Ορίστηκε με δήλωση την Παρασκευή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την τακτική διαδικασία από την βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη ο τεχνικός της σύμβουλος, που θα εξετάσει, θα αξιολογήσει και θα αντιτάξει με επιχειρήματα την δικαστική πραγματογνωμοσύνη που παραγγέλθηκε από το ίδιο δικαστήριο στο πλαίσιο της αντιδικίας της με το «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» (ΤΑΙΠΕΔ).
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», με την υπ’ αρίθμ. 315/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου διατάχθηκε η επανασυζήτηση της διεκδικητικής αγωγής ακινήτου που κείται στην περιοχή «Τραουνού» εντός της προς αξιοποίηση ευρύτερης έκτασης του γκόλφ Αφάντου που άσκησε το ΤΑΙΠΕΔ κατά της βουλευτού Δωδεκανήσου.
Το δικαστήριο έχει διορίσει ως πραγματογνώμονα την μηχανικό της Ρόδου κ. Αρτεμη Βακάλη.
Η βουλευτής, ως γνωστόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με το ΤΑΙΠΕΔ, σε υπόθεση που εκκρεμεί από το έτος 2006 και θεωρείται «σίριαλ» καθώς αφορά σε υποστηριζόμενη καταπάτηση εντός ημιτελούς οικοδομής της στην περιοχή «Τραουνού» αλλά και σε δρόμο που οδηγεί σ’ αυτήν.
Με την αγωγή του το ΤΑΙΔΕΔ ζητεί να αναγνωριστεί ότι η εταιρεία είναι αποκλειστική κυρία, νομέας και κάτοχος του τμήματος ακινήτου, που βρίσκεται, εντός κτηματομερίδας γαιών Καλυθιών με συνολικό εμβαδόν 1.082 τ.μ..
Η καταπάτηση φέρεται σύμφωνα με την αγωγή να αποτελείται από τμήμα οκταγωνικής κατασκευής ημιτελούς κατασκευής ανεγερθείσης σε τρία επίπεδα, έκαστο επίπεδο φέρον έξι κολώνες και τοίχο, το οποίο τμήμα ημιτελούς κατασκευής με τη σειρά του αποτελεί τμήμα οικοδομής υπό κατασκευή, το υπόλοιπο της οποίας βρίσκεται εντός της κτηματομερίδας 3402 γαιών Καλυθιών, κυριότητας της εναγομένης, εντός δε του υπολοίπου καταπατημένου μη δομημένου ακινήτου περιφραγμένου με τοιχίο που φέρει δύο κίονες και δώδεκα κολώνες, υφίστανται τέσσερεις διακοσμητικοί κίονες έκαστος πάνω σε βάση από τσιμέντο, σκάλα με οκτώ σκαλιά, καθώς και τσιμεντένια βάση με αναμονή για παροχή ρεύματος.
Ζητείται ακόμη να καταδικαστεί η κ. Ιατρίδη να αποδώσει ελεύθερο προς χρήση το τμήμα του ευρύτερου ακινήτου, που βρίσκεται, εντός της κτηματομερίδας 3423 γαιών Καλυθιών και να διαταχθεί να αφαιρέσει τους εντός του επιδίκου, τέσσερεις διακοσμητικούς κίονες έκαστος πάνω σε βάση από τσιμέντο, τη σκάλα με τα οκτώ σκαλιά, καθώς και την τσιμεντένια βάση με αναμονή για παροχή ρεύματος, καθώς και κτίσμα εμβαδού 14,23 τ.μ που αποτελεί τμήμα ημιτελούς κατασκευής.
Όπως περιγράφει το ΤΑΙΠΕΔ στην αγωγή, τον Δεκέμβριο του 2006 στέλεχος της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ» διαπίστωσε ότι, εντός της κτηματομερίδας 3423 γαιών Καλυθιών, στις βόρειοανατολικές παρυφές αυτής, το συρματόπλεγμα, που είχε τοποθετήσει ο EOT, είχε απομακρυνθεί από τη θέση του, ενώ στην γειτονική μερίδα 3402 γαιών Καλυθιών είχε αρχίσει η ανέγερση οικοδομής.
Τμήμα της οικοδομής αυτής και συγκεκριμένα, κτίσμα τριών επιπέδων οκταγωνικού σχήματος ευρισκόμενο στο στάδιο των μπετών είχε ανεγερθεί εντός τμήματος της κτηματομερίδας 3423 γαιών Καλυθιών, τότε κυριότητας EOT και νυν κυριότητας της εταιρείας. Αμέσως διαμαρτυρήθηκε στην ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου ζητώντας να απομακρύνει κάθε κατασκευή εντός του ακινήτου τότε κυριότητας EOT και νυν κυριότητας της εταιρείας.
Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο 2008, κατόπιν αυτοψίας του ίδιου στελέχους διαπιστώθηκε ότι η αντίδικός είχε περαιτέρω, επιπλέον της ανέγερσης κτίσματος οκταγωνικού σχήματος και πέριξ αυτού, περιφράξει με πετρόκτιστο τοιχίο τμήμα της κτηματομερίδας 3423 γαιών Καλυθιών, τότε κυριότητας EOT και νυν κυριότητας της εταιρείας.
Επιπλέον, είχε κατασκευάσει διακοσμητικές σκάλες και τσιμεντένες βάσεις και είχε τοποθετήσει κίονες. Κατόπιν της αυτοψίας αυτής, το στέλεχος της ως άνω εταιρείας κατά καιρούς προέβαινε σε αυτοψίες (όπως τον Δεκέμβριο 2009, τον Δεκέμβριο 2010, τον Νοέμβριο 2013) στο συγκεκριμένο τμήμα του συνολικού ακινήτου, όπου διαπίστωνε ότι η κατάσταση παρέμενε στάσιμη: η όμορη ιδιοκτήτης είχε σταματήσει την ανέγερση της οικοδομής της χωρίς όμως να απομακρύνει το κτίσμα τριών επιπέδων οκταγωνικού σχήματος.
Κάθε φορά το στέλεχος της εταιρείας ΕΤΑΔ διαμαρτύρονταν για την συνέχιση της καταπάτησης. Περαιτέρω, κατόπιν αυτοψίας στις 15 Μαρτίου 2016 στο επίδικο τμήμα του ακινήτου από αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση παρέμενε όπως αυτή ήταν κατά την αυτοψία του Δεκεμβρίου 2013.
Τέλος κατόπιν αυτοψίας στο επίδικο ακίνητο στελεχών της ΕΤΑΔ στις 10 Ιουλίου 2018 διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση παραμένει ίδια, όπως ήταν κατά την αυτοψία του Δεκεμβρίου 2013 και κατά την αυτοψία του Μαρτίου 2016.
Το όλο ζήτημα σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Ιατρίδη, είχε ξεκαθαρίσει με γνωμοδότηση του πολιτικού μηχανικού κ. Κλ. Παπακωνσταντίνου, κατόπιν παραγγελίας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι και ο τεχνικός σύμβουλος της κ. Ιατρίδη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ