Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα εξεταστούν την 7η Σεπτεμβρίου 2020 οι αντιρρήσεις που υπέβαλε ένας 52χρονος λογιστής καταδικασθείς σε κάθειρξη εννέα ετών για απάτη και πλαστογραφία, αιτούμενος νέα προσμέτρηση των ποινών του.
Σύμφωνα με την αίτηση ο 52χρονος ήδη έχει εκτίσει 26 μήνες πραγματικής κράτησης και 24 μήνες εργασίας. Όπως υποστηρίζει, καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ο οποίος πλέον έχει καταργηθεί και το αδίκημα της απάτης για το οποίο η δίωξη που του ασκήθηκε ήταν για απλή συνδρομή κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και όχι για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, έχει καταστεί πλημμέλημα.
Όπως υποστηρίζει κρατείται στις Φυλακές της Κω, δυνάμει της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών για την πράξη της πλαστογραφίας με χρήση κατ’εξακολούθηση και κατ’επάγγελμα και με την επιβαρυντική συνδρομή του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και για την πράξη της απλής συνέργειας σε απάτη, κατ’επάγγελμα σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.
Με τις νέες ποινικές διατάξεις που ισχύουν από 1 Ιουλίου 2019, καταργήθηκαν ολοσχερώς εκείνες για τις οποίες εκτίει την ποινή και τέθηκαν σε ισχύ πριν την καθαρογραφή της δικής του απόφασης στο ειδικό βιβλίο δημοσίευσης.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω ζητά με την αίτησή του να γίνει νέα προσμέτρηση της ποινής του για το αδίκημα της πλαστογραφίας κατ’επάγγελμα και για το αδίκημα της απλής συνδρομής της απάτης κατ’επάγγελμα, τα οποία τιμωρούνται, πλέον, με φυλάκιση έως 5 έτη και κατά συνέπεια, η συνολική ποινή πλέον δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 έτη φυλάκισης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
Επικουρικά ζητά σε περίπτωση που θεωρηθεί πως μόνο το αδίκημα της απάτης αποτελεί πλημμέλημα και πως η καταδίκη του για την πλαστογραφία ήταν ορθή βάσει διάταξης του ποινικού κώδικα, να επαναπροσδιοριστεί η ποινή του σε κάθειρξη 7 ετών λόγω της παραγραφής του αδικήματος της απάτης.
Ο λογιστής, όπως έγραψε η «δημοκρατική» ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση εξαπάτησης υποκαταστημάτων της Eθνικής και της Εμπορικής Tράπεζας για την οποία είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και οι 11 κατηγορούμενοι.
Σε ποινή κάθειρξης 6 ετών καταδικάστηκε ο Γ. K. του B., ενώ μετετράπη η κατηγορία εις βάρος των Σ. M. του Σ. και M. Λ. του I. σε πλημμέλημα και έπαυσε η δίωξη εις βάρος τους λόγω παραγραφής.
Θυμίζουμε ότι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, δανειολήπτες, έχουν καταδικαστεί από τον πρώτο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους Θ. M. του Σ., Δ. Π. του Ν., Μ. Α. του Τ., Μ. Π. του Ν., Σ. – Σ. Φ. του A., Π. Χ. του Ν. και A. Κ. του R., υπήκοο Βουλγαρίας.
Οι ποινές των δανειοληπτών ανεστάλησαν επί 3ετία πλήν της τελευταίας, που μετετράπη σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο αρχηγοί και συντονιστές θεωρούνται οι Σ. Σ., Γ. Κ. και Σ. Μ. και εκτελεστές οι υπόλοιποι που είχαν καθορισμένα κάθε φορά καθήκοντα, που εναλάσσονταν κατά περίπτωση (επιλογή καταλλήλων για τη διάπραξη των αδικημάτων προσώπων, υποβολή μέσω Διαδικτύου αναληθών φορολογικών δηλώσεων και υφαρπαγή εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος με αναληθές περιεχόμενο, κατάρτιση εξ υπαρχής πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών και εκκαθαριστικών σημειωμάτων – αποδείξεων πληρωμής, προσκόμιση των πλαστών και ψευδών δικαιολογητικών και βεβαιώσεων για την έγκριση των δανείων, λήψη δανείων από διαφορετικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να δυσχερανθεί η ανακάλυψη των παρανόμων πράξεών τους).
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ