Σε ζητήματα που «καίνε», όπως το μεταναστευτικό, η διενέργεια εκλογών και η μεταφορά των τσιγγάνων από το «Κορακόνερο» σε άλλο σημείο του νησιού, αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου χθες, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα.
«Συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ παρουσία των αρμοδίων υπουργών καθώς υπάρχουν εξελίξεις και το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει σε έξαρση. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως αλλάζουν στάση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Οι Δήμοι ουσιαστικά φέρουν το βάρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναδείχθηκε το ζήτημα και όλοι παραδέχθηκαν πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Αποσπασματικά αντιμετωπίζεται το θέμα.Επιτέλους πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος η Ρόδος υπάγεται στην κατηγορία των νησιών στα οποία αφικνούνται λιγότεροι παράτυποι μετανάστες.
«Στην σύσκεψη η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως δεν μπορεί να αποτρέπεται η είσοδος των παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Για λόγους εθνικής στρατηγικής το επιχείρημά της δεν είναι κατανοητό. Ανακοινώθηκε πως στα νησιά πρώτης υποδοχής θα δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών. Όλοι το δέχθηκαν αυτό εκτός από το δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση, που ζήτησε να αναχωρούν άμεσα οι μετανάστες με πλοίο. Δεν μπορεί όμως να γίνεται η ταυτοποίησή τους σε πλοίο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε μαζί με τους δημάρχους Χίου και Μυτιλήνης.
«Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να γίνεται στη γειτονική χώρα η ταυτοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Υποσχέθηκαν πως θα ενισχυθούν οι δομές στα νησιά. Δεν περιμένουμε να γίνει τίποτε γιατί οι αρμόδιοι υπουργοί θα παραιτηθούν ενόψει εκλογών και όλα θα πρέπει να γίνουν από τους Δήμους. Για να εισπραχθούν τα 33 εκατομμύρια που προορίζονται για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται σχέδιο και η δημιουργία υποδομών. Πρέπει με εύκολες διαδικασίες οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να λαμβάνουν τα κονδύλια για τη δημιουργία υποδομών μέχρι να αντιμετωπίσει το ζήτημα η ΕΕ», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την παρουσία εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας. Τον ενημερώσαμε για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Μακάρι να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο. Τότε η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από εκείνον. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να καταθέσουμε ξανά τις απόψεις μας σε νέα συνάντηση που θα έχουμε. Μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούν να αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τα ζητήματα που ανακύπτουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έως τότε θα είναι ανοικτά και τα ξενοδοχεία που προσφέρουν τροφή για τους παράτυπους μετανάστες. Ευχόμαστε να ενισχυθεί και η ΕΛΑΣ με το απαραίτητο προσωπικό», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση αν θα έρθει στη Ρόδο ο αρμόδιος επίτροπος για το μεταναστευτικό πρόβλημα κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσει να έρθει στη Ρόδο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όλα εξαρτώνται από το χρόνο που θα έχει στη διάθεση του. Θα επισκεφθεί πρώτα την Κω. Αν είναι δυνατό θα έρθει και στο νησί μας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ την ημέρα που θα βρίσκεται ο κ. Αβραμόπουλος στο νησί του Ιπποκράτη».
Σχετικά με τα κονδύλια που θα πρέπει να δοθούν και από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να υπάρξουν κρατικές επιχορηγήσεις. Μόνο αν εισρεύσουν χρήματα από την ΕΕ. Πρέπει να θεσπιστεί και η ρυθμιστική αρχή που θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το θέμα αυτό δημιουργήθηκε ένταση στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως έχει διαφορά η θεωρία από την πράξη. Ζητήσαμε να μετέχει στη ρυθμιστική αρχή και εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει να κάνει με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
«Να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και να χρηματοδοτήσουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Να εξετάσουν και το ενδεχόμενο κάποιες υποδομές να χρηματοδοτηθούν με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Διαφορετικά όλοι οι Δήμοι είτε θα κατασκευάσουν τα έργα με ίδιους πόρους ή θα επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν. Δημιουργήθηκαν όμως τόσα προβλήματα. Αυτοί που τα δημιούργησαν να δώσουν και λύσεις», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως ήταν μονόδρομος.
«Ήταν μονόδρομος η διενέργεια εκλογών. Αν βρισκόταν τρόπος να αντικατασταθούν οι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν τα μέτρα θα είχε αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ίσως θα πρέπει να είναι στη Βουλή και αυτοί που αντιδρούν στα μέτρα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Να μην λησμονούμε πως στις 4 Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση στη χώρα», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο», που αναμενόταν να απασχολήσει χθες και τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Η μεταφορά των τσιγγάνων σε άλλη περιοχή είναι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης θα κατατεθούν απόψεις. Έχω επισκεφθεί όλα τα σημεία που έχουν υποδειχθεί από τους αρμοδίους φορείς για την εγκατάστασή τους. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Έχω συνομιλήσει και με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την εγκατάσταση των «Ρομ» σε οικίες. Εδώ καταφέραμε να δημιουργήσουμε καταυλισμό για τους μετανάστες. Μέσα σε μια εβδομάδα πέρασαν από αυτόν 1.200 άτομα. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί θα βρεθεί το κατάλληλο σημείο για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Αντιδράσεις θα υπάρξουν».

Σε ερώτηση σχετικά με τις έριδες στο εσωτερικό της παρατάξεώς του, ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν θέλω να ακυρώσω το μεγάλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκα δηλαδή το μεταναστευτικό πρόβλημα. Θα απαντήσω σε αυτά που με αγγίζουν και δεν πρέπει να απασχολούν τους κατοίκους. Θέλω να δηλώσω πάντως πως δεν διαθέτω ούτε φωτογράφο τα σαββατοκύριακα ούτε και οδηγό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ