Ειδήσεις

Fitch: Αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ+- Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος Fitch.

Η αναβάθμιση αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας μας, τους μειωμένους κινδύνους στον τραπεζικό κλάδο, τη διαρθρωτική δυναμική, τις μακροοικονομικές προοπτικές και την κεκτημένη ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το σταθερό κόστος χρηματοδότησης.

Η Fitch αναμένει τώρα καλύτερα αποτελέσματα ως προς το έλλειμμα και το χρέος και βελτιωμένες προβλέψεις για το 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη και στην ευνοϊκή διάρθρωση εξυπηρέτησης του χρέους. Προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από το εκτιμώμενο 3,8% του 2022. Αυτό συνεπάγεται πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023). Ο οίκος υπογραμμίζει βεβαίως την κάποια αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης.

Το 2022 η Ελλάδα επωφελήθηκε από την πολύ ισχυρή κεκτημένη ταχύτητα μετά από υψηλή ονομαστική ανάπτυξη δεκαετιών και από μια πολύ μέτρια αύξηση στο μέσο κόστος των επιτοκίων, οδηγώντας στη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ στο 170%. Αναμένουμε ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί σε πιο μέτρια επίπεδα μεσοπρόθεσμα, χάρη στα πλεονάσματα του πρωτογενούς ισοζυγίου.

Ωστόσο, ακόμη και στο προβλεπόμενο 160,6% το 2024, ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων από τα κράτη που αξιολογεί η Fitch και πάνω από 3 φορές από τη μέση τιμή «BB», αν και ελαφρυντικοί παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες λήξεις (κοντά στα 20 έτη) και σημαντικά ρευστά αποθέματα μετρητών (περίπου 15% του ΑΕΠ) μειώνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά.

Ο οίκος βλέπει επίσης ότι συνεχίζει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), με το δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2022, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, χάρη στο Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού (HAPS) και στην οικονομική ανάκαμψη ευρείας βάσης. Η Fitch αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο ενεργητικό του κλάδου από τις περιορισμένες νέες εισροές. Οι δείκτες NPL στις μη συστημικές τράπεζες θα εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, αλλά καθώς αυτές οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του κλάδου, οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολύ συγκρατημενοι.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην οποία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings «επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ακόμη στην ανακοίνωσή του πως ο Fitch είναι «ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης και οτρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις ‘σκαλοπάτι’ πριν την επενδυτική βαθμίδα» και ότι «πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις»

Κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη» που «αποτελεί ακόμα έναν καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Πηγή: Moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου