Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενος για τις πράξεις της υποκλοπής, αποκρυπτογράφησης και παράνομης μέσω του διαδικτύου διανομής τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος αναμετάδοσης εκπομπών μέσω διαδικτύου κατ΄επάγγελμα και σε εμπορική κλίμακα, κατ’ εξακολούθηση και για ιδιωτική χρήση παράνομων συσκευών με σκοπό τη λήψη μέσω διαδικτύου και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένου σήματος συνδρομητικής προστατευόμενης υπηρεσίας, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής της προστατευόμενης υπηρεσίας κατ’ εξακολούθηση θα καθίσει ένας 42χρονος, κάτοικος Ανω Ηλιούπολης.
Ο 35χρονος που ειχε συλληφθεί την 16η Μαρτίου 2011 από κλιµάκιο αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου ως εµπλεκόµενος σε υποκλοπή του σήµατος της δορυφορικής τηλεόρασης NOVA και διάθεσής του µέσω του Internet σε τρίτους, είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε 3ετή αναστολή και σε χρηµατική ποινή 700 ευρώ για ιδιωτική χρήση παράνοµων συσκευών µε σκοπό τη λήψη και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιηµένου σήµατος συνδροµητικής προστατευόµενης υπηρεσίας χωρίς την έγκριση του φορέα παροχής του.
Την 16η Μαρτίου 2011 διαπιστώθηκε ότι κατείχε και είχε θέσει σε λειτουργία εξοπλισµό µέσω του οποίου παρακολουθούσε και πιθανώς διαµοίραζε σε άγνωστο αριθµό χρηστών στο Internet µε δορυφορικό αποκωδικοποιητή µάρκας Dreambox, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA. Κατηγορείται εξάλλου ότι η οικονοµική ζηµία που προκάλεσε στην µηνύτρια εταιρεία ανέρχεται συνολικά κατ΄ελάχιστο στο ποσό των 189.600 ευρώ, ποσοστό εκ των οποίων αποτελεί ζηµία και του Ελληνικού Δηµοσίου λόγω µη απόδοσης ΦΠΑ αλλά και λόγω υφισταµένης σύµβασης µεταξύ δηµοσίου και της εταιρείας για την παροχή συνδροµητικών υπηρεσιών.
Εξεταζόµενος αφού επεσήµανε ότι είχε κατηγορηθεί τον Φεβρουάριο του 2010 για τα ίδια αδικήµατα, δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε στην οικία του ανευρέθη σε ντουλάπι το άδειο κουτί και στο κρεβάτι του το τηλεχειριστήριο δορυφορικού δέκτη µάρκας Dreambox DM – 800 HD, καθώς και καλωδίωση που µαρτυρούσε την πρότερη ύπαρξη του δέκτη στο δωµάτιο του, ενώ εξεταζόµενος προφορικά υποστήριξε ότι τον είχε αποστείλει προ διµήνου στη Θεσσαλονίκη για επισκευή, λόγω τεχνικού προβλήµατος.
Ο πατέρας του όµως παρέδωσε στους αστυνοµικούς δέκτη ίδιας µάρκας και µοντέλου που βρισκόταν σε παρακείµενο δωµάτιο.
Συνοδευόµενος από το δικηγόρο του κ. Ακη Μεϊµάρη είχε αρνηθεί ότι προέβη στη συγκεκριµένη πράξη από κερδοσκοπία τονίζοντας ότι έδινε κωδικούς του NOVA σε 6 φίλους και γνωστούς του µε τη χρήση γνήσιας κάρτας που είχε προµηθευτεί ένας φίλος του ενώ κατέβαλλε και µηνιαία συνδροµή.
Ο ίδιος κατηγορούμενος θα δικαστεί και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί κακουργημάτων σε δεύτερο βαθμό για όμοια αδικήματα.
Εχει καταδικαστεί συγκεκριμένα σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα για «πειρατεία» εις βάρος της NOVA.
O κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2010 και περί ώραν 10.50 να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή- διακομιστή στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε 20 χρήστες internet ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης των συνδρομητικών υπηρεσιών του “μπουκέτου” τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
H οικονομική ζημία που υπέστη η εταιρεία σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, υπαλλήλου της Μultichoice στο τμήμα αντιπειρατείας, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 24.000 ευρώ.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας δορυφορικός δέκτης Dreambox, μια κάρτα της εταιρείας στο όνομα της αδελφής του και δύο σκληροί δίσκοι.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε την κάρτα της αδελφής του για να τη διαμοιράσει μεταξύ των μελών της οικογένειάς του χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ