Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: Οι συκοφάντες θα πληρώσουν το τίμημα!

Σκληρή γλώσσα με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των επικριτών του, χρησιμοποίησε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με μοναδικό αντικείμενο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε απολύτως σύννομη η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου και το οικείο σχέδιο σύμβασης με αντικείμενο την προμήθεια, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Μετά από πάρα πολύ καιρό –σχεδόν 1,5 χρόνο- που ‘έτρεξε’ μια πολύ μεγάλη καμπάνια λάσπης και συκοφαντίας, μία οργανωμένη εκστρατεία λάσπης και παραπληροφόρησης, μεθοδευμένη, δυστυχώς πολύ καλά (κι αυτό το λέω επειδή δεν ήταν ερασιτεχνική δουλειά) ήρθε η ώρα να λάμψει η αλήθεια γι ακόμη μια φορά και να ‘ρθουν οι απαντήσεις όπως πρέπει, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς και τα όργανα που η χώρα έχει για τον σκοπό αυτό. Αναφέρομαι στην πολύ μεγάλη εκστρατεία κατασυκοφάντησης στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πολιτικού προσωπικού της Περιφερειακής Αρχής, που έγινε στην βάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου. Θα μείνει στην ιστορία ως: ‘Ο διαγωνισμός των LED’. Πάνω σε αυτό τον διαγωνισμό, κάποιοι έχτισαν ένα πολιτικό αφήγημα για να καλύψουν το δικό τους πολιτικό κενό και την ένδεια και το χρησιμοποίησαν ως άλλοθι και φερετζέ της ανυπαρξίας τους –μετά βεβαιότητας, πολιτικής. Δεν δίστασαν για ένα χρόνο τουλάχιστον, να συκοφαντήσουν, να πετάξουν λάσπη, να πουν όσα περισσότερα ψέματα μπορούσαν, να παρουσιάσουν όσες περισσότερες ανακρίβειες μπορούσαν, να αλλοιώσουν την πραγματικότητα με έναν τρόπο εκκωφαντικό, για να πετάξουν λάσπη σε ανθρώπους που απλώς έκαναν την δουλειά τους. Και την έκαναν την δουλειά τους, όλο αυτό το διάστημα που αυτοί ασχημονούσαν με την ημιμάθειά τους, με την εμπάθειά τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, λοιπόν, τα στελέχη της ΠΝΑΙ ειδικά της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, έκαναν την δουλειά τους με σοβαρότητα, δίνοντας λύσεις και ολοκληρώνοντας έργα που ο τόπος είχε και έχει ανάγκη, προωθώντας πρωτοβουλίες, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παρεμβάσεις. Συνέχισαν να δουλεύουν και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να γίνει ο έλεγχος όλων των πράξεων και αποφάσεών τους. Μια στιγμή αλήθειας και εξαιρετικά αποκαλυπτική. Αυτή η στιγμή κράτησε περίπου δύο μήνες, από τότε που εστάλη το σύνολο των στοιχείων της συγκεκριμένης διαδικασίας για να ελεγχθεί για τη νομιμότητα».
Ο κ. Χατζημάρκος, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως «ακόμη και κατά την διάρκεια της διαδικασίας ελέγχου από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Αθήνα, ως προς τη νομιμότητα αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας, όλων των πράξεων και αποφάσεων της Περιφερειακής Αρχής και της Οικονομικής Επιτροπής, είναι πραγματικά ‘εντυπωσιακό’ πως υπήρξαν παρεμβάσεις, καταγγελίες και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με λυσσαλέο τρόπο προσπάθησαν να πετύχουν μια μικρή, ελάχιστη, μηδενική νίκη σε αυτή την μηδενική πορεία τους: μηδενική για τον τόπο, για την ηθική, την πολιτική, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την βρώμικη πορεία τους, συμπλήρωσαν ακόμη και το δίμηνο του ελέγχου! Και σε αυτό το δίμηνο μείναμε σιωπηλοί και περιμέναμε το αποτέλεσμα των καθ’ ύλην αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον έλεγχό του, απεφάνθη και μας κοινοποίησε την απόφαση. Ο διαγωνισμός κρίθηκε νόμιμος. Η διαδικασία ελέγχθηκε σε όλα της τα στάδια και δόθηκε το ‘πράσινο’ φως να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου, να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση».
Ο περιφερειάρχης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συνεργάτες τους για την αντοχή που επέδειξαν απέναντι σε αυτή την «χυδαία επίθεση, ανθρώπων οι οποίοι έδειξαν ότι είναι ‘ξετσίπωτοι, ότι η πολιτική γι αυτούς είναι ένα γήπεδο λάσπης, είναι αδίστακτοι όταν οι προσωπικές τους επιδιώξεις δεν περνάνε, να καταφύγουν με οποιοδήποτε τρόπο. Όλοι αυτοί υπηρέτησαν όλο αυτό το διάστημα με έναν ξεκάθαρο τρόπο, συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας, τα εργολαβικά συμφέροντα. Υπήρξε μια επίσης εντυπωσιακή ταύτιση των απόψεών τους με τις απόψεις συγκεκριμένου κλάδου, του κατασκευαστικού κλάδου, αδιαφορώντας πλήρως για το τι συνέβαινε στην υπόλοιπη χώρα, σχετικά με το νομικό περιβάλλον και βεβαίως, αδιαφορώντας πλήρως για την ηθική τους, απέναντι σε συναδέλφους τους και σε εργαζόμενους. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι τουλάχιστον η δεύτερη, σε αυτό το μέγεθος που στήθηκε επαγγελματικά όλο το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης: είχε κομπάρσους, είχε πρωταγωνιστές…
Το είδαμε άλλη μία φορά, το 2017 σε μια άλλη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία βασάνισαν τον τόπο, εκπροσώπησαν πάλι απόψεις εκτός Περιφέρειας –επίσης ξετσίπωτα, απροκάλυπτα. Θα πω μόνο γι αυτούς, ότι η ντροπή είναι ένα εξαιρετικό συναίσθημα, προνόμιο μόνον για όσους μπορούν να την αισθανθούν. Σε ό,τι αφορά εμάς, τους συνεργάτες μου, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τους συνεργάτες μου στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, μετακλητούς και μόνιμους, θέλω να πω ότι η επιβεβαίωση πως ‘δεν είμαστε όλοι ίδιοι’ είναι τιμητική. Και είμαστε περήφανοι που ‘δεν είμαστε όλοι ίδιοι’. Είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε στην Πολιτική. Είμαστε στην Πολιτική, επειδή θέλουμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με το ψέμα, με την συκοφαντία, με την εμπάθεια, με τις προσωπικές ατζέντες και πολιτικές. Και θα το προβάλλουμε με κάθε τρόπο. Θα το διαφημίσουμε ότι ‘δεν είμαστε όλοι ίδιοι’ με αυτούς. Διότι αυτό ζητάει η κοινωνία, η οποία πολύ σύντομα –τώρα που μπήκαμε και σε προεκλογική περίοδο- θα δώσει την δική της απάντηση και θα τους βάλει όλους αυτούς, μαζί με τους σκελετούς που σέρνουν μαζί τους από το παρελθόν, πίσω στην ντουλάπα τους. Πίσω στο σκοτεινό παρελθόν, το οποίο βασάνισε αυτό τον τόπο», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αμέσως επόμενες κινήσεις αναφορικά με την διαδικασία υλοποίησης του έργου με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED» ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων θα καλέσει τον ανάδοχο για την υπογραφή της σύμβασης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση.

«Θα πληρώσουν το τίμημα»
Ερωτηθείς πώς θα απαντήσει πλέον σε όλη αυτή την λάσπη, ο περιφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός:
«Δεν θα σταματήσουμε. Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτοί που έχουν ασχημονήσει με τον τρόπο που ασχημόνησαν, θα πληρώσουν το τίμημα, νομικά και κανονικά. Και αυτοί και τα παπαγαλάκια τους. Και τα μικρόφωνά τους και τα μεγάφωνά τους και οι φορείς μετάδοσης του ιού της εμπάθειας. Αρκετά δύο χρόνια, πετούσαν την λάσπη, νομίζοντας ότι είναι εργοτάξιο. Όλα ελέγχονται σε αυτή την ζωή. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε σε αυτή την υπόθεση, μια εντυπωσιακή ταύτιση θέσεων και απόψεων πολιτικού προσωπικού με συμφέροντα συγκεκριμένου κλάδου της οικονομίας. Δεν ντρέπονται και αυτό το έχουν καταλάβει, πια όλοι. Δεν ντράπηκαν ούτε το 2017, ούτε το 2018 γιατί να ντραπούν το 2019; Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι στην Πολιτική ο καθένας, βγάζει την προσωπικότητά του. Τώρα, οι μισοί θα κάνουν τις… κότες, οι άλλοι μισοί τις πάπιες και ενδιάμεσα θα κάνουν… διαλείμματα ανδρισμού πετώντας κορώνες. Δυστυχώς, είναι ένα εντελώς παρακμιακό φαινόμενο και βεβαίως για να το υπηρετήσεις με τόση επιτυχία, πρέπει να έχεις κάποια σχέση με την παρακμή. Είτε να σε συνδέει, είτε να σε ελκύει. Είναι αδίστακτοι, δεν σταματάνε πουθενά. Νομίζω ότι είναι η τελευταία μάχη που δίνει ένα πολύ παλιό σύστημα, στην προσπάθειά του να επανακάμψει. Ευτυχώς, είμαστε εδώ και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό –με την βοήθεια της κοινωνίας η οποία καταλαβαίνει απόλυτα πια, ποιοι και τι υπηρέτησαν. Ας μείνουν στο χρονοντούλαπό τους. Εμάς δεν πρόκειται να μας κάμψουν ποτέ» κατέληξε, ο κ. Γ. Χατζημάρκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου