οπισθογράφο αυτής ούτε και είχε ποτέ κάποιου είδους συναλλαγή μαζί τους.
Ο μηνυτής εργολάβος οικοδομών, συνεργαζόταν με την ομόρρυθμη εταιρία νομίμως εκπροσωπούμενη από τον πρώτο κατηγορούμενο καθώς προμηθευόταν από αυτή σίδηρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου