«Η Μεγίστη είναι ο ορισμός της Ελλάδας και η μικρογραφία της. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά των δυνατών συναισθημάτων που νιώθουμε κάθε φορά που τα βήματά μας, μας οδηγούν στο Καστελλόριζο!» Με τις σκέψεις αυτές ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης ως επικεφαλής μεγάλης ομάδας της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δωδεκανήσου, επισκέφτηκε το ακριτικό νησί για να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά η διαρκής παρουσία της Περιφερειακής Αρχής στο νοτιότερο νησί του Νοτίου Αιγαίου με απαράμιλλη ομορφιά και την μεγάλη αξία.

 

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επέλεξε το Καστελλόριζο ως συμβολισμό του πολιτικού του προγράμματος το 2014 με το όνομα «2Κ», όπως ο κ. Φλεβάρης ανέφερε, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη στις Αρχές του νησιού.

 

Τον κ. Φλεβάρη συνόδευσε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Πάνος Βενέρης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου κ. Χρήστος Καραϊσαρίδης και στελέχη της Υπηρεσίας. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και πιστοποίηση των συστημάτων ζύγισης στον Δημοτικό Αερολιμένα Καστελλορίζου (ΔΑΖΟ) και ενημέρωση για λειτουργικά θέματα. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Δήμαρχο Μεγίστης κ. Γιώργο Σαμψάκο και εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου, της Εκκλησίας και των Τοπικών Αρχών καθώς και με τους Διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων και τον Κυβερνήτη πλωτής μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης υπήρξαν συζητήσεις και συνομιλίες με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού και ενημέρωσή τους για θέματα των Υπηρεσιών και την τήρηση των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Αντιπεριφερειάρχης συνάντησε και τον συνάδελφό του, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ που επισκέφτηκε το νησί για το

5ο Διεθνές Ιστορικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται στο Καστελλόριζο από 23 έως 30 Αυγούστου 2020 με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ειρήνη Σαρίογλου και επισκέφτηκαν την Έκθεση. Ο κ. Φλεβάρης με τον κ. Παπαεμμανουήλ και τον Αιδεσιμότατο Π. Γεώργιο μετέβησαν και στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ που υπάρχει πρόθεση να ανακαινιστεί και να εγκαινιαστεί με δωρεά του κ. Μαρτίνου καθώς και στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο κ. Παπαεμμανουήλ που είναι καθηγητής βυζαντινής μουσικής, με την ιδιότητα του άρχοντος πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου έψαλλε με συγκίνηση «τη υπερμάχω στρατηγώ».

 

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα της Περιφέρειας στο νησί και το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για το Καστελλόριζο και τον Δήμο. Μεταξύ των έργων αυτών είναι η συντήρηση οδοποιίας σημαντικού προϋπολογισμού, η κατασκευή προβλήτας στην Στρογγύλη, η μελέτη του υδατοδρομίου και γενικά η δημιουργία υποδομών.

 

Η μετάβαση του Αντιπεριφερειάρχη και του κλιμακίου της Περιφέρειας στο Καστελλόριζο έγινε μέσω των παράνομων NAVTEX, θαλασσίων ερευνών και διεκδικήσεων που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σε κλίμα μεγάλης έντασης και αντιπαράθεσης που δημιούργησε η γειτονική Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου δεσπόζει η στρατηγική θέση και η σημασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης με τη Ρω, την Στρογγύλη και τις 14 συνολικά νησίδες.

 

Ο κ. Φλεβάρης, κατά την αποχώρησή του από το λιμάνι της Μεγίστης, τόνισε ότι μεταφέρει το μήνυμα και την πραγματική εικόνα από το νησί. «Οι Έλληνες του Καστελλορίζου ζουν και δημιουργούν στο νησί τους με υψωμένη την Ελληνική σημαία στα σπίτια τους και την ψυχή τους. Μακριά από υποδομές, ευκολίες και αναγκαιότητες που θεωρούνται δεδομένες ή μη σημαντικές στα αστικά κέντρα και στα μεγάλα νησιά βρίσκονται εδώ για να δηλώνουν σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην Μεσόγειο με τα νησιά της και τους ανθρώπους τους, που έχουν ζωντανή κοινωνία, οικονομία και Αυτοδιοίκηση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι αυτούσια τα λόγια του Παπαγιώργη Μαλτέζου, του ιερέα της Μεγίστης: «Εμείς εδώ δεν φοβόμαστε και δεν ανησυχούμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Πατρίδα μας και στο στρατό μας. Έτσι γεννηθήκαμε, έτσι ζούμε και έτσι έχουμε μάθει. Η εικόνα σήμερα στο Καστελλόριζο είναι αυτή που βλέπετε εσείς και όχι αυτή που μεταφέρουν κάποια μέσα ενημέρωσης για αγωνία και ανησυχία των κατοίκων. Όλα εδώ είναι φυσιολογικά. Ζούμε και εργαζόμαστε κανονικά όπως και πριν χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Περιμένουμε από όλους τους Έλληνες να έρχονται στην Μεγίστη όχι μόνο για

να κάνουν τις διακοπές τους, αφού όλοι πρέπει να περάσουν έστω και μια φορά από εδώ, για να μας δουν, να μας μιλήσουν και να νιώσουν τι σημαίνει κάτοικος των ακριτικών Ελληνικών νησιών».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ