Μεγαλώνει η ανησυχία των πολιτών για τον κορωνοϊό μετά τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά και την οριακή εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, αποτυπώνεται ο αυξημένος προβληματισμός σε σχέση με τη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν.

Το 78% ανησυχεί πολύ (52%) και αρκετά (26%), ενώ το ποσοστό στα τέλη Οκτωβρίου ήταν στο 70% και τον Σεπτέμβριο στο 66%. Μέτρια ανησυχεί το 11%, λίγο το 4% και ελάχιστα έως καθόλου επίσης το 4%. Ενδεικτικό του σκεπτικισμού που καταγράφεται σε όλη την περιφέρεια είναι ότι σε ποσοστό 76% οι ερωτηθέντες απαντούν πως θέλουν παράταση του lockdown για όσο χρειαστεί (36%) ή μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων (40%). Μόλις το 17% υποστηρίζει πως θα ήθελε άμεση χαλάρωση.

Στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι δια-θέσιμο, δωρεάν για εσάς;» το 64% είναι θετικό. «Σίγουρα ναι» απαντά το 37% και «μάλλον ναι» το 27%. Διστακτικό, ωστόσο, εμφανίζεται το 30% των πολιτών. Οι ηλικίες από 60 ετών και άνω στη συντριπτική τους πλειονότητα (82%) ισχυρίζονται ότι θα κάνουν το εμβόλιο, σε αντίθεση με τους νεότερους (17-29 ετών), που οι μισοί δηλώνουν πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα προβούν σε εμβολιασμό. Τους πρώτους μήνες απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο το 55%.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον δοθεί η έγκριση και είναι δωρεάν, το 34% απαντά πως θα μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα το συντομότερο δυνατόν και το 21% ύστερα από 2-3 μήνες. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο το 21% και ποτέ το 16%.

Η κυβέρνηση, πάντως, παρά την κρίση του κορωνοϊού, εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης των 17 μονάδων (18% τον Οκτώβριο). Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 40% (41,5% πριν από ένα μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23% χάνοντας μισή μονάδα. Σταθερά παραμένουν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με 7% και 6% αντίστοιχα, 5% η Ελληνική Λύση (έναντι 4,5%) και 3% το ΜέΡΑ25 (ίδιο ποσοστό). Η ζώνη των αναποφάσιστων αποτυπώνεται στο 8%.

Στα ελληνοτουρκικά, με βάση τη στάση που έχουν τηρήσει έως τώρα οι εταίροι στην Ε.Ε., δεν καταγράφεται αισιοδοξία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. «Σίγουρα ναι» απαντά μόνο το 5% και «μάλλον ναι» το 25%. Οτι οι γείτονες θα πέσουν πάλι στα «μαλακά» πιστεύει το 62% των ερωτηθέντων. Σίγουρα ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις υποστηρίζει το 16% και μάλλον όχι το 46%.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38% έναντι 22,% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΝΔ υποχώρησε έναντι της δημοσκόπησης του Οκτωβρίου (είχε,39,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί έχοντας 22,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6,5% (σταθερό), το ΚΚΕ 5,5% (σταθερό), η Ελληνική Λύση 5% (από 4,5% στην προηγούμενη έρευνα), το ΜέΡΑ 25 3% (από 3%), ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6% των ερωτηθέντων (έναντι 6%), 5% απαντά λευκό/άκυρο/αποχή (έναντι 5%) ενώ το 9% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι (έναντι 8%). 

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 40% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να ανέρχεται στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 7%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση 5%, το ΜέΡΑ 25 3%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 6,5% των ερωτηθέντων. 9,5% των ερωτώμενων δεν απαντά ή δηλώνουν αναποφάσιστοι 

Αναφορικά με την συσπείρωση η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει σε ποσοστό 81% και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 65%. 

Το 76% ζητά παράταση lockdown – 3 στους 10 δεν θα κάνουν εμβόλιο

Όσον αφορά στο σκέλος του κοροναϊού, σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ανήσυχοι για την πανδημία.

Το ποσοστό 78% των ανησυχούντων για το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου είναι το πιο υψηλό. Το ίδιο ποσοστό 78% ανησυχούσε και τον Απρίλιο κατά την έξαρση του πρώτου κύματος. 

Από τους ερωτηθέντες σε ηλικιακές ομάδες, περισσότερο ανησυχούν οι ηλικιώμενοι από 60 ετών και άνω σε ποσοστό 91%, ακολουθούν οι μεσήλικες (απο 45 έως 59 ετών) σε ποσοστό 83%, αλλά και οι νεότεροι (από 30-44 ετών) σε ποσοστό 74%.

Ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των νέων (από 17 έως 29 ετών), σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες σε ποσοστό 61%. 

Αναφορικά με το lockdown, το 76% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παράτασης του, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μόλις το 17%, ζητά άμεση χαλάρωση των μέτρων. 

Σε επαγγελματικές τάξεις, υπέρ της διατήρησης του lockdown, τάσσονται με 88% οι συνταξιούχοι, αλλά και οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες με ποσοστό 72%. Υπέρ της διατήρησης των μέτρων τάσσονται και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι σε ποσοστό  73%, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 75%. 

Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του φονικού ιού το 64% των ερωτηθέντων απαντά σίγουρα ναι ή μάλλον ναι, ενώ ένα 30%, απαντά μάλλον όχι και σίγουρα όχι. 

Ανά ηλικιακές ομάδες και στην ίδια ερώτηση , σίγουρα ναι ή μάλλον ναι απαντούν σε ποσοστό 82% οι άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες από 45- 59 ετών. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι νέοι από 17-29 ετών οι οποίοι σε ποσοστό 51% λένε ότι σίγουρα ή μάλλον όχι δεν θα το κάνουν, ενώ οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 ετών εμφανίζονται αρνητικοί σε ποσοστό 36%. 

Τέλος. σε ερώτηση αναφορικά με την χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απαντά άμεσα, το 21% μετά από 2-3 μήνες, το 21% απαντά αργότερα και ένα 16% απαντά ποτέ. 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ