Τοπικές Ειδήσεις

Ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου

Την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου επιδιώκει η δημοτική αρχή με εισήγηση του αντιδημάρχου επί των Οικονομικών κ. Τηλέμαχου Καμπούρη προς το δημοτικό συμβούλιο για την μεταβίβαση και νέων αρμοδιοτήτων.
Στην εισήγηση αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Οικονομική Επιτροπή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν.4555/2018 (Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι), όπου αντικαθίσταται η παρ.6 του άρθρου 65 του Ν.3852/2010, «το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρμοδιότητες του σχετικές με το αντικείμενο τους».
Κατά την αιτιολογική έκθεση του Ν. 4623/2019 ο νομοθέτης που αποδίδει την ιδιότητα της αναθέτουσας αρχής στην οικονομική επιτροπή, τη θεμελιώνει στην «αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων από ήσσονος σημασίας θέματα, χωρίς ωστόσο να αποψιλώνονται τα οικεία συμβούλια».
Η μεταφορά κρίνεται σκόπιμη γιατί συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων και εξασφαλίζει παράλληλα πως τα συμβούλια θα ασχολούνται με θέματα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση των Δήμων».
Κατόπιν των ανωτέρω έχοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και το ότι η Οικονομική Επιτροπή λόγω της ολιγομελούς σύνθεσης καθίσταται περισσότερο ευέλικτη στη σύγκληση συχνών συνεδριάσεων με αποτέλεσμα την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών και τη λειτουργία της διοίκησης σε συντομότερο χρόνο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχολείται με θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου καθώς και γενικότερα και επίκαιρα θέματα που αφορούν το νησί.
Εισηγούμαστε:
Τη μεταβίβαση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου λόγω οικονομικού αντικειμένου, άσκησης της αρμοδιότητας λήψης αποφάσεων για:
• Έγκριση αποδοχής χρηματοδοτήσεων
• Έγκριση κατανομής πιστώσεων
• Έγκριση τακτικών και έκτακτων επιχορηγήσεων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (άρθρο 158 παρ. ια , ε, άρθρο 202 παρ.1 του Ν.3463/2006)
• Έγκριση χρηματικών βοηθημάτων σε οικονομικά αδύναμους δημότες και πληγέντων από αιφνίδια & απρόβλεπτα περιστατικά (άρθρο 202Ίταρ. 2).
• Έγκριση επιχορήγησης φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιότητα του δήμου, καθώς και όσων συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του (άρθρο 94 εδάφιο 4 παρ.30 του Ν. 3852/2010)

Ο Αντιδήμαρχος
Τηλέμαχος Καμπούρης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου