ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς θα χτίζουν στα εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

Μετά από δε­κα­ε­τί­ες, όπου η εκτός σχε­δί­ου δό­μη­ση πο­ρευό­ταν σε ένα κα­θε­στώς ασά­φειας, η Πο­λι­τεία επι­χει­ρεί να βάλει τάξη. Ενα τε­ρά­στιο εγ­χεί­ρη­μα ανα­γνώ­ρι­σης και χαρ­το­γρά­φη­σης δρό­μων, το οποίο θα πα­τή­σει πάνω στο αγρο­τι­κό δί­κτυο, βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέ­λι­ξη σε κάθε γωνιά της χώρας, προ­κει­μέ­νου να κα­θο­ρι­στεί ποια οι­κό­πε­δα έχουν δι­καί­ω­μα να χτι­στούν και ποια όχι.

Το στοί­χη­μα είναι με­γά­λο: μέχρι τα τέλη του 2026 εκτι­μά­ται ότι η Ελ­λά­δα θα μπο­ρεί να απο­κτή­σει για πρώτη φορά έναν σαφή και ενιαίο οδικό χάρτη για την εκτός σχε­δί­ου δό­μη­ση, του­λά­χι­στον όσον αφορά τον νη­σιω­τι­κό χώρο (Ιόνιο και Αι­γαίο), για τον οποίο έχουν πα­ρα­λη­φθεί οι σχε­τι­κές με­λέ­τες, και θα ακο­λου­θή­σει η ηπει­ρω­τι­κή χώρα μαζί με την Κρήτη και την Εύ­βοια.

Οι με­λέ­τες ανα­γνώ­ρι­σης οδών απο­τε­λούν το πρώτο και πιο κρί­σι­μο βήμα για τη δια­μόρ­φω­ση ενός νέου, κα­θα­ρού πλαι­σί­ου δό­μη­σης. Στό­χος τους είναι να χαρ­το­γρα­φή­σουν και να τεκ­μη­ριώ­σουν τους υφι­στά­με­νους δρό­μους που βρί­σκο­νται σε εκτός σχε­δί­ου και εκτός ορίων οι­κι­σμών πε­ριο­χές, ώστε να δια­πι­στω­θεί ποιοι από αυ­τούς μπο­ρούν να χα­ρα­κτη­ρι­στούν κοι­νό­χρη­στοι – δη­λα­δή νό­μι­μα ανα­γνω­ρι­σμέ­νοι δρό­μοι που δί­νουν δι­καί­ω­μα δό­μη­σης στα πα­ρό­δια οι­κό­πε­δα.  Μέσα στο 2026 ανα­μέ­νε­ται να έχει εγκρι­θεί το Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα που θα κα­θο­ρί­ζει τα κρι­τή­ρια για τον χα­ρα­κτη­ρι­σμό του κοι­νό­χρη­στου οδι­κού δι­κτύ­ου της χώρας, σύμ­φω­να με όσα ανα­φέ­ρει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυ­πουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, αρ­μό­διος για τη Χω­ρο­τα­ξία, Νίκος Τα­γα­ράς. Το έργο αυτό, που βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέ­λι­ξη, «θα απο­τε­λέ­σει το βα­σι­κό ερ­γα­λείο για τη ρύθ­μι­ση της εκτός σχε­δί­ου δό­μη­σης μετά από έναν αιώνα ασά­φειας και απο­σπα­σμα­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων».

«Πα­τά­με στο αγρο­τι­κό δί­κτυο»

Οπως εξη­γεί ο κ. Τα­γα­ράς, η δια­δι­κα­σία του χα­ρα­κτη­ρι­σμού θα βα­σι­στεί στο υφι­στά­με­νο αγρο­τι­κό οδικό δί­κτυο, από το οποίο θα προ­κύ­ψουν οι δρό­μοι που θα ανα­γνω­ρι­στούν ως κοι­νό­χρη­στοι. «Οι δρό­μοι που προ­σφέ­ρο­νται για ανα­γνώ­ρι­ση είναι οι λε­γό­με­νοι αγρο­τι­κοί. Από αυτό το πα­κέ­το θα προ­χω­ρή­σου­με στον χα­ρα­κτη­ρι­σμό. Θα επι­λε­γούν, όμως, εκεί­νοι που πλη­ρούν συ­γκε­κρι­μέ­νες πα­ρα­μέ­τρους και εξυ­πη­ρε­τούν ένα ενιαίο, λει­τουρ­γι­κό κοι­νό­χρη­στο δί­κτυο», υπο­γραμ­μί­ζει.

Δια­βά­στε πε­ρισ­σό­τε­ρα στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.