ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμένοι στη μετάφραση Μαξίμου και ΚΟ – Το «αντάρτικο» της περιφέρειας

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Χαμένοι στη μετάφραση Μαξίμου και ΚΟ – Το «αντάρτικο» της περιφέρειας
✦ Σύνοψη ⌄
  • - Το κλίμα στη Νέα Δημο­κρα­τία είναι τετα­μένο, με αυξα­νό­με­νες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ανάμεσα σε βου­λευ­τές και την ομάδα του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη.
  • - Πέντε βου­λευ­τές της ΝΔ δημο­σί­ευ­σαν άρθρο που ζητά αλλαγές στη λει­τουρ­γία του επι­τε­λι­κού κράτους, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ταυ­τό­χρονα την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητά του σε κρίσεις.
  • - Οι βου­λευ­τές επι­ση­μαί­νουν την ανάγκη ενί­σχυ­σης της λογο­δο­σίας και του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγχου, καθώς και την υπο­βάθ­μιση του ρόλου των βου­λευ­τών από εξω­κοι­νο­βου­λευ­τικά στελέχη.
  • - Ο Ανδρέας Κατσα­νιώ­της και ο Γιάννης Παππάς εξέ­φρα­σαν την ανη­συ­χία τους για το αθη­νο­κε­ντρικό μοντέλο του κράτους, τονί­ζο­ντας την ανάγκη να ακού­γο­νται οι απόψεις των περι­φε­ρεια­κών βου­λευ­τών.
  • - Κυβερ­νη­τικά στελέχη προ­σπα­θούν να υπο­βαθ­μί­σουν τη δυσα­ρέ­σκεια στην Κοι­νο­βου­λευ­τική Ομάδα, δηλώ­νο­ντας ότι το κόμμα λει­τουρ­γεί με όρους εσω­τε­ρι­κού δια­λό­γου.

Τετα­μένο είναι το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημο­κρα­τίας, με τις δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ανάμεσα σε μέλη της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομάδας και τη στενή ομάδα γύρω από τον πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη να αυξά­νο­νται. Τελευ­ταίο «χτύπημα» ήταν το άρθρο πέντε βου­λευ­τών της επαρ­χίας που δημο­σιεύ­τηκε στην εφη­με­ρίδα Τα Νέα την Τρίτη (28/4), στο οποίο ζητούν άμεση αλλαγή της λει­τουρ­γίας του επι­τε­λι­κού κράτους.

Γιώργος Ραυ­τό­που­λος

Τι ζητούν οι «αντάρ­τες» της περι­φέ­ρειας

Στο επί­κε­ντρο της ανοι­χτής επι­στο­λής των πέντε βου­λευ­τών της ΝΔ βρί­σκε­ται η ανάγκη επα­νε­ξέ­τα­σης του μοντέ­λου του επι­τε­λι­κού κράτους, με φόντο τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις, όπως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πολι­τι­κές ανα­τα­ρά­ξεις. Οι υπο­γρά­φο­ντες ανα­γνω­ρί­ζουν, από τη μία, ότι το επι­τε­λικό κράτος συνέ­βαλε στην απο­τε­λε­σμα­τική δια­χεί­ριση κρίσεων· από την άλλη όμως επι­ση­μαί­νουν ότι σε περιό­δους ομα­λό­τη­τας εμφα­νί­ζει δυσλει­τουρ­γίες, θεσμι­κές ανι­σορ­ρο­πίες και υπερ­συ­γκέ­ντρωση εξου­σιών.

Οι βου­λευ­τές εστιά­ζουν ιδιαί­τερα στην ανάγκη ενί­σχυ­σης της λογο­δο­σίας των υπουρ­γείων και του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγχου. Παράλ­ληλα, αφήνουν αιχμές για εξω­κοι­νο­βου­λευ­τικά στελέχη της κυβέρ­νη­σης και επι­ση­μαί­νουν τον κίνδυνο υπο­βάθ­μι­σης του ρόλου των βου­λευ­τών και δια­τά­ρα­ξης της εύρυθ­μης λει­τουρ­γίας της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομάδας. Υπο­γραμ­μί­ζουν ότι απαι­τεί­ται επα­νε­ξέ­ταση του επι­τε­λι­κού κράτους και προ­ώ­θηση ενός πιο απο­κε­ντρω­μέ­νου μοντέ­λου δια­κυ­βέρ­νη­σης.

«Να κατα­λά­βει ο κάθε Σκέρ­τσος πως δεν μπορεί να απο­φα­σί­ζει χωρίς εμάς»

Η επι­στολή συνυ­πο­γρά­φε­ται από τους βου­λευ­τές της Νέας Δημο­κρα­τίας Αθα­νά­σιο Ζεμπίλη (Εύβοια), Ανδρέα Κατσα­νιώτη (Αχαΐα), Ξενο­φώ­ντα Μπα­ρα­λιάκο (Πιερία), Γιάννη Οικο­νό­μου (Φθιώ­τιδα) και Ιωάννη Παππά (Δωδε­κά­νησα), οι οποίοι εκπρο­σω­πούν περι­φε­ρεια­κές εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες και ανα­δει­κνύ­ουν κοινές ανη­συ­χίες για τη λει­τουρ­γία του επι­τε­λι­κού κράτους. Ορι­σμέ­νοι εξ αυτών επε­ξή­γη­σαν περαι­τέρω τη θέση τους.

Συγκε­κρι­μένα, ο Ανδρέας Κατσα­νιώ­της υπο­γράμ­μισε, σε παρέμ­βασή του στα Παρα­πο­λι­τικά, ότι το επι­τε­λικό κράτος χρειά­ζε­ται επα­να­ξιο­λό­γηση και υπο­στή­ριξε πως δεν γίνεται να αξιο­λο­γεί­ται από τον εαυτό του. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα «απί­στευτα αθη­νο­κε­ντρικό» σύστημα που παρα­με­λεί τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της περι­φέ­ρειας.

Στον ίδιο σταθμό, ο Γιάννης Παππάς κινή­θηκε στην ίδια γραμμή, εκτο­ξεύ­ο­ντας βολές κατά του Άκη Σκέρ­τσου: «Κάποια στιγμή πρέπει να κατα­λά­βει ο κ. Σκέρ­τσος και ο κάθε κ. Σκέρ­τσος ότι δεν μπορεί να απο­φα­σί­ζει για εμάς χωρίς να ακούει τη δική μας πρόταση ή άποψη, ή χωρίς να ερω­τη­θούμε για κάποια πράγ­ματα που όχι μόνο αφορούν τους θεσμούς αλλά ακου­μπούν και τους νομούς μας, την περι­φέ­ρειά μας».

Κυβερ­νη­τικά στελέχη: «Το κόμμα λει­τουρ­γεί με όρους εσω­τε­ρι­κού δια­λό­γου» – Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «επι­τε­λικό αυταρ­χι­σμό»

Κορυ­φαία κυβερ­νη­τικά στελέχη αντέ­δρα­σαν αρχικά με ψυχραι­μία, επι­χει­ρώ­ντας ωστόσο να υπο­βαθ­μί­σουν το εύρος της δυσα­ρέ­σκειας που επι­κρα­τεί στην Κοι­νο­βου­λευ­τική Ομάδα της ΝΔ. Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Παύλος Μαρι­νά­κης υπο­στή­ριξε στον Real FM ότι το κόμμα λει­τουρ­γεί με όρους εσω­τε­ρι­κού δια­λό­γου, ιδίως ενόψει συνε­δρίου, και ότι τα στελέχη του δια­θέ­τουν εμπει­ρία τόσο για να εντο­πί­ζουν αδυ­να­μίες όσο και για να ανα­δει­κνύ­ουν τις επι­τυ­χίες του κυβερ­νη­τι­κού έργου.

Ο υπουρ­γός Υγείας Άδωνις Γεωρ­γιά­δης δήλωσε στα Παρα­πο­λι­τικά ότι οι βου­λευ­τές έχουν το δικαί­ωμα δια­τύ­πω­σης της άποψής τους, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η ΝΔ δεν είναι «στα­λι­νικό κόμμα».

Πιο επι­θε­τική ήταν η αντί­δραση της αντι­πο­λί­τευ­σης, με το ΠΑΣΟΚ να υπο­στη­ρί­ζει, διά του εκπρο­σώ­που Τύπου Κώστα Τσου­καλά, ότι ακόμη και οι βου­λευ­τές της πλειο­ψη­φίας θέτουν ζητή­ματα δημο­κρα­τι­κής λει­τουρ­γίας, κάνο­ντας λόγο για «επι­τε­λικό αυταρ­χι­σμό του Μητσο­τάκη».

Τα ερω­τή­ματα για την επόμενη μέρα

Η κατά­σταση «μυρίζει μπα­ρούτι» στη Νέα Δημο­κρα­τία και μένει να φανεί πώς θα δια­μορ­φω­θούν οι εσω­κομ­μα­τι­κές ισορ­ρο­πίες ενόψει του συνε­δρίου που διε­ξά­γε­ται τον Μάιο. Αυτό που πάντως φαί­νε­ται είναι ότι Μαξίμου και Κοι­νο­βου­λευ­τική Ομάδα είναι «χαμένοι στη μετά­φραση».

Δεν πρό­κει­ται για πρώτη φορά, καθώς η κυβέρ­νηση έχει δείξει και στο παρελ­θόν να μην αντι­λαμ­βά­νε­ται τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της ελλη­νι­κής περι­φέ­ρειας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι πέντε υπο­γρά­φο­ντες είναι βου­λευ­τές της επαρ­χίας. Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα απο­τέ­λεσε η αιφ­νι­δια­στική απόφαση για «λουκέτο» σε σειρά κατα­στη­μά­των ΕΛΤΑ στην περι­φέ­ρεια, που προ­κά­λεσε αντι­δρά­σεις.

Επι­πλέον, η πρόταση του πρω­θυ­πουρ­γού για συνταγ­μα­τική κατο­χύ­ρωση του ασυμ­βί­βα­στου υπουργικής-βουλευτικής ιδιό­τη­τας μάλλον δυσχέ­ρανε την ομαλή επι­κοι­νω­νία εντός του κόμ­μα­τος, καθώς αρκετοί βου­λευ­τές θεωρούν ότι το Μαξίμου τους εξέθεσε, προ­στα­τεύ­ο­ντας τους εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς υπουρ­γούς, οι οποίοι, σε αντί­θεση με αυτούς, διο­ρί­ζο­νται και δεν εκλέ­γο­νται, άρα δεν είναι στον ίδιο βαθμό υπό­λο­γοι στο εκλο­γικό ακρο­α­τή­ριο.

Από την άλλη, στην επι­στολή των πέντε «ανταρ­τών» δεν δια­τυ­πώ­νε­ται κάποια συγκε­κρι­μένη πρόταση για το πώς θα ενι­σχυ­θεί ουσια­στικά ο ρόλος των βου­λευ­τών αλλά και της περι­φέ­ρειας, η οποία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τωπη με σειρά προ­κλή­σεων, όπως η κρίση στον αγρο­τικό κλάδο, ο υπερ­του­ρι­σμός και το δημο­γρα­φικό. Παράλ­ληλα, οι ενστά­σεις τους για το επι­τε­λικό κράτος περιο­ρί­ζο­νται στο ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στις υπο­κλο­πές, όπου παρα­μέ­νει μια μεγάλη γκάμα ανα­πά­ντη­των ερω­τη­μά­των, ιδιαί­τερα μετά τις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις.

Από πολι­τι­κής άποψης, μένει να φανεί τι αντί­κτυπο θα έχει η αυξα­νό­μενη πίεση που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία της ΝΔ από βου­λευ­τές του κόμ­μα­τος, ιδιαί­τερα όσο πλη­σιά­ζουν οι εκλογές. Πέραν αυτού, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης θα κληθεί να απο­φα­σί­σει αν θα συμπε­ρι­λά­βει στα ψηφο­δέλ­τια όσους εξε­τά­ζο­νται από την Ευρω­παϊκή Εισαγ­γε­λία για φερό­μενη εμπλοκή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρό­κει­ται ασφαλώς για μια δύσκολη εξίσωση και για ένα κρίσιμο crash test στην άσκηση ισορ­ρο­πιών.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.