ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ενοίκια αυξάνονται με ρυθμό τετραπλάσιο σε σχέση με τα εισοδήματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΚΙΝΗΤΑ

Πάνω από το 60% του μη­νιαί­ου ει­σο­δή­μα­τός τους δα­πα­νούν τα χα­μη­λό­τε­ρα ει­σο­δη­μα­τι­κά στρώ­μα­τα σή­με­ρα προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­ψουν ανά­γκες στέ­γα­σης, ανα­φέ­ρει σε σχε­τι­κή ανά­λυ­σή της η Blupeak Estate Analytics. Αυτό εξη­γεί­ται από το γε­γο­νός ότι τα τε­λευ­ταία χρό­νια, και συ­γκε­κρι­μέ­να την πε­ρί­ο­δο 2019-2025, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της εται­ρεί­ας, τα ενοί­κια σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο έχουν αυ­ξη­θεί κατά 24% και οι τιμές πώ­λη­σης κατά 30%. Στον αντί­πο­δα, το πραγ­μα­τι­κό δια­θέ­σι­μο ει­σό­δη­μα των νοι­κο­κυ­ριών έχει ενι­σχυ­θεί κατά μόλις 6%, λόγω της ακρί­βειας και του υψη­λού πλη­θω­ρι­σμού.

Οι βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις

Όπως ση­μειώ­νει ρε­πορ­τάζ της Κα­θη­με­ρι­νής, αυτή η ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των τιμών πώ­λη­σης ενι­σχύ­ει την πίεση στα νοι­κο­κυ­ριά, καθώς αυ­ξά­νε­ται η στρο­φή προς την ενοι­κί­α­ση. Στο πλαί­σιο αυτό, σύμ­φω­να με την Blupeak, «η εκτε­τα­μέ­νη χρήση των κα­τοι­κιών για βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις επι­δει­νώ­νει δρα­μα­τι­κά το πρό­βλη­μα, ει­δι­κά σε πε­ριο­χές υψη­λής του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, όπως η Αθήνα, όπου κατά το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο του 2025 τα ζη­τού­με­να ενοί­κια κα­τέ­γρα­ψαν νέα ετή­σια αύ­ξη­ση κατά 7,2% κι ενώ κα­τα­γρά­φο­νται 15.400 ενερ­γές κα­τα­χω­ρί­σεις κα­τα­λυ­μά­των βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης, που απορ­ρο­φούν κρί­σι­μο οι­κι­στι­κό από­θε­μα από την αγορά μα­κρο­χρό­νιας μί­σθω­σης, δια­τα­ράσ­σο­ντας την ισορ­ρο­πία προ­σφο­ράς και τιμών».

Σε έτερη πρό­σφα­τη ανά­λυ­ση της εται­ρεί­ας είχε επι­ση­μαν­θεί ότι πε­ρί­που 100.000 ακί­νη­τα πα­ρα­μέ­νουν σή­με­ρα ανα­ξιο­ποί­η­τα. Συ­γκε­κρι­μέ­να, πάνω από 75.000 είναι τα αδρα­νή ακί­νη­τα που ανή­κουν σε ιδρύ­μα­τα και δη­μό­σιους φο­ρείς κι άλλα 25.000 οι­κι­στι­κά ακί­νη­τα είναι μπλο­κα­ρι­σμέ­να σε εται­ρεί­ες δια­χεί­ρι­σης απαι­τή­σε­ων και τρά­πε­ζες. Επι­πλέ­ον, σε εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες υπο­λο­γί­ζο­νται ότι ανέρ­χο­νται οι κενές κα­τοι­κί­ες πα­νελ­λα­δι­κά (πε­ρί­που 250.000-300.000 μόνο στην Ατ­τι­κή). Πα­ράλ­λη­λα, η εται­ρεία κα­τα­γρά­φει και πε­ρί­που 6.500 εκ­κρε­μείς κλη­ρο­νο­μιές, εκ των οποί­ων οι 4.500 πα­ρα­μέ­νουν σχο­λά­ζου­σες, δη­λα­δή χωρίς νό­μι­μο ιδιο­κτή­τη.

Στο πλαί­σιο αυτό, η εται­ρεία ση­μειώ­νει ότι «η ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση απαι­τεί άμε­σες και με­τρή­σι­μες πα­ρεμ­βά­σεις που να μην πε­ριο­ρί­ζο­νται σε προ­σω­ρι­νά ή απο­σπα­σμα­τι­κά μέτρα, αλλά να βα­σί­ζο­νται σε πραγ­μα­τι­κά δε­δο­μέ­να και δο­μι­κές αλ­λα­γές, όπως για πα­ρά­δειγ­μα η επι­βο­λή ανώ­τα­του ορίου στις βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις σε πε­ριο­χές όπου ο λόγος κα­τα­λυ­μά­των προς κα­τοι­κί­ες υπερ­βαί­νει το 10%, με ταυ­τό­χρο­νη πε­ριο­δι­κή επα­νε­ξέ­τα­ση κάθε έξι μήνες ώστε να επι­τευ­χθεί στα­δια­κή επι­στρο­φή κα­τοι­κιών στην αγορά μα­κρο­χρό­νιας μί­σθω­σης». Κάτι τέ­τοιο, «θα μπο­ρού­σε να επι­τρέ­ψει τη στα­δια­κή απο­κλι­μά­κω­ση των ενοι­κί­ων κατά 2% έως 5% μέσα σε ένα χρόνο», ανα­φέ­ρει η εται­ρεία.

 Ανα­καί­νι­ση και ενοι­κί­α­ση

Κατά την Blupeak, απαι­τεί­ται ένα πλαί­σιο κι­νή­τρων προς ιδιο­κτή­τες για ανα­καί­νι­ση και διά­θε­ση κα­τοι­κιών με οι­κο­νο­μι­κά και κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια. Με­τα­ξύ άλλων, προ­τεί­νο­νται μέτρα όπως επι­πλέ­ον έκ­πτω­ση 10% στις δα­πά­νες ανα­καί­νι­σης και πα­ρο­χή χα­μη­λό­το­κων μι­κρο­δα­νεί­ων υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση υπο­χρε­ω­τι­κής τριε­τούς μί­σθω­σης με ενοί­κιο ανα­φο­ράς προ­σαρ­μο­σμέ­νο ανά πε­ριο­χή και τε­τρα­γω­νι­κά, ώστε να αυ­ξη­θεί το δια­θέ­σι­μο οι­κι­στι­κό από­θε­μα με άμεσο και κοι­νω­νι­κά στο­χευ­μέ­νο τρόπο.

Πά­ντως, θα πρέ­πει να ση­μειω­θεί ότι μέχρι σή­με­ρα τέ­τοιες πρω­το­βου­λί­ες φαί­νε­ται πως έχουν πέσει στο κενό λόγω γρα­φειο­κρα­τί­ας και μειω­μέ­νου εν­δια­φέ­ρο­ντος από τους ιδιο­κτή­τες, όπως συμ­βαί­νει στο πρό­γραμ­μα «Ανα­και­νί­ζω – Νοι­κιά­ζω». Γι’ αυτό η εται­ρεία προ­τεί­νει την ενί­σχυ­ση του επεν­δυ­τι­κού πλαι­σί­ου για την «ανα­καί­νι­ση με σκοπό τη μί­σθω­ση», που θα εν­σω­μα­τώ­νει και­νο­τό­μες πρα­κτι­κές, όπως η συ­νερ­γα­σία με εξει­δι­κευ­μέ­νες πλατ­φόρ­μες που ανα­λαμ­βά­νουν την ανα­καί­νι­ση και δια­θέ­τουν τα ακί­νη­τα με κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια βάσει προ­συμ­φω­νη­μέ­νων όρων με τους ιδιο­κτή­τες.

Το κύριο πρό­βλη­μα όμως για τη χά­ρα­ξη στο­χευ­μέ­νων πο­λι­τι­κών για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανι­σορ­ρο­πί­ας προ­σφο­ράς και ζή­τη­σης στην αγορά κα­τοι­κί­ας είναι ασφα­λώς να υπάρ­χουν αξιό­πι­στα, επί­και­ρα και ακρι­βή στα­τι­στι­κά στοι­χεία. Πρό­κει­ται για μια δια­χρο­νι­κή πα­θο­γέ­νεια που δεν έχει επι­λυ­θεί μέχρι σή­με­ρα, με απο­τέ­λε­σμα τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται να είναι είτε ακα­τάλ­λη­λα είτε ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κά. Για να αλ­λά­ξει αυτό απαι­τεί­ται να ψη­φιο­ποι­η­θεί η αγορά ακι­νή­των μέσω της δη­μιουρ­γί­ας ενός εθνι­κού μη­τρώ­ου ακι­νή­των και ενοι­κί­ων, που θα κα­τα­γρά­φει δυ­να­μι­κά τη χρήση, τη δια­θε­σι­μό­τη­τα και τις τιμές για κάθε ακί­νη­το.

Την ίδια στιγ­μή, σε εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες υπο­λο­γί­ζο­νται οι κενές κα­τοι­κί­ες πα­νελ­λα­δι­κά, πε­ρί­που 250.000-300.000 μόνο στην Ατ­τι­κή.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.