Ειδήσεις

Plan B της Ευρώπης: Ιδού η Λέσχη των Παρισίων

Η περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τίθεται πλέον στο τραπέζι ως μια επικίνδυνη πιθανότητα, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της φέρνει ξανά στην… επιφάνεια το ζήτημα της Λέσχης των Παρισίων (Club de Paris).

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Κεφάλαιο», σε μία στιγμή που οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το ενδεχόμενο λήψης ενός τρίτου δανείου εντείνονται, η Ολλανδία με έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, και εκτιμώντας ότι ελλοχεύει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ή άμεσης αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές, βάζει πλέον τη Λέσχη στο πλαίσιο των πιθανών επιλογών για λύση στο ελληνικό ζήτημα χρέους.

Αν και πηγές της Κομισιόν εξηγούν στο «Κ» ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης να προσφύγει στο Club de Paris, και ότι η Λέσχη αφορά κράτη εκτός Ευρωζώνης, η ολλανδική κυβέρνηση προετοιμάζει, με αυτό τον τρόπο, τους πολίτες της για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες από την υπόθεση δανεισμού προς την Ελλάδα,.

«Η χορήγηση εγγυήσεων πάντα συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους. Όταν μια χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στη Λέσχη των Παρισίων» αναφέρει η σχετική ανάρτηση της ολλανδικής κυβέρνησης και συνεχίζει:

«Δεν έχει ξανασυμβεί, μια χώρα με επίπεδο ευημερίας συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, να έχει λάβει διαγραφή χρέους από τη Λέσχη των Παρισίων, ακόμα κι όταν άλλοι πιστωτές είναι αναγκασμένοι να διαγράψουν ένα μέρος του δανείου». Αναφέρει, μάλιστα, ότι, «αν δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος του δανείου, οι χώρες-εγγυητές καλούνται να καλύψουν το έλλειμμα».

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου