Ρεπορτάζ

Νέες σοβαρές τριβές μεταξύ ΔΕΥΑΡ και Περιφέρειας για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων!

Την αντίδραση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Φλεβάρη, προκάλεσε έγγραφο του διευθυντή της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Εμμανουήλ Διακομανώλη, με το οποίο γνωστοποιείται ότι τυχόν άδειες που έχουν χορηγηθεί σε ελαιοτριβεία για την μεταφορά των αποβλήτων τους στον Βιολογικό της Ρόδου, ανακαλούνται!.
Ο κ. Φλεβάρης, συνομίλησε για το θέμα που ανέκυψε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Δ. Τσίκκη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο του εγγράφου του διευθυντή, τονίζοντας μάλιστα ότι επιδιώκει να έχει αγαστές σχέσεις με την Περιφέρεια.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου κ. Γ. Γιαννάς, απέστειλε στην ΔΕΥΑ Ρόδου και στον αντιπεριφερειάρχη και κοινοποίησε σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το ακόλουθο έγγραφο:
«ΘEMA : Αδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας Ελαιοτριβείων Νήσου Ρόδου . ΣΧΕΤ.: Α.Το με αρ. πρωτ. 4307/19-10-2016 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη , Ιωάννη Φλεβάρη Β. Το με αρ.πρωτ. 678/7-09-2016 έγγραφο της ΔΕΥΑΡ.
Σε συνέχεια των ως άνω σχετικών σας γνωρίζουμε τις απόψεις της Υπηρεσίας μας αναφορικά με την τελική διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείων της νήσου Ρόδου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της ΔΕΥΑΡ.
Τα διφασικά ελαιοτριβεία παράγουν υγρά απόβλητα μόνο απο το πλύσιμο του ελαιοκάρπου και απο το φυγοκεντρικό διαχωριστήρα. Τα απόβλητα, μετά από επεξεργασία (υποχρεωτική με βάση τις ΠΠΔ) που περιλαμβάνει λιποσυλλέκτη, εξουδετέρωση (προσθήκη τουλάχιστον 5 κιλών ασβέστη ανά τόνο ελαιοκάρπου ή 2 % ανά μονάδα όγκου των υγρών αποβλήτων) και καθίζηση (προβλέπεται τουλάχιστον 3ωρη παραμονή) οδηγούνται σε στεγανή δεξαμενή και η τελική τους διάθεση θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλους αποδέκτες (ΕΕΛ ΔΕΥΑΡ) Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες τα απόβλητα αυτά, εφόσον έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, είναι συμβατά ως προς την σύστασή τους με τα αστικά λύματα.
Από την Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου έχουν χορηγηθεί άδειες για τρία τριφασικά ελαιοτριβεία στο Δήμο Ρόδου, τα οποία έχουν την υποχρέωση τήρησης των ορών της ΑΕΠΟ (Α2) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Και για τα τριφασικά ελαιοτριβεία η διάθεση υγρών αποβλήτων μετά από επεξεργασία σε κατάλληλους αποδέκτες (ΕΕΛ ΔΕΥΑΡ) αφορά μόνο τα απόβλητα που προέρχονται από το πλύσιμο του ελαιοκάρπου.
Η τελική διάθεση των υγρών αποβλήτων, που προέρχονται από την παραγωγική διαδικασία (κατσίγαρος) γίνεται σε εξατμισοδεξαμενές σύμφωνα με την Υ.α με Αριθ. φ.15/4187/ 266/2012 και την με Α.Π. οικ. 12550/744/Φ15 2-11-20Γ2 εγκύκλιος Γενικές κατευθύνσεις εφαρμογής του όρου Ε3 της με α.π. Φ. 15/4187/266 ΚΥΑ (ΦΕΚ1275/Β/11 -4- 2012) της ΓΓ.Β.
Σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
«4.1.1 Ο φορέας του έργου φέρει ακέραιη την ευθύνη για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών, που επιβάλλονται με την παρούσα απόφαση.
4.3.2.2 Το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των βοθρολυμάτων να γίνεται με ευθύνη του φορέα του έργου και με σκοπό να ελαχιστοποιούνται οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η όχληση των κατοίκων.
4.3.2.3    Να γίνεται έλεγχος του περιεχομένου των βυτιοφόρων προτού εκκενωθούν στην δεξαμενή υποδοχής
4.6.4 Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί εκ μέρους της ΜΥΑ Ρόδου και σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της, στη σύνδεση οποιασδήποτε παραγωγικής μονάδας με το αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ουσιών που θα δημιουργήσουν λειτουργικό πρόβλημα στην εγκατάσταση. Να υπάρχει συνεχής επαφή της ΔΕΥΑ με τις παραγωγικές μονάδες που συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο, καθώς και παρακολούθηση της ποιότητας των εισερχομένων υγρών αποβλήτων στο αποχετευτικό δίκτυο. Η συνεπεξεργασία υγρών αποβλήτων παραγωγικών μονάδων με τα αστικά λύματα μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφόσον α) τα απόβλητα των παραγωγικών μονάδων έχουν υποστεί κατάλληλη προεπεξεργασία και β) η ποιοτική σύσταση των αποβλήτων αυτών δε διαφέρει αισθητά από τον μέσο όρο της σύστασης των αστικών λυμάτων» της με Α.Π.οικ. 32074 27-6-2016 απόφασης «Ανανέωση, τροποποίηση και κωδικοποίηση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί με την ΚΥΑ 104438/22.5.2008 για τα έργα αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων του Δήμου Ρόδου, που βρίσκονται στην περιοχή ‘Βόδι’ του Νομού Δωδεκανήσου», η ΔΕΥΑΡ έχει την υποχρέωση να ελέγχει το περιεχόμενο των βυτιοφόρων που μεταφέρουν απόβλητα ελαιοτριβείων, προτού εκκενωθούν στην δεξαμενή υποδοχής και την δυνατότητα συνεπεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, που έχουν υποστεί κατάλληλη προεπεξεργασία.
Με το Β σχετικό μας ενημερώνετε ότι ανακαλούνται οι βεβαιώσεις που έχετε χορηγήσει κατά το παρελθόν για ορισμένα ελαιοτριβεία.
Παρακαλούμε, προκειμένου η Υπηρεσία μας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες της (ανάκληση των αδειών για τα συγκεκριμένα ελαιοτριβεία), να μας κάνετε γνωστό ποιες βεβαιώσεις ανακαλούνται».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου