Ειδήσεις

Fitch: Πώς επηρεάζουν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τον ελληνικό τουρισμό

Το ρεκόρ στις θερμοκρασίες, καθώς και οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε αρκετές χώρες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια προσωρινή διακοπή λειτουργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευαστικές, αεροπορικές και ξενοδοχειακές, σημειώνει η Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές του οίκου σημειώνουν σε νέα έκθεση ότι οι πυρκαγιές εγκυμονούν τον κίνδυνο να καταστρέψουν τα ενεργειακά δίκτυα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το κόστος ασφάλισης ή τις ανάγκες γύρω από τις δαπάνες, κάτι που δεν αναμένεται να λειτουργήσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά, με τον οίκο να το αντιμετωπίζει ως έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αρνητικού γεγονότος.

Παράλληλα, οι όποιες διακοπές λειτουργίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές ενέργειας, δημιουργώντας κίνητρα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» τις τιμές μέσω Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPAs) ή μακροπρόθεσμων προσφορών σε πελάτες λιανικής.

Η αναφορά στη ΔΕΗ

Η Fitch αναφέρεται και στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως οι φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα, αναμένεται να έχουν έναν περιορισμένο οικονομικό και λειτουργικό αντίκτυπο για την εισηγμένη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, που κατέχει και διαχειρίζεται το εγχώριο δίκτυο διανομής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, πραγματοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο σε περιοχές που έχουν υποστεί βλάβες από τις πυρκαγιές. Το κόστος αντικατάστασης ήταν μέχρι στιγμής περιοσμένο και αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα των κεφαλαιουχικών αναγκών για την συντήρηση του δικτύου, το οποίο λαμβάνεται μέσω μιας αυξημένης ρυθμιστικής βάσης περιουσιακών στοιχείων.

Τουρισμός και βιομηχανία

Οι πιθανές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας του καύσωνα και των πυρκαγιών είναι απίθανο να έχουν έναν ουσιώδη αντίκτυπο στις βιομηχανίες, καθώς πολλές εταιρείες που καλύπτει σε επίπεδο αξιολόγησης η Fitch διαθέτουν ήδη γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται στο πετρέλαιο.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, η Fitch τονίζει οι τρέχουσες ακυρώσεις και οι αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες. Οι αεροπορικές συνήθως δεν είναι υπόχρεες για την επιστροφή χρημάτων για τις ακυρώσεις εισιτηρίων, για πτήσεις προς περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές βάσει του κανονισμού ΕΕ 261.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστες αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς προορισμούς που επηρεάζονται από αυτό το εύφλεκτο σκηνικό. Από την άλλη, όσες εκτελούν πτήσεις επαναπατρισμού είναι απίθανο να βγουν ζημιογόνες, όπως εκτιμά η Fitch.

Βέβαια, εάν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, αρχίζουν να λαμβάνουν μια πιο συχνή διάσταση, θα μπορούσαν να έχουν έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στα αεροπορικά ταξίδια των τουριστών στις πληγείσες περιοχές. Κατά συνέπεια, η Fitch αναμένει ότι οι τουριστικές ροές θα μετατοπιστούν σε λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Αίγυπτο και την Τουρκία, χωρίς να επηρεαστεί η συνολική ταξιδιωτική ζήτηση.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος στους ευρωπαίους ξενοδόχους που εκτίθενται σε περιοχές που πλήττονται από τον καύσωνα θα ποικίλλει βραχυπρόθεσμα, ανάλογα με τις πολιτικές ακύρωσης, το ποσοστό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και την εγγύτητα των ξενοδοχείων τους σε πυρκαγιές.

Πηγή: Reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου